Filosof

Рідкий ФУМ, чі фіксатор різьби?

14 повідомлень у цій темі

Вітаю. А є тут хтось, хто в курсі? Чі є взагалі якась суттєва різниця, між спеціальними сантехнічними анаеробними герметиками (ще обзивають рідкий фум), і звичайними фіксаторами різьби з автомагазинів? 

Чі воно "з однієї бочки розливається", і то тількі манагерські заморочки? 

Бо треба буде трохи погратись з розводкою води, і от думаю - в мене є декілька різних фіксаторів різьби, то чі згодиться воно на сантехнічні фітинги? Не хочеться ще той "сантехгерметик" брати, якщо воно одне і те саме.

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Фиксатор в первую очередь предназначен для фиксирования резьбы , жидкий фум для герметизации. Оба анаэробы . Фиксатор обычно более жидкий , продается в  более мелких упаковках .С резьб больших диаметров расположенных горизонтально вполне может стечь  ( с верхней части ),не обеспечив должной герметизации . Фум более густой , гелеобразнный, чтобы хорошо заполнял и не стекал  с наносимых поверхностей  ,тара обычно больше .

Не рекомендовал бы пользоваться ни каким .

Соединение с большой вероятностью получится не разборным .

0

Поділитися повідомленням

"фум" на скрутці схвачується за кілька секунд і "пускає" тільки при нагріві (градусів 300 , точно не пам'ятаю). 

Я таке брав для виготовлення газового пальника (для горна), там потрібна мертва фіксація і тримати температуру. 

Є також і прості герметики для сантехніки, гелем і залишаються.

2

Поділитися повідомленням

2 години тому, Filosof написав:

Бо треба буде трохи погратись з розводкою води,

Які труби плануються ? 

Матеріал ?

Чи допускається можливість розборки з'єднань у перспективі ?  ... Хоча би і дуже малоймовірна ?

0

Поділитися повідомленням

А чим стрічка фум не подобається? Чи нитка? 

0

Поділитися повідомленням

Не продають у нас фум стрічку придатну для трубопроводів, тож пакля плюс фарба в колір труб, і ніяких фумок і герметиків!

0

Поділитися повідомленням

#345107 Опубліковано: (змінено)

М...да... Тут все як завжди. Спитаєш про Івана, а тобі розкажуть купу всього про Степана і Маркіяна))) 

Народ. Я добре знаю, де воно буде працювати, а де ні. Де годиться герметик, а де тількі стрічку чі нитку. Дома вся розводка вже років з двадцять тримається на фум стрічці, і ще жодної краплі не пропустило. 

І ніхто не збирається в домашніх умовах робити магістральний трубопровід великих діаметрів. Тому не треба радити ту позаминулосторічну паклю-шмарклю, ще і з фарбою, а не з сучасною пастою.

Питання було не в тому - чому, навіщо, чого те, а не се... 

Питання одне - чі є якась реальна суттєва відмінність в сантех-анаероба, від звичайних анаеробів- фіксаторів різьби? Є сенс для разової роботи купити саме сантехнічний, чі не витрачатись, і зробити на звичайному локтайті, які в мене є, в ассортименті? 

Почув тількі про одну відмінність - густота. І це все?

Доречі, на локтайті в мене зібраний редуктор для ТІГа. Точніше додаткова приблуда до нього. Що цікаво - на латуні, за два роки так і не затвердів до кінця. Тиск тримає, газ не пропускає. Але от різьбу від провороту при навантаженні не тримає, залишився трохи пластичним. 

І да, що стосується "розбірності-нерозбірності" - то навіть "нерозбірний" червоний локтайт, легко розбирається після нагріву. 

Змінено користувачем Filosof
0

Поділитися повідомленням

4 години тому, Filosof написав:

М...да... Тут все як завжди. Спитаєш про Івана, а тобі розкажуть купу всього про Степана і Маркіяна))) 

Народ. Я добре знаю, де воно буде працювати, а де ні. Де годиться герметик, а де тількі стрічку чі нитку. Дома вся розводка вже років з двадцять тримається на фум стрічці, і ще жодної краплі не пропустило. 

І ніхто не збирається в домашніх умовах робити магістральний трубопровід великих діаметрів. Тому не треба радити ту позаминулосторічну паклю-шмарклю, ще і з фарбою, а не з сучасною пастою.

Питання було не в тому - чому, навіщо, чого те, а не се... 

Питання одне - чі є якась реальна суттєва відмінність в сантех-анаероба, від звичайних анаеробів- фіксаторів різьби? Є сенс для разової роботи купити саме сантехнічний, чі не витрачатись, і зробити на звичайному локтайті, які в мене є, в ассортименті? 

Доречі, на локтайті в мене зібраний редуктор для ТІГа. Точніше додаткова приблуда до нього. Що цікаво - на латуні, за два роки так і не затвердів до кінця. Тиск тримає, газ не пропускає. Але от різьбу від провороту при навантаженні не тримає, залишився трохи пластичним. 

І да, що стосується "розбірності-нерозбірності" - то навіть "нерозбірний" червоний локтайт, легко розбирається після нагріву. 

Які питання, такі й відповіді...
Не нервуй, друже!
"Анаероби" діляться мінімум на три частини (легкий (зелений), середній (синій), твердий (червоний)).
Можу сказати що "зелений" розбирається без додаткового підігріву ("червоний" - вже тре покопирсатись).
А так - тримають всі.
Хоча я особисто користуюсь "фторопластовою ниткой".

0

Поділитися повідомленням

, Одессит написав:

Які питання, такі й відповіді...
Не нервуй, друже!
"Анаероби" діляться мінімум на три частини (легкий (зелений), середній (синій), твердий (червоний)).
Можу сказати що "зелений" розбирається без додаткового підігріву ("червоний" - вже тре покопирсатись).
А так - тримають всі.
Хоча я особисто користуюсь "фторопластовою ниткой".

Та я не нервую, я спокійний як слон. І питання було чітке і пряме - є суттєва різниця між сантех і звичайними анаеробами, чі нема? І якщо є, то в чому? Вся решта питань, порад, і особистих думок, мені не цікаві. То все давно жоване-пережоване, і тими порадами і думками весь інет завалений. 

За кольори теж давно всім відомо.  

0

Поділитися повідомленням

Тему не читав, останнім часом тиск і воді збирав на синьому різьбовому, по воді дюймові мазав, все ок.

1

Поділитися повідомленням

Герметик більш крихкий (відносно). Сохне (схвачується) лише на металі і без повітря. 

Він більш схожий на засохший лак.

Щодо - чи тратитись - краще потратитись, він коштує в районі ста з чимось гривень чи десь так. Не такі великі гроші. 

Ну і головне він для сантехніки придуманий...

1

Поділитися повідомленням

9 годин тому, Filosof написав:

Як вище сказав Богдан, сантехнічний герметик схвачується за лічені секунди! Чуть зазівався (10-15сек), і вже треба прикласти доволі суттєве зусилля ключем, щоб поправити той фітінг ( зривається з клацком. І навіть після цього поправляння тримає). Тут зручність в монтажі. Не потребує затягування до упору!

Фум не терпить обертання назад, не фіксує з'єднання намертво. Самі ж фітінги мають відхилення по  розмірах різьби (в середньому потрібно на 1/2"-3/4" близько 10витків фум 0,1мм, і бажано змащувати внутрішню різьбу силіконовою змазкою, щоб не так задирало)

Герметик же фіксує міцно, що може тримати вивішені деталі. 

На фото герметик, брався до війни за 140₴. Працює досі. Хоть вже і загус.

Звичайний же різьбовий фіксатор потребує часу. При збільшених зазорах (не затягнуті різьби) погано спрацьовує (давній також) Це стосовно червоного Kafuter. Тому навіть не пробував використовувати в сантехніці.

А оті всі паклі - то для стальних труб великого діаметру (і признаю тільки в поєднанні з unipak - ніяких фарб, силіконових герметиків чи оліф!). При невмілому використанні на паклі латунні фітінги часто рвуться.

А так, однозначно не можна сказать, що краще, герметик чи фум. Все під свої задачі

Screenshot_2024-08-07-01-43-47-577_com.miui.gallery.jpg

1

Поділитися повідомленням

7 годин тому, gesichtslos написав:

Фум не терпить обертання назад, не фіксує з'єднання намертво. Самі ж фітінги мають відхилення по  розмірах різьби (в середньому потрібно на 1/2"-3/4" близько 10витків фум 0,1мм, і бажано змащувати внутрішню різьбу силіконовою змазкою, щоб не так задирало)

Герметик же фіксує міцно, що може тримати вивішені деталі. 

На фото герметик, брався до війни за 140₴. Працює досі. Хоть вже і загус.

Звичайний же різьбовий фіксатор потребує часу. При збільшених зазорах (не затягнуті різьби) погано спрацьовує (давній також) Це стосовно червоного Kafuter. Тому навіть не пробував використовувати в сантехніці.

За стрічку в курсі, давно з нею маю справи. Розмова зараз не за неї.

Якщо сантех-герметик миттєво схватує, то як на мене, це якраз трохи недолік.

З Маноловським синім різьбовим, "тугість" починається хвилин через п'ять (на нержавійці), і потім ще  хвилин п'ять можна корегувати без зміни якості з'єднання. Після затвердіння стає як пластик. 

0

Поділитися повідомленням

Докладаю))) Всеж придбав той сантехнічний "жидкий фум". Синій, середньої міцності. І поекспериментував на одному з шматочків майбутньої розводки, трьома різними анаеробами : рідкий фум Cristal S 1208, і різьбові Mannol 9925, i Fusion F216. Усі три сині. (Пластик з латунью з'єднав через фум стрічку). 

Результати такі. 

1) Консистенція - усі однакової густоти, мажуться, течуть, і заповнюють однаково.

2) час фіксації від провороту пальцями (без прикладання зусилля) при закручуванні НЕ до упору - на всих трьох однаковий - три хвилини. 

Можливо якісь дуже фірмові фуми і хватають за секунди, чі мо то червоні такі швидкі, але цей спрацьовує за три хвилини (і потім ще якийсь час можна рухати з зусиллям). 

3) Герметизація - тут ще нічого точно сказати не можу, бо ще нічим перевірити. Але, по заповненню, і відчуттям при роботі - ніякої різниці не було, то думаю, що все буде герметично.

Висновок в мене такий - воно "з однієї діжки розливається", і тількі етикетки різні клеються. 

Можливо то червоні, або якісь дуже супер фірмові, працюють по іншому, але із цими синіми отакий факт. Маючи ті різьбові, можна було і не витрачатись на фумський))) 

20240813_154446.jpg

20240813_154623.jpg

5

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку