vvsector85

Користувачі
  • Продажи

    0/0
  • Покупки

    3/5
  • Публікації

    241
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Репутація

84 Добра

Про vvsector85

  • Звання
    Постійний відвідувач
  • День народження

Персональна інформація

  • Стать
    Мужчина
  • Країна
    Украина
  • Імʼя користувача
    Іван

Відвідувачі профілю

958 переглядів профілю
  1. На жаль, модернізація далі не просунулася, був зайнятий іншими проектами. Підшипники купив якісь SKF, досить дешеві, менше 200 грн., але ще не замінив, бо одночасно із їх заміною планував перенести ручку перемикання швидкостей на передню поверхню ПБ, а це передбачає переміщення рідної електроніки, що планувалося зробити одночасно із впровадженням електронної гітари.
  2. Щось зовсім тема помирає. Тим часом, хоч і дуже повільно, продовжую вдосконалення. Нарешті зробив штурвал і лімб на повздовжню (як і радили, ціна поділки 2 десятки). Надійного способу зробити цифри так і не вигадав, поки, тимчасово, зробив на 3д-принтері ось такі кільця з цифрами. Лімб на повздовжній виявився дуже помічним. Також, готую моторизацію подач. Зробив ліву опору ходового гвинта повздовжньої з кріпленням двигуна NEMA23, а також, кріплення для двигуна поперечки Ще, як і планувалося, зробив фіксатор супорта у найкомпактнішому варіанті (отвір під ексцентрик в самому супорті).
  3. Якось так уявляю собі розташування екрана 2004. Для органів керування на цій поверхні місця вже немає. Можна, звичайно обійтися екраном 1602, але останні модифікації прошивки вимагають 4-строковий екран. Ручку перемикання передачі хочу перенести на передню поверхню ПБ і підняти вище. Судячи з того, що я намалював, це цілком можливо втілити. Кроковий двигун, скоріш за все, доведеться кріпити на 3 гвинта замість чотирьох, інакше доведеться робити додаткові ролики для натягу ременя.
  4. Дякую ха поради щодо сальників. Нарешті зробив енкодер:
  5. @BWD та ні, наповнювати мастилом не збираюсь, гадаю, достатньо добре змазати підшипники консистентним мастилом, але чув, що воно буде лізти назовні з відкритих підшипників, та і самі підшипники необхідно захистити від стружки. Розглядаю також варіант із крапельним змащенням, хоч це і складно (знайшов кілька перестальтичних помп від струйників, можна їх використати). Сальники збираюсь пристосувати до цих заглушок, або, скоріше, виготовити нові заглушки, що передбачають встановлення сальників. Але я не розумію, чи підходять сальники для таких вузлів, де швидкість обертання може бути кілька тисяч обертів на хвилину?
  6. Ніколи не мав справи із сальниками, сьогодні дивився на ринку, вони є і 28 і 30 мм, що підходить під шпіндель верстата, але я не дуже розумію, чи буде він працювати (попереджувати протікання мастила)? Інтуїтивно мені здається, що ця гума швидко зітреться і перестане виконувати свою функцію.
  7. Передивився останні 100 стрінок теми про електронну гітару з російського чіпа - окрім останньої "офіційної" прошивки 7е2 там існує іще купа модифікацій різних користувачів, хтось навіть розробляв окрему плату під ATMega2560 із можливістю використання GRBL (на мій погляд, найбільш перспективний варіант), але, на жаль, в завершеному вигляді цього варіанту іще не виклали. Поки буду реалізовувати механічну частину.
  8. Выше вы описали такой алгоритм: Вот, для наглядности иллюстрация сигнала с энкодера: допустим, по растущему фронту на канале А (красная черта) у нас срабатывает прерывание, в обработчике мы смотрим на состояние канала Б, видим там низкий уровень и интерпретируем это как counter++. А теперь представьте, что энкодер провернулся немного в противоположном направлении (синяя черта), теперь у нас снова низкий уровень на канале А, и если провернуть энкодер обратно до красной черты - снова получим counter++. В итоге, вал остался в изначальном положении, а счетчик делений увеличился на 2.
  9. @Sebra я теж хвилювався через зайві такти у обробнику переривань, але подивіться, вище я виклав фрагмент коду з прошивки 7-ї версії гітари з російського чіпмейкера, там запхано набагато більше. Перевага мого варіанту обробки сигналу енкодера - використання лише одного переривання.
  10. Не все так просто, при таком алгоритме, если совершать мелкие вращения туда сюда в пределах одного деления, счетчик будет инкрементироваться в одну сторону, что будет давать ошибку. Скорее всего, я изобрел велосипед, но в своем намоточном станке я сделал так (здесь приведен код линейного энкодера, который стоит на натяжителе, но это сути не меняет) Идея в том, что после срабатывания прерывания по растущему фронту, условие срабатывания прерывания меняется на спадающий фронт и наоборот, соответственно. При такой обработке сигнала с энкодера получается удвоенное количество импульсов и решается проблема с ложным инкрементом.
  11. Все ж таки подивився в описі прошивки, там сказано "Энкодер 1800 линий, обрабатывается в х2 режиме (3600 импульсов на оборот)". Щодо напрямку обертання, все одно не розумію - там вручну обирається напрямок нарізання різьби (тобто напрямок руху супорта), але різьбу можна різати хоч праву хоч ліву в кожному напрямку, і це вже залежить від сторони обертання шпінделя (ну і різець з відповідного боку повинен стояти). Навіщо МК знати про напрямок обертання?
  12. @aegis Здається, в такому режимі не вийде визначати напрямок обертання, а у цьому проекті він визначається, хоча я не зовсім розумію, навіщо.
  13. @Andi_radio ну так именно из-за этого недостатка я и не рассматривал заводские валкодеры - чтобы не закрыть просвет шпинделя. Можно, конечно, заморочиться ременной передачей еще и на валкодер, но мне проще сделать обычный оптический. Кстати, мне удалось уменьшить толщину конструкции до 23,5 мм, теперь все должно влазить. там обычно даже 1800 ставят, у Игоря Кавы - 1440. Из своего опыта с намоточным станком, могу сказать, что важно даже не столько количество рисок, сколько само число. Оно должно быть таким, чтобы находилось как можно больше общих множетелей с величиной продольного хода. Подача происходит дискретно, поэтому нужно избегать дробных значений, иначе будет накапливаться ошибка. В идеале, на сколько-то импульсов энкодера должен приходится один шаг ШД. Кстати, на сколько я понял, в проекте электронной гитары на ардуино, энкодер работает в режиме, когда за импульс считается и риска и промежуток между рисками, т. е. реально там 2400 импульсов на один оборот.
  14. Очень интересно, сделал невидимым корпус энкодера, и обнаружил такую вещь - он здесь изначально был задуман, на заглушке заднего подшипника есть прорезь и два отверстия, назначение которых было непонятно, но межцентровое расстояние этих отверстий в точности совпадает с монтажными прорезями на моей оптопаре. Есть соблазн сильно упростить конструкцию, установив оптопару в это место, тогда и подшипники не нужны и вообще все сильно упрощается, но есть момент, который меня смущает - я планирую замену подшипников на конические, а они требуют смазки, которая обязательно полезет наружу и попадет в оптопару и на диск энкодера, что неприемлемо. Может, у кого-то есть идеи? Может, установить в это место сальник? Я с ними дела не имел, поэтому не знаю, удастся ли получить таким способом необходимую изоляцию?