KSV

ТВ-16 с Прилук.

33 повідомлення у цій темі

Всим доброго часу суток.

Токарний працює на благо гаража. По ньому не робив нічого, ні модернізації контр приводу, ні будь які другі роботи. Але станок працює, як є, правда не два рази на рік, як писав вище, а раза 4-5. 

І даже при такій кількості робіт є дві речі які мене сильно бісять, 1) відсутність зворотніх кулачків, без них з горем пополам ще можу обходитися, а ось 2) як я розумію станок зібрали і під його налаштування ПБ (відсутність налаштувань) проточили кулачки, після того як я правильно виставив ПБ та запустив станок, виявилося що на кінці 100мм заготовки биття приблизно 0,5мм, а то і більше! Це мене бісить просто не реально!!! Всі токарні роботи приходиться робити з однієї установки, а це в більшості випадків не реально!

Тому була создана тема, по пошуку пластини для проточки кулачків:

http://chipmaker.com.ua/index.php?/topic/22941-куплю-розточне-кільце-для-100-патрона/#comment-356345

Адміни, будь ласка, не видаляйте це повідомлення, так як не всі сидять в барахолці!

Змінено користувачем KSV
0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Для розуміння як я працюю на станку (не закидуйте камняти - я не токар взагалі!): взяв заготовку, вставив в патрон, потім по черзі піджав заготовку кожним з трьох сателітів (бачив як так робить токар профі!), ала за часту одним сателітом, який був вверху, дальше при необхідності витяг деталь, і якщо потрібно встановив заново, та зажав верхнім сателітом, а далі точиться яйце, еліпс ітд. Іменно із-за цього я дуже сильно хотів проточити патрон. І да, коли доводив станок до ума, то бачив цифри на кулачках та на їх посадках, перший раз даже по номерах і ставив, але з часом забув і встановлював (після чистри патрону, равлика) в довільне гніздо по черзі.
А все веду до того, що сьогодні почав шукати шайбу для проточки, а викинуло на десяток відео як і хто точить та провіряє биття кулачків, і почала мелькати така інфа - "нульовий кулачок", як я розумію - сателіт, а ще те що при зажимі кожним з трьох сателітів биття скалки різне, і потрібно зажимати (і при проточці кулачків, і при точінні виробів) одним "нульовим" сателітом. У мене мелькнула мисль - що за маячня і як таке може бути?!! Явно підстроїне відео для більшої кількості переглядів!!!

А мисль то залишилася! Іду в гараж, знімаю кулачки, вичищаю з них всю каку, вичищаю патрон та равлика, встановлюю кулачки по номерах! Та зажимаю скалку (більш менш рівний та не зношений шток з аморта), ставлю індикатор на вильоті 100мм, і зажимаю скалку сателітом що між першим та третім кулачком (в акурат напроти маркування патрону), перед цим патрон обдивився - помітки "нуль" немає ніде (хоча на роликах в ютубі бачив).

IMG_20260226_143450_012.jpg

Кручу патрон та бачу биття 0,32мм (моя теорія підтвердилася - потрібно точити кулачки), далі попусаю заготовку і зажимаю сателітом між першим та другим кулачком, кручу - биття 0,28мм (все вірно - похибки, люфти ітд, потрібно точити!), попускаю скалку і зажимаю сателітом між другим та третім кулачком, кручу патрон, і тут стався розрив мозгу - биття 0,09мм!!! Не вірю!!! попускаю і зажимаю по новій - 0,09мм, а дальше більше десятка замірів з витягуванням та провертанням скалки, і за кожним разом один і той-же результат - 0,09мм! А дальше почав зажимати двома другими сателітами з провертанням та витягуванням/запиханням скалки, результат не змінився 0,32 та 0,28 мм на відповідних сателітах! Ютуб був правий - існує нульовий сателіт і потрібно зажимати заготовку/деталь завжди одним "нульовим" сателітом!!! Я його томітив!

IMG_20260226_143516_680.jpg

І уже йдучи додому я зрозумів що мій "нульовий" сателіт який знаходиться між другим та третім кулачком - знаходиться НАПРОТІВ першого кулачка!!! Пазл склався! Але кулачки всетаки потрібно проточити, дев'ять соток це багатувато!

Відповідь в тему про покупку шайби - патрон у мене такий:

IMG_20260226_143959_515.jpg

На клеймі надпись - ПМЗ.

0

Поділитися повідомленням

я би не рекомендував проточувати кулачки.

9 соток для такого "сетапу" це чудовий результат !

Спробуй зажати ще щось більш ровне/ точне/ на меншому "вильоті". 

1

Поділитися повідомленням

11 година тому, KSV написав:

Я його томітив!

Одно дело сделано!

И одно Вы уже поняли, существует нулевой сателлит! 

Теперь нужно произвести несколько манипуляций прежде чем принимать решение о проточке/шлифовке кулачков. Для понимания того что даёт биения и как должны стоять кулачки

1. Померять биение скалки возле патрона и сравнить с тем которое Вы меряете на удалении. Причём при замерах отмечать маркером место максимального + на скалке и на патроне с планшайбой

2. Отметив точное положение патрона по отношению к планшайбе, начертив острым предметом риску, снять патрон и проверить биения планшайбы как радиальное так и осевое. Сравнить с ранее поставленной отметкой для понимания откуда растут ноги.

3. Если биения более 0,02 планшайбу нужно протачивать. Но сначала помыть и обслужить шпиндель и втулки.

4. После ревизии все пункты выполняем в обратном порядке и сравниваем результаты. Если они не изменились, то пробуем переставлять кулачки по кругу используя нулевой сателлит при зажиме. При зажиме обязательно проворачивать скалку в кулачках для удаления грязи. 

Только проделав всё это принимать решения о снятии стружки где бы то ни было. 

1

Поділитися повідомленням

Я вас зрозумів, порядок дій теж. Розбирати шпіндель великого бажання немає, я його розбирав, допрацьовував втулки, регулював виставляв (в тій конфігураціі індикатора що на фото намагався піднімати/давити за патрон станок - биття 5-6 соток, я думаю що це відмінно), змазку ллю до роботи, після роботи і постійно під час роботи! Вона тече і на ремні, і на двигун і на пол!!!
Планшайбу потрібно проточувати 100%, я поясок просадив при первинній проточці (не врахував температурне розширення!), але зпочатку перевірю правильне положення ПБ, благо планшайба, та кулачки на цей процес не впливають. Ну і при знятому патроні, його розберу та вимию, там в середині каки багато, я його по началу змазував. А потім планую ще раз перевірити як виставлені кулачки (чи як проточені при первинній зборці), врахувавши всі ваші побажання. Якщо щось не правильно зрозумів в порядку дій - поправте!

0

Поділитися повідомленням

, KSV написав:

Ну і при знятому патроні, його розберу та вимию,

Сателлиты обозначьте, что бы стали обратно в свои гнёзда.

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Сателлиты обозначьте, что бы стали обратно в свои гнёзда.

Благоларю. Я їх помічу, але патрон я розбирав, коли реставрував станок, і навряд чи я їх мітив! Тобто зібрав як попало.

0

Поділитися повідомленням

4 години тому, KSV написав:

Тобто зібрав як попало.

Это не исключает, что попало нормально :)

Но второй раз может не повезти. 

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку