Джалізовий соварій

  • записи
    54
  • коментарів
    5
  • перегляди
    7 912

Стійка для дрелі, частина перша.

Zalizovskiy

243 перегляда

Уміння свердлити отвори строго перпендикулярно до поверхні деталі та ще й ручним дрилем не є моєю перевагою. До сорока с з лишком років так і не навчився.

Тому стало питання зробити для дрилю якусь стійку, яка виправить той мій недолік. Із інструменту були доступні: болгарка, раніш згаданий відрізний, зварювальний інвертор, два ручних дрилі, сучасна Makita до 10мм та старий радянський монстр до 16мм в досить задроченому стані. Ну і плюс звичайний слюсарний інструмент, який є у більшості людей, які щось роблять по господарству. Бюджет затії - 500грн. Буквально. Я тоді був на добрячому "підсосі".

Із купи металолому, який утворився після руйнування циркуляркофуганку я вибрав два найрівніших і відносно не ржавих (ха-ха!) шматки швелера. Зачистив, зварив їх докупи. Вийшла колона довжиною 550мм перерізом 65х70мм. А потім я її кілька діб рівняв усім чим міг - від абразивного бруска до болгарки. Не повторюйте мою помилку - для направляючих вибирайте максимально рівні заготовки. Чухати прийдеться багато. В результаті виробив наступну методу. Поверхня замальовується перманентним маркером. Прикладається "лінійка" із обрізка алюмінієвого рівня, трохи притирається до поверхні, світлі місця зачищаю болгаркою із відрізним диском. Проходжу всю поверхню і ітерація повторюється. Ось так "колона" виглядала на якомусь етапі:

drill_1.jpg

Приварену до торця колони підошву, звичайно, від зварки видуло ґулею, перпендикулярність виводилася теж "шабрінням болгаркою".

По колоні переміщується каретка, яка в розібраному стані виглядає ось так:

drill_2.jpg

Поверхні ковзання обклеєні латунними пластинами вирізаними із старого жигулівського радіатора. Клей - червоний фіксатор різі.

Три гвинти на одній із стінок вибирають люфт. Кульки - смішна спроба вибрати люфт з іншого боку. Не робіть так. Зараз замість кульок встановлено обточені латунні гайки, всередину яких вставлено гніт, який затримує мастило.

Ні один із наявних дрилів не забезпечував достатньої точності. Вісь обертання патрона макіти гуляла в силу конструкції - підшипники сиділи досить вільно в пластикових втулках корпуса. А старий радянський монстр був просто добитим. Відповідним чином, на (название сайта, их трех букв, который непроизвольно считается некоторыми, местом сосредоточения мошенников) було куплено безіменного донора. За 360грн.  Донор мав саморобну ручку непристойної форми і кольору, КМ1 в шпінделі і добротний металевий корпус.

drill_3.jpg

У донора прийшлося замінити підшипники. Також докупив оправку КМ1-В16 та китайський свердлильний патрон 3-16мм. КМ1 в шпінделі виявився добряче потовченим, але вибору не було.

Попередні прикидки:

drill_4.jpg

Кінематика:

drill_5.jpg

Важіль обертається на підшипнику, роль якого виконує обвідний ролик від дизельної "Кенги".

Майже завершена конструкція, вже з тримачем дрилю:

drill_6.jpg

Основа - маховик від Жигуля. Корисний хід каретки - близько 250мм.

...


0


0 коментарів


Немає коментарів для відображення

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз