zefir

хімічне очищення сталі

12 повідомлень у цій темі

вітаю, підкажіть хто знає, який можна зробити розчин, щоб покласти туди ржаву заготовку і заготовка там очистилась 

Змінено користувачем zefir
0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ортофосфорной кислоты

1

Поділитися повідомленням

3 години тому, Stebium1 написав:

Ортофосфорной кислоты

Так, +- 20% вистачить. Тільки відмивати її таки потрібно. 

0

Поділитися повідомленням

ця кислота дасть якесь стійке забруднення?

0

Поділитися повідомленням

, zefir написав:

ця кислота дасть якесь стійке забруднення?

Стійкого забруднення не дасть лише суха абразивна обробка (шліфування, піскоструменева). Але після них сталь треба чимось покрити протягом доби, інакше почне ржавіти.
Зрештою, та спробуйте фосфорну кислоту - то не надто дорого і недовго (будуть проблеми - пишіть). Бо знову буде чергова тема на тижні : "А що буде якщо...?"

0

Поділитися повідомленням

Я раніше в ортофосфорній хімічив. Головне потім нейтралізувати.

Ще непоганий спосіб - електроліз. 

0

Поділитися повідомленням

Ортофосфорна, як вже казали, або оцтова есенція, краще перше, бо не так смердить..) проте краще таки електроліз, після нього пасивування не так критично необхідне, як після кислот.

0

Поділитися повідомленням

Лимонна кислота з продуктового магазину.

Теж розчиняє ржу і не смердить.

1

Поділитися повідомленням

5 годин тому, nero написав:

краще таки електроліз, після нього пасивування не так критично необхідне, як після кислот

Якраз на днях чистив дещо електролізом. Якщо цінний інструмент - сенс точно є, а от заготовки - можливо і надмірно складно. 

Я чистив по схемі: електроліз в кальцинованій соді -> металева щітка на моторчику -> полоскання від соди -> швидке сушіння -> змащування.

Можливо, для заготовок полоскання зовсім зайве, сода ніби не агресивна для сталі - але я точно не знаю.

Для електролізу:

Розчин кальцинованої соди (саме кальцинованої, а не каустичної!!!) - десь 3 чайні ложки на літр води.

На "+" прикрутив нержавіючий електрод

На "-" чіпляв саму деталь

Подавав 5 вольт, яка при цьому сила струму споживалась - не заміряв (максимум блок живлення здатен видати 5А, тобто, не космічних масштабів було споживання).

Температура розчину була вулична, більше  +20 градусів.

Завантажував маленькі предмети, грам до 300 за один раз (мала ємність для розчину була).

При цих умовах десь за півгодини більшість іржі відпадала, а решта легко дочищалась щіткою. Було і по два рази завантажував одну деталь (сильно гнилу).

Але не до чистого металу, не до блиску.

З капітально гнилого заліза відпала іржа, і залишилась якась тонка плівка чорно-коричневого кольору. Думаю, там частково залишки іржі, солі міді (провода попали в розчин), може ще щось від реакцій.

Деталі, в яких іржа була плямами, відчистились практично до чистого металу, без втрати лінійних розмірів (калібри чистив). Тобто, там, де іржа з'їла сталь - розмір поплив, звичайно. Але там, де метал був не ржавий, або тільки потемнів - в результаті електроліз не змінив розміри. Ну, це ще на ру-Чіпі 100 раз обговорювалось, але хай і у нас буде.

Загалом, метод мені сподобався, але не впевний, що для ТС-а підійде.

2

Поділитися повідомленням

1 година тому, knife_life написав:

саме кальцинованої, а не каустичної

Я теж очищую в розчині звичайної соди, але наскільки розумію в NaOH менша потреба в швидкому висушуванні та змащуванні, бо там в порах металу мав би бути відсутній кислотний залишок від електролітичної дисоціації соди, що може провокувати нове швидке ржавіння. 

Сам же використовую напівавтомат для цих цілей і найбільшу пластикову будівельну єнмість, яку надибав в продажу. 160-ті верстатні лещата чистились 15хв., 10 хв основна очистка, потім щітка і 5хв фінішу.

А в друга мого, який копом захоплюється, електролізер на балконі не вимикається ніколи, засипає в сітчасту ємність накопане, по мірі очистки забирає звідти одні знахідки і закидує інші.

1

Поділитися повідомленням

Метод мені дійсно сподобався, тому і ризикнув описати тут.

Щодо соди - то в побуті є три різних речовини із словом "сода":

Харчова сода - NaHCO3 - цілком безпечна, хоча в очі я б не сипав (а горло полоскати можна).

Кальцинована сода - Na2CO3 - використовують для прання, і як складову деяких пральних порошків. В очі теж не варто сипати, а так не отруйна і не особливо їдка.

Каустична сода - NaOH - луг ("щёлочь") - отруйна і їдка речовина. Ні в якому разі не можна допускати потрапляння в очі, дуже небажано - на шкіру, або на слизові оболонки. Дає паршиві хімічні опіки.

Тому я і підкреслив, що використовую не каустичну соду NaOH - не хочу ризикувати очима. Звичайно, форумчани її досить масово використовують (для вороніння, наприклад) - але я боюсь.

Щодо вибору між харчовою содою і кальцинованою - то я пробував і ту, і другу, але різниці особливо не помітив. Здалось, що в кальцинованій краще іржа відходить, тому зупинився на ній.

Також пробував розчин харчової солі, NaCl - він теж працює, але сіль треба гарно відмити від металу потім, і ще в процесі, таке враження, що летить трохи хлору. Я аж погуглив зараз - дійсно, гіпохлорит натрію утворюється, не здалось. Загалом, не сподобалось.

@nero А ви яку напругу використовували?

0

Поділитися повідомленням

, knife_life написав:

А ви яку напругу використовували?

Не заміряв. Я коли робив свій напівавтомат, замінив совкові транзистори на імпорт, бо ті не витягували 160а тірістор, при номіналах деталей зі схеми, отримав регулювання на виході 6,5-29в. Так і залишив, бо п/а робив як два окремих девайси - джерело струму і блок протяжки, і передбачав можливість його використання як джерела струму для інших цілей.

IMG_20230814_232550.jpg

1

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку