Jason_dinAlt

Зварювальна маска з окулярів VR

1 повідомлення у цій темі

З метою досягти 100%-го захисту очей від випромінювання, вирішив випробувати варіант зварювальної маски на основі окулярів віртуальної реальності. 

У маски-хамелеона процес переходу рідкокристалічного шару із "світлого" у "темний" режим займає певний час, близько 1/5000-1/30000 секунди. А в той час, поки розпалюєш дугу, доводиться зажмурювати очі. Власне для того, щоб мати можливість спостерігати за дугою увесь час, і затівалась ця ідея.

Для експерименту було придбано окуляри віртуальної реальності за 100 гривень, які являють собою пластиковий корпус з двома лінзами, на фокусній відстані від яких встановлюється смартфон. Також придбав найдешевшу зварювальну маску з кріпленням для голови, яку вдалося знайти - за 50 гривень.

20190823_225257_240.jpgi.gif

20190823_225242_240.jpgi.gif
 

Знявши захисне скло, вирізав у масці отвір, у який входили окуляри, і фіксувалися у потрібному положенні. Робив на скору руку, маючи на меті якнайшвидше перевірити ідею, а не створити модель для виставки:

20190823_225310_240.jpgi.gif
 

Після встановлення окулярів вийшло доволі не погано:

20190823_225337_240.jpgi.gif

 

Далі залив шви термоклеєм з клейового пістолета, закріпивши окуляри у вирізі маски.

Щоб бризки розплавленого металу не пошкодили смартфон, захистив місце його встановлення з боку камери склом з тієї ж маски, а з боку нижньої частини корпуса смартфона шматком невдалого поліуретану. Чом саме він не вдалий, можна побачити по пухирця повітря та дефектах. Приліпив все наспіх, не турбуючись за зовнішній вигляд:

20190828_225050_240.jpgi.gif
 

На телефон закачав програму VR Lens із Плей Маркету. Програма з якимось не оптимізованим алгоритмом перекодування зображення, бо на екрані якісь горизонтальні смуги, але інші програми були або платними, або потребували реєстрації, на що я витрачати свій дорогоцінний час, і так витрачений на виготовлення маски, не збирався.

Як тільки-но клей засох - вставив 2-х міліметровий "Моноліт", виставив 62 ампери на інверторі, увімкнув програму на смартфоні, запхнув його в маску, і давай варити. Коли брав у руки тримач електроду, розпалював дугу, все було ще більш-менш нормально, але як тільки утворилася дуга, місце зварювання переторилося у суцільну сяючу пляму, у яку я тупо пхав електрода, не бачачи, що відбувається :))) ІЧ-випромінювання сильно забивало камеру, так що навіть крапля розплавленого металу здавалася сяючою калюжею. Звичайно, варити у такій масці практично не можливо, доводиться робити це всліпу. Можливо, фільтр від І-випромінювання та від УФ дозволить зменшити світимість гарячої зони до прийнятних значень, коли хоч щочь можна буде побачити, але вдаватися до таких випробувань я не став. Старий добрий хамелеон працює набагато краще.

Іще слід відмітити гальмування зображення через те, що телефону його треба перекодувати у 3Д, тому зображення з екрану відстає від реальності на долі секунди, що створює дискомфорт, і напружує очі.


 

 

 


 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку