KOT_MA

Перспективы услуг металлообработки за границей

79 повідомлень у цій темі

моя думка - відправляти за кордон дітей вчитися як робив Петро І. там боза а не картинки з викладачами минулого століття. діти повинні вчитися технічних спеціальностей + практика на їхньому обладнанні, тоді буде діло а не економісти, менеджери та інша шолупінь.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

И здрасте, пришел развенчать ваши мифы о Европе и Польше в частности

Вобщем дело такое - главное желание. Если ты просто сделаешь визу, приедешь и будешь со старта лезть в металообработку то 99.99% будешь обречен на фиаско.

Это не Украина, автосервисов по гаражам нету да и самых гаражных кооперативов как таких тоже не существует. Потому нужно будет налаживать отношения с СТО и проч, потому сразу входит вопрос легальности самого мероприятия. Своим точить то можно и леваком, но своим здесь нафиг не нужна та металообработка, на соотечественниках быстрее заработаешь как парикмахер чем как токарь. Логика простая - основная масса работают на Пана Работе и там им это не нужно, а процент занимающийся своим дело мало того что небольшой, дык еще среди них 1% нужны теже токарные услуги, ну вобщем логику вы поняли.

Поляк делая например автомобили клиенту если ему понадобиться что-то токарнуть будет желать возыметь за работу фактуру VAT (счет с НДС) и закрыть свои расходы, потому оформляться нужно обязательно. Первые 2 года примерно по 400зл в месяц платить, потом по 1000. Вне зависимости от того заработал или нет.

Едим дальше - недвига под работу (тут пишу за свой город - Вроцлав) гаражик минимум 250 зл, еще следить нужно чтоб небыло вводного опломбированного автомата на 10А  :D

Какое либо помещение производственное с 3фазами и чуть большее по размерам - нужно расчитывать минимум на 800злотых, это самое днище цены

Дальше - станки. Не нужно переживать - европа промышлнно развита, да и границ не имеет - былоб за что купить, а привезти хоть откуда можно. 

Экологи - по металообработке не скажу, не знаю... Но например малярку автомобильную сделать то нужно постараться и поднапрячься и ОЧЕНЬ хорошо предварительно все изучить

И тут входит главная проблема - ЯЗЫК, желательно владеть им достаточно хорошо иначе можно баблом заплатить за незнание

Ну и если еврей-еврея тянет вверх, то хохол хохла завсегда в другой стране постараеться кинуть при первой возможности, понимая что тот кинутый никуда никому ничего ибо не знает ни языка - ни куда идти и на кого жаловаться. Уж простите за "политкорректность".

Может быть чуток пессиместично покажеться, но лучше я покажу с более серой стороны, чем нарисую тут вам золотые горы сквозь розовые очки

 

ЗЫ: Ой да ладно 200штук зелени. иначе не лезь... фигня это все и попытки оправдать свою лень 

3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Та я понимаю что пересказ, я ж без притензии. Попросту прожив здесь больше 5 лет, закончив вышку, поработав, поимев свою ОООшку и т.д. и т.п.... меня сильно умиляют легенды о Польше тех кто на складе поработал полгодика.

По сути хорошо там где нас нет :|

Еслибы в УА было хоть в половину того как есть здесь - вернулся бы, но пардон... я здесь не чувствую себя чужим и ничто меня не ограничивает в правах и свободах, потому я здесь.

Ментально мы с поляками хоть и близки, но нужно быть готовым к некоторым разностям.

Ну и типичная ошибка наших людей - непонимание что всеобщее благо состоит из ограничений накладываемых на тебя лично. Пример - я за все время не вступил здесь ни разу в собачью какаху только потому что бродячих нет, а за своими нужно убирать. Пакетик на руку и соберай какашку в мусорку... Не бывает так что все как в европе, все красиво и убрано и вообще по закону, но кум в администрации мне все вопросы порешает. Если с кумами то это будет опять УА.

Так что приежайте, смотрите, изучайте и везите в УА то хорошее что есть тут а не наоборот. Поговорку: "де народився, там згодився" никто не отменял, потому не стоит смотреть на мир в розовых очках.

Главное действовать а не сидеть на месте. 

6

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@timur_vip Ну у нас чуток перегибают в другую сторону.

Украина каждый день пишет новые законы в замен существующих мотивируя это тем что старые никто не выполнял, и обосновывая дуракам что написав новый он обязательно будет выполняться и все будет замечательно и европа хорошая, а россия плохая и нам обязательно дадут кредит... все просто и примитивно, чтоб входило в головы как горячий нож в масло. Ведь когда в месте знака стоп на котором никто не останавливаться поставят светофор - с чего они взяли что людей остановит красный свет? 

Годик-второй прожитый здесь научит сооовсем по другому смотреть и на европу и на Украину. Не лучше и не хуже, просто по другому... обьективнее чтоли

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ага. Причем с молодняком от 20-ти. На днях рассказали реальную историю - было себе предприятие (собственно и сейчас есть) и стоял на нем шлифовальный станок здоровенных габаритов (марку не спрашивал, но как понял станина от 1к62 туда помещалась шутя) и работал на нем дедушка. Потом дедушка в силу возраста помер и помучавшись с кандидатами на оператора этого станка где-то с пол года хозяева его продали (купили корейцы, т.е. станок действительно был какой-то штучный). На мой вопрос - мол платить не хотели? Озвучили зарплату дедушки - от 15 000 грн если работы мало до 25 если плотный месяц.

Такой же случай прям сейчас на заводе прессов - только там не шлиф, а зуборез и при нем дедуля. Помрет дедуля (дай бог ему здоровья!) и все - шестерни резать будет некому. Молодняк пытались сдавать деду на обучение - незадерживается - пахать надо. Проще сидеть продавцом или охранником.

Имхо, у нас провал с воспитанием молодежи как произошел в 90-у так посей день и происходит. И государству наплевать - средний класс, который вырос из гаража и собственного стояния у станка, сам учит себе операторов станков - знаю как минимум один такой пример. Человек поставил станок в техникуме и платит какие-то деньги перспективным студентам, потом забирает их к себе на фирму.

Да, что говорить за кого-то - сам, лично, на "посиделках по интересам" слушаю нытье конструкторов из одного казенного КБ про низкую зарплату - на жизнь не хватает и т.д., мысли уехать за бугор таскать ящики, но зато мол деньги и т.д. Предлагаю работу - сиди себе в КБ и делай на компе работу мне, будешь иметь еще одну зарпалату. В сумме почти тоже, что и за таскание ящиков в Польше. И нифига - ни один не позвонил! Этож работать надо. Почему-то таскание ящиков в Польше им работой не кажется, а сидеть в тепле, уюте и работать за компом интелектуально - не, не интересно.

В общем грустно все.

А топикстартеру - нихрена у Вас там не выйдет из того, что напланировали. Примеров знаю. Там уже все поделено, переделено и пока Вы туда втиснетесь пройдет уйма времени и это еще при том, что бабки на это все у Вас должны быть сразу. И как писали выше не менее 200 и то как по мне маловато будет. Опять же если эти бабки есть - то умнее на них сделать инструментальный цех тут - "выхлоп" будет быстрее и не так мучительно.

5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Опять вставлю палку в колесо, знаю несколько случаев, когда человек приезжал гол, как сокол, брал безпроцентный кредит и вставал за станок, мебельный, пирожковый и т.д. С пирожками ваще прикольно было, с окна дома продавала, кредит за полгода отбила!

Топикстартеру совет, нужно знать обстановку именно там, куда хотите... А нишу везде можно найти!!!

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
13 часа назад, Cracker сказал:

Это шутка? 

Знаете сколько украинцев сейчас за кордоном работают?И  это число постоянно растет.

знаю.

это совсем не означает что тут нельзя зарабатывать,достаточно немалые деньги.

 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Я не вдома вже 9  років.  Тому дещо розказати можу . 

Почнемо з оплати праці , ніякої різниці в оплаті між корінними і чужими я не замітив , є правда роботи які  місцеві майже не роблять . 

Все залежить від людей з якими чи на яких працюєш. Працював 4 роки на шліфовці так там за копійку б вмерли. економили на інших по повні програмі. Зараз 4 рік на металоприйомці зарплату платять регулярно , по оплаті праці все майже добре. Зарплата залежить від стажу роботи в даному сектору промисловості.  щось типу наших розрядів. національність майже не впливає .

 

Тепер про екологію та техніку безпеки , і здоровя робочих.

Екологія скажем так   на папері все прекрасно . а на ділі поки не піймали  все норм.   ми на шліфовці обробляти твердосплав карбід вольфраму,  різного виду кераміку , оксид алюмінію,  багато чого.  раз в 3 місяці потрібно міняти сож (через грибок)  так от ми це все добро зливали в стару вигрібну яму типу відстійник.

На металоприйомці те саме , в нас є 2 млинка  один меле мідні провода , інший електро мотори , алюмін профіль , короче що кинеш то розмелить. Так от на кабелі ще фільтра стоять хоча ефективність витяжки 75 процентів.а інший млинок це б ть катастрофа витяжки 0  пилюка летить ужас,  шум такий що наушніки не допомагають,вібрація тоже не мала.   добре що це експерементальний  млинок і він постійно поламаний  . На природу і робочих забили по повній.  Я відказуюсь ним робити а місцеві працюють.  

Тепер чи можливо нормально жити на зарплату.

Жити можна,Половина йде на оренду житла і доїзд на роботу(утримання машини , соляра,  страховка , податок),більше четвертини йде на їду , одіж.   можна сказати що в кінці місяця виходиш в 0. і так  майже весь робочий нарід . так що в сімї мусять працювати двоє. про завести дітей мова навіть не йде. Тому тут майже половина пар не має дітей. змолоду  не мають грошей, а після 40 пізно :(.

 

На рахунок правих сил , та поганого ставлення до приїжших ,протестують  в основній масі це люди назвем їх туніятці , вони ніколи ніде не робили , і не хочуть . а винних то найти треба чому він не працює , чи чому його поперли. 

 

Основна маса людей ставиться нормально. нам до них ще рости і рости, якщо можуть допомогти , підказати , пояснити .навіть якщо потратять свій час . обовязково допоможуть. 

Головне робити свою роботу , жити по правилам і все буде добре.

 

Тепер на рахунок металообробки . 

Фірм є багато , але кожен має свою роботу , і тобі він зробить коли буде мати час. ціни космос. наприклад шліфанути колінвал 200Є  налічкою, просверлити на радіалці в ковші від міні ескаватора вуха під більший палець 50 Є . за 10 хв роботи.

Робоча година на фірмах які надають різноманітні послуги в середньому 40 Є за робочого.

Роботу добрий майстер собі найде , і зможе робити сам на себе , але уви з роками . Зразу нічого не буває.

 

 

6

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
7 часов назад, Юра 88 сказал:

Тепер чи можливо нормально жити на зарплату.

Жити можна,Половина йде на оренду житла і доїзд на роботу(утримання машини , соляра,  страховка , податок),більше четвертини йде на їду , одіж.   можна сказати що в кінці місяця виходиш в 0. і так  майже весь робочий нарід . так що в сімї мусять працювати двоє. про завести дітей мова навіть не йде. Тому тут майже половина пар не має дітей. змолоду  не мають грошей, а після 40 пізно 

Так чем тогда отличается от того, что тут у нас ? Почти ничем...

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
8 часов назад, Юра 88 сказал:

Тепер чи можливо нормально жити на зарплату.

Жити можна,Половина йде на оренду житла і доїзд на роботу(утримання машини , соляра,  страховка , податок),більше четвертини йде на їду , одіж.   можна сказати що в кінці місяця виходиш в 0. і так  майже весь робочий нарід . так що в сімї мусять працювати двоє. про завести дітей мова навіть не йде. Тому тут майже половина пар не має дітей. змолоду  не мають грошей, а після 40 пізно :(.

 

На рахунок правих сил , та поганого ставлення до приїжших ,протестують  в основній масі це люди назвем їх туніятці , вони ніколи ніде не робили , і не хочуть . а винних то найти треба чому він не працює , чи чому його поперли. 

 

Основна маса людей ставиться нормально. нам до них ще рости і рости, якщо можуть допомогти , підказати , пояснити .навіть якщо потратять свій час . обовязково допоможуть. 

Головне робити свою роботу , жити по правилам і все буде добре.

 

Підтвержую, так все і є. Немає в Европі молочних рік і медових берегів. Всі працюють. Вік до 40 років вважають молоддю. Власні родини створюють коли вже самостійно стоять на ногах в економічному плані.

Якщо хтось хоче їхати - їдьте! Досвіду наберетеся і ставлення до власної країни змінеться. А потім вже з тим досвідом додому повернетеся і працюватимете з розумінням, що вдома краще.

Тим більше, що тепер все легше стало. Багато інформації на тому ж ютубі. Навчання багатьом справам можна пройти швидко.

5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
4 часа назад, Ferrum сказал:

Так чем тогда отличается от того, что тут у нас ? Почти ничем...

Люди с Донбаса до 2014 года тоже так думали наверное. У меня знакомый был одним из основных акционеров Меткомбината в Луганске. Теперь он партнер примерно такого же в Словении. Сколько надо было иметь КЭШа для партнерства мне не известно, но из Луганска вынуть ничего не удалось. Вот тебе и разница.

Змінено користувачем Дядя Уєф
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Поділюся й своїми спостереженнями: їздив минулого року хиба що не щомісяця до Польщі у справах. За родом діяльності доводилося дуже багато спілкуватися з людьми різних верств населення, як з нашіми заробітчанами в автобусах чи на вокзалах, так й з самими поляками (з мовою особливих проблем немає), тому багато чого мотав на вуса й робив для себе багато висновків. по-перше, якщо ти готовий вгарбувати від зорі до зорі, то дійсно,  жити там можна значно краще, аніж у нас, принаймні, значно легше у моральному сенсі, бо є хоч якась впевненнність у майбутньому - можна при потребі й про кредит на розвиток справи подумати, й контролюючі органи прийдуть до тебе лише тоді, коли повинні, й візьмуть з тебе лише те, що ти винен віддати державі. Харчі, принаймні масового споживання, знову ж таки, як не дивно, й дешевше, і якісніше (я не кажу про полтавське сільське сало, домашні сир, копченості чи сметанку, що подеколи можна придбати в нас на базарах у прямого виробника - тут українським продуктам рівних нема, але вже дешеві сосиски, ковбаса типу "краківської" чи тверді сири за однакову ціну з нашим соєвим ширпотребом вже не йдуть в ніяке порівняння).

    Тому, якщо ти не офісний ховрашок 80-го левлу, що вміє тільки папірці перекладати, то будеш там і ситий, й якись прожитковий мінімум (до якого там входить й таке-сяке житло й така-сяка автівка німецького виробництва року так 2006-2008-го хоч що півроку нову купуй, коли не лякають драконівські налоги, що інколи перевищують вартість того подержаного корита) В сільській місцині, якщо життя поодаль "від цивілізації" не лякає, можна й добрячу фазенду з ділянкою землі придбати за ціною харківської однушки, тому якщо руки є й не лякаєшься їх забруднити чи натерти мозолі - то можна жити.

 Але...Якщо хтось не любить росіян за їх "імперський шовінізм" - то ви просто з поляками не спілкувалися. Ставлення до українців там, мяко кажучі, не викликає у нашіх мігрантів ані краплини самоповаги. Якщо не рахувати тамтешніх люмпен-нациків, що звинувачують нас у всіх своїх негараздах на кшалт власної ліні та небажання дупу від дивана відірвати, чи деяких "великополяків", що не дуже далеко пішли від феодального відношення до всіх мешканців колишніх "кресув всходніх" як до двоногого бидла,  ставлення навідь в кращих з них до нас, таке собі огидливо-жалісне, неначе до бридкого далекого родича-сусіда, який пропив усю спадщину, напився п`яним, власну хату спалив, жінку з донькою на панель відправив, а сам тепер Христа заради до багатого сусіда приперся в батраки винайматися. Ну й "панський гонор" разом з святою упевненістю в тому, що пів України, у деяких аж до Полтави - то лише тимчасово зайняти невідомо ким історично польські терени, які неодмінно будуть з часом повернуті тим чи іншім шляхом, а всих хто буде проти того, неодмінно загонять у стійло - то в кожного другого, якщо не в першого в розмовах перетікає. от таке от. 

5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
7 часов назад, Ferrum сказал:

Так чем тогда отличается от того, что тут у нас ? Почти ничем...

Різниця в людях, відношенню до інших. Не кидають, нормально роблять свою роботу.  наприклад я купив ескаватор  . а забрати його не можу зараз . я людині його оплатив , і він в нього дома вже більше місяця стоїть . ніде він звіти не пропаде, хоча я не маю на руках ніяких документів. 

Так і фінансова сторна  відрізняється.  Роблячи на роботі + калимити після роботи , можна і прожити і дещо відкласти , та потихенько будуватися в нас, купляти техніку , станки.  

 

В нас скіки раз береш людей платиш за роботу , а вони її не роблять або роблять х   зна як.  Одного разу лишив людей в квартирі  будівельний мусор  виносити , прийшов в 11 годині , а вони зняли міжкімнатні двері підклали під них цеглу .зробили ліжко тай спали O.o

В своє виправдання казали як малі діти , тіпа ти пішов по бабам . а ми пахати повинні .  

і таких прикладів в мене є багато .

 

На рахунок роботи за кордоном  досить добре себе тут почувають плиточники, є багато руминів які кладуть плитку . роблять гіпсокартон , штукатурка. і тому подібне . На дану роботу завжди є стабільний попит. 

 

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Единственный плюс за бугром, и если честно, то очень жирный плюс,  это их полностью прозрачные правила игры и равенство перед законм. Тут не поспориш.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

металообробка для мене хобі, але минулого літа вирішив спробувати як воно може чогось навчусь

розкажу як працював в сфері металообробки в ЄС

їхав як такар-фрезеровщик по факту слюсар-зварщик, нема роботи - на конвеєр

по 12 год 6 днів і 1 вихідний неділя, за котрий тре було зїздити в супермаркет за хавкою на тиждень, попратись і відпочити)))

експеримент вважаю не вдалим, втратив літо, час і майже нічого не навчився

в порівнянні(на основній роботі працював багато часу в ЄС) то небо і земля, що по досвіду, ставленю і т.д.

Змінено користувачем realcat
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

З металообробкою в ЄС є сенс їхати заробляти лише маючи справу з якимось напівручним ексклюзивом, вже маючи нормальну клієнтську базу,  коли задовбався годувати нашу славну митницю, котра "дає добро" лише тоді, коли ти своїм власним добром з нею щедро поділишся - репліки амуніції до холодної чи вогнепальної зброї для колекціонерів та реконструкторів, ручної роботи меблі, предмети інтер'єру та таке інше, які через наш кордон без геморою  не провезти. або якщо виробляєш дуже специфічне знаряддя для різних майстрів на кшалт ДМ-овських шрабкугелів і знову ж таки знаєш, хто ото усе у тебе там придбає. Все одно з сучасними чпу обробними центрами не посперечаєшся, тому прості токарі-фрезерувальники особливим попитом не користуються, а інструментальник з добрячими розрядом й тут на батьківщині цілу чергу з роботодавців має.

 От на не престижну малосплачувану (трускавка там, сортування сировини на м'ясокомбінаті або пакування секонд-хенду) чи шкідливу на кшалт зварювання 12 годин за зміну без витяжки та нормального спецодягу десь в тельбухах вентиляції великого супермаркету на висоті 10 метрів над підлогою чи в глибині міської каналізації за тисячу євро на місяць, не рахуючи витрат на житло та харч , - от такої роботи у ЄС хоч дупою жуй.

3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Такие перспективы есть практически везде, просто где-то их поддерживают, а где то нет

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

В ЕС имеет смысл ехать, пусть даже и на мизерную зарплату - если Ваша цель уверенное будущее в спокойной стране для Ваших детей. Супер заработки возможны только в таком бардаке как у нас(если мутная вода не пугает). Не получается с заработком тут - не смотрите Вы на европы, ищите где Вам будут платить в мире, он, мир, оказывается не такой большой. После беглого изучения "прожекта" пенсионной реформы убедить меня в том, что где-то хуже, тяжело.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, KOT_MA написав:

Хобийничал на мелкой токарке для населения и рабочих. Но в полноценную мастерскую не перерос

 

.... Підніму тему @KOT_MA 

Час пройшов... І що?

В Европі (розвинених здавну країнах) ймовірність переростання "хобійнічества" з нуля в повноцінну майстерню в кілька десятків разів менша. 

 Єдине, що по-первах взагалі пропустити етап "хобійнічества" і на повну віддатись роботі "на дядю" з високою зарплатнею, економити на всьому якийсь час. За 2-3 роки максимальних навантажень і економій можна назбирати на свою повноцінну майстерню, якщо досвід в металообробці значний є, то можна давати урокі, проводити платні вебінари по металообробці. Тим самим набираючи собі платежоспроможних клієнтів і заробляєчи на уроках. 

 П.С.  Швидкі і не малі гроші платять в Британіі, наприклад, далекобійникам з відповідним пакетом ліцензій (курси на них від 800фунтів), сертифікованим в "них" зварювальникам, трохи менші в 2-3т.фунтів можна заробляти оператором на спецтехніці в кар"єрі, наприклад. 

Але скрізь щоб отримати нормальну більш-менш платню чи контракт підписати потрібно пройти КУРСИ. Ніякі наші "міжнародні" сертифікати і "корочки" там взагалі не сприймаються до уваги (

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

1. Имея 200 куе в Украине можно купить участок, завести 3Ф, построить дом для себя и мастерскую + натащить туда станков. Получится вариант ДМ или даже нечто большее. Если взять 1 спеца и 1 подмастерья, то 1 куе в месяц чистой прибыли получать можно запросто. Но нужно не только ремонтами заниматься, но и выпускать какое-то законченное изделие. Желательно, ценой не 100 уе.

 

2. Если хочется зарабатывать 1 куе наёмным в Польше, то надо быть готовым работать 10-12ч в день и 6 дней в неделю. При таком ритме в Украине можно заработать даже больше - нужно только правильно дело организовать.

 

3. Имея 200 куе можно положить их в банк под 12% годовых и иметь 1000 уе в месяц ничего не делая...

Змінено користувачем 3121
2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

закопать 200 куе для выхлопа 1 куй в месяц?

серьезно?

в день(два-три) может вы имели ввиду?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Гараж 512 написав:

закопать 200 куе для выхлопа 1 куй в месяц?

серьезно?

в день(два-три) может вы имели ввиду?

 

Ви перший його пункт уважно прочитали? Побудувати власний будинок! Побудувати власну майстерню.....

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 час назад, Гараж 512 сказал:

закопать 200 куе для выхлопа 1 куй в месяц?

серьезно?

в день(два-три) может вы имели ввиду?

я не уверен, что  у нас такой выхлоп еще возможен, ну если не брать всякие крайности вне закона. Было, но уже прошло (мы же не о избранных, под которых и законодательство отрихтуют, говорим?). Ввалить 200 и сразу начать получать 1 в месяц  - это уже весьма круто, чаще получается -1 в месяц и только через время 0 и потом постепенно +.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 Да-а-а. Совковий менталітет "нєпобєдим" ( 

 

 

Все таки дуже цікаво відгуку топікстартера після року поневірянь.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
53 минуты назад, Ігрек сказал:

уважно прочитали

предельно внимательно.

как и остальные последующие.

 

47 минут назад, 1Vlad1 сказал:

я не уверен

это много? или в чем неувереность?

понятное дело что не стоять за рукоятками станками круглогодично  нюхать сож, стружку из носков выбирать...таки да!- денег не приносит нормальных...на колбасу и хлеб.

вполне законно ...

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку