Reiter

Чи витримає перекриття верстати ?

70 повідомлень у цій темі

Доброго дня. Планую облаштовувати нарешті майстерню. Є готове приміщення біля будинку там і буду моститись. Власне це сумісне приміщення з гаражем. Спочатку йде гараж, потім через стіну 2х кімнатне приміщення (було врем'янкою колись). В гаражі верстати тулити немає де, там місце для техніки. Тому вирішив тісненько, але розміститись у "врем'янці". В одній кімнаті розмістити металообробні верстати (токарні, фрезер, свердлильні). Іншу облаштувати під зварювально-болгарочні та абразмвні роботи. Там буде зварювальний стіл, наждак, гріндер та інше. 

Ця кімната, де будуть верстати не велика. 15 кв.м. 3,3 м × 4,6 м по внутрішнім замірам, але має все поміститись. Там має стати 16б16, 16б05п, 676 напольний свердлильний овп16 (250 - 300 кг), тумби та оснастка до верстатів.

Цікавить наступне. Під цією кімнатою погріб (добротний). Стіни в нього з фундаментних блоків. Поверх них лежать плити і це власне і є підлога кімнати про яку говоримо. Поверх плит іще настелено підлогу червоною цеглою в четверть і зверху лежить плитка. Наскільки я зрозумів, то тут 2 повноцінні плити і скраю частина плити  На крайньому фото видно де вона виглядає з задньої частини. 

Розміри плити на фото. Я в тому не дуже розуміюсь. Цікавить чи витримають плити вагу верстатів. Верстати стоятимуть під стінами. Найважчий 16б16 стане пбо на 1 повноцінну плиту, або на половинку і частково повноцінну, в залежності під яку стіну я його запхаю. Скоріше 2 варіант.

20241023_163818.jpg

20241023_163849.jpg

20241023_164948.jpg

20241023_165136.jpg

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Добра!

Поскольку Вы не знаете качества применённых плит и насколько они потеряли свои свойства, то исходите из того, что были самые плохие, то есть 600кг метр кв.

Это распределённой нагрузки!

Теперь нужно отнять вес того что на неё было уложенно, кирпичь, стяжка, плитка.

Остальное делённое на два, ваше.

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Это распределённой нагрузки!

Як це правильно розуміти? Тойже 676 фрезер займає 1 кв м площі, а важить близько 1 тонни

0

Поділитися повідомленням

1 година тому, Reiter написав:

Як це правильно розуміти?

Насыпьте на плите слой песка весом 600кг на кв метр, вот и будет распределённая нагрузка.

Стяжка, кирпичь что там лежит, плитка это всё распределённая нагрузка.

Фрезер уже сосредоточенная. 

Если он один на плите, ближе к опоре и вся остальная нагрузка не очень велика, то всё будет хорошо.

Но надо учесть что станки кроме нагрузки покоя ещё имеют и динамические нагрузки.

И они могут быть не маленькими. 

PS если правильно понял про кирпич, то пол имеет вес 180-220 кг на метр квадратный, это нужно отнимать от несущей способности плит. 

PS2 Что бы жить спокойно, лучше всего в подвале подмуровать колонны под станками. Тогда всё точно будет хорошо. 

Змінено користувачем Stebium1
2

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Насыпьте на плите слой песка весом 600кг на кв метр, вот и будет распределённая нагрузка.

Стяжка, кирпичь что там лежит, плитка это всё распределённая нагрузка.

Фрезер уже сосредоточенная. 

Если он один на плите, ближе к опоре и вся остальная нагрузка не очень велика, то всё будет хорошо.

Но надо учесть что станки кроме нагрузки покоя ещё имеют и динамические нагрузки.

И они могут быть не маленькими. 

PS если правильно понял про кирпич, то пол имеет вес 180-220 кг на метр квадратный, это нужно отнимать от несущей способности плит. 

PS2 Что бы жить спокойно, лучше всего в подвале подмуровать колонны под станками. Тогда всё точно будет хорошо. 

Про колони в погребі теж подумав. 

Цеглу з підлоги, в принципі можу збити пепфоратором. Шкода лише плитку, хоч вона і стрьомна :)

0

Поділитися повідомленням

Колони стальні - і швидше і надійніше. Робити з упорами-гвинтами. Рельсу, знизу плита, зверху моцні гвинти в стальну плиту.

1

Поділитися повідомленням

16б05 та 676 , + сверлилка .. якщо ближче до стін я б ставив навіть без колони.. (звичано що не на одні плиті... ) для 16б16 б мурував колони,чи підпорну стінку знизу... 

1

Поділитися повідомленням

Навіщо поверх плит класти цеглу?

Киньте кілька рельсів з арматурою з бетоном. 

Stebium. Дякую за толкове роз'яснення сопромату.

0

Поділитися повідомленням

, Сергій Лавріненко написав:

Навіщо поверх плит класти цеглу?

Киньте кілька рельсів з арматурою з бетоном. 

Stebium. Дякую за толкове роз'яснення сопромату.

То ж не я ту цеглу клав. То до мене роблено. 

А рельси з арматурою і бутоном це куди Ви маєте на увазі?

Змінено користувачем Reiter
0

Поділитися повідомленням

11 година тому, kolish написав:

16б05 та 676 , + сверлилка .. якщо ближче до стін я б ставив навіть без колони.. (звичано що не на одні плиті... ) для 16б16 б мурував колони,чи підпорну стінку знизу... 

Суть в том, что перекрытие над подвалом, а это сырость, не известно насколько плиты потеряли несущую способность.

11 година тому, Bogdan написав:

Колони стальні - і швидше і надійніше. Робити з упорами-гвинтами. Рельсу, знизу плита, зверху моцні гвинти в стальну плиту.

Это быстро и надёжно, если сухо!

Если влажно, то лучше металл не использовать. Ну и металлоконструкции могут оказаться дороже, чем камень.

Да и не всегда колонны можно спустить в подвал в целом виде. 

8 годин тому, Сергій Лавріненко написав:

Дякую за толкове роз'яснення сопромату.

Я его не изучал, пояснил как мне поясняли.

0

Поділитися повідомленням

3 години тому, Stebium1 написав:

Суть в том, что перекрытие над подвалом, а это сырость, не известно насколько плиты потеряли несущую способность.

Вологість там (в погребі) добряча. Буває вода шаром 20 см стоїть. Берег річки. Але схоже, що там ніякої стяжки не робили. Як в звичайному погребі - просто земля. Це питання теж треба буде вирішувати. Робити стяжку з гідроізоляцією, щоб такої радості не було.

Щож. Схоже верстати ще одну зиму проведуть на вулиці :(

0

Поділитися повідомленням

Якщо знизу підпорні стіни заходять "глибше" під плити, ніж стіни зверху, то я би на Вашому місці, збив би ту цеглу, плитку, і інший хлам з плит, і залив би поверх монолітну плиту, з арматурою "коробкою" по всих правилах, тих же 20-22 см. Гарним бетоном, із прискорювачем твердіння. І вже за тиждень-другий туди можна було би затягнути верстати. 

Але це тількі в тому разі, якщо знизу по периметру під плитами ще є хоч трохи стін. Якщо ні, то спочатку треба змурувати знизу підпорні стіни (з фундаментом під ними).

0

Поділитися повідомленням

, Filosof написав:

Якщо знизу підпорні стіни заходять "глибше" під плити, ніж стіни зверху, то я би на Вашому місці, збив би ту цеглу, плитку, і інший хлам з плит, і залив би поверх монолітну плиту, з арматурою "коробкою" по всих правилах, тих же 20-22 см. Гарним бетоном, із прискорювачем твердіння. І вже за тиждень-другий туди можна було би затягнути верстати. 

Але це тількі в тому разі, якщо знизу по периметру під плитами ще є хоч трохи стін. Якщо ні, то спочатку треба змурувати знизу підпорні стіни (з фундаментом під ними).

Наскільки я розумію, то плити лежать на фундаментних блоках. Стіни ж самої врем'янки по двох сторонах точно стоять на плитах. А по інших двох сторонах точно не знаю. Але стіни точно вужці за фундаментні блоки.

Якщо залити плиту, то не потрібні будуть підпори знизу?

0

Поділитися повідомленням

1 година тому, Filosof написав:

Якщо знизу підпорні стіни заходять "глибше" під плити, ніж стіни зверху, то я би на Вашому місці, збив би ту цеглу, плитку, і інший хлам з плит, і залив би поверх монолітну плиту, з арматурою "коробкою" по всих правилах,

Тогда будет нужно ещё и вскрыть пустоты плит возле стен, на длинну разницы ширины фундамента и ширины верхней стены, и перед заливкой монолита эти пустоты заполнить бетонном.

Это решение вроде и простое, но дополнительно грузит фундамент который стоит на влажном грунте, который ещё имеет нестабильный водный режим.

2 години тому, Reiter написав:

Робити стяжку з гідроізоляцією, щоб такої радості не було.

Если стены не имеют гидроизоляции по периметру, то стяжка только ухудшит ситуацию.

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Если стены не имеют гидроизоляции по периметру, то стяжка только ухудшит ситуацию.

Та хто ж їх знає мають вони гідроізоляцію чи ні. То будувалось в 2000 роках.

Але ситуація з озером в погребі мене теж не влаштовує.

Якщо брати будинок, то цокольний поверх відносно сухий. Тобто вода не стоїть. Можливо трошечки тягне через підлогу. Але більше грішу на неякісну відмостку і відсутність водостоків. Все тече під вугли. То питання випішуватиму. 

Будинок був не жилий останні років 5, то цоколь трохи просирів.Поставив маленьку витяжку, то за літо все просохло, вологість нормалізувалась. Як сусіди казали, то в котлован щось насипали і трамбували. Підозрюю що глину, щоб зробити водяний затвор. Фундаментні блоки клали не прямо на землю, а на фундаментні плити. Це зі слів сусіда. Взагалі будувалась не остання людина, яка мала гроші, доступ до буд матеріалів та техніки. Тому будинок побудований точно добротно. А от як з тим підвалом - хз. Думаю робилось з тих же матеріалів (блоки, плити). А ось з гідроізоляцією щось не допрацювали. Може зовні блоків щлсь і є - хз. Раніше гпунтові води були нижче, бо вздовж річки були свердловини для міста. Потім свердловини прикрили через незадовільну якість води і рівень піднявся.

0

Поділитися повідомленням

У вас маленькі верстати, ставте як є, нічого плитам не буде. 

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Тогда будет нужно ещё и вскрыть пустоты плит возле стен, на длинну разницы ширины фундамента и ширины верхней стены, и перед заливкой монолита эти пустоты заполнить бетонном.

Это решение вроде и простое, но дополнительно грузит фундамент который стоит на влажном грунте, который ещё имеет нестабильный водный режим.

То вже перебор. Якими би паганими не були умови попереднього "життя" тих плит, бетон там всеодно не стане настількі слабким, щоби не витримати роль прокладки між фундаментними стінами і монолітом. Але... то все вже не суть, бо : 

2 години тому, Reiter написав:

Наскільки я розумію, то плити лежать на фундаментних блоках. Стіни ж самої врем'янки по двох сторонах точно стоять на плитах. А по інших двох сторонах точно не знаю. Але стіни точно вужці за фундаментні блоки.

Якщо залити плиту, то не потрібні будуть підпори знизу?

А це значить, що всеж перед заливкою моноліту, треба в підвалі робити ще фундамент і підпорні стіни.

Периодичні підтоплення, звісно, дуже пагано. Але треба дивитись, звідки топить. Далеко не факт, що з грунтових вод. Можливо достатньо буде зробити якісні відмостки вздовж стін, і облаштувати водовідведення від будинка.

0

Поділитися повідомленням

На даний час думаю, що оптимальним варіантом по трудозатратах і фінансах буде збити шар цегли, вирівняти невелики шаром зтяжки, покласти свіжу плитку, змурувати в погребі підпірні стіни і на тому заспокоїтись :)

Під підпорні стіни необхідний фундамент? 

1

Поділитися повідомленням

А з приводу "зайвої ваги" - додаткових близько 6 тон, на ту загальну опорну площу - то не так вже і багато. Особливо, якщо розібратись із підтопленнями. А із додатковими стінами і фундаментом, опорна площа на грунт значно збільшиться.

І на крайняк, через певний час старі плити можна знизу роздовбати. Вони там і потрібні будуть тількі як "опалубка", якщо плиту залити якісну. Хоча я би тим не морочився, нікуди та халабудка з того доп навантаження не дінеться. Якщо воду відсекти.

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Під підпорні стіни необхідний фундамент? 

Обов'язково. В ідеалі лити фундаментну плиту (вона ж підлога). Але в економ-варіанті достатньо буде монолітного стрічкового фундаменту, хочаби 30х30см, армованого коробочкою, арматурою 10-12мм.

Змінено користувачем Filosof
1

Поділитися повідомленням

, Filosof написав:

Обов'язково. В ідеалі лити фундаментну плиту (вона ж підлога). Але в економ-варіанті достатньо буде монолітного стрічкового фундаменту, хочаби 30х30см, армованого коробочкою, арматурою 10-12мм.

Але заливати зверху на плити перекриття іще плиту не хочу. Особливо, якщо ще й погребі  заливати. Не в плані, що мені ліньки, а в плані того, що фінанси зараз не ті. В будинку ремонт треба робити...

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Але заливати зверху на плити перекриття іще плиту не хочу. Особливо, якщо ще й погребі  заливати. Не в плані, що мені ліньки, а в плані того, що фінанси зараз не ті. В будинку ремонт треба робити...

То і не лийте))) Я ж писав "як зробив би я", щоби раз і на завжди))) Хоча в мене в самого багато чого "тимчасового", роками, а щось і десятиріччами, чекає на переробку в прстійне))) Час від часу щось таки довожу до ума. Але скількі разів ловив себе на думці - "от якби тоді не пошкодував трохи більше часу і грошей, наскількі б простіше було зараз". А іноді навпаки, робиш щось тимчасове, з певними планами, як повинно бути потім, а з роками, поки дійде до того черга, приходять значно кращі ідеї, і думаєш "от добре, що тоді не зробив як планував" ))) 

Але за якісні відмостки і водовідводи всеж подумайте. Може і вода в підвалі зникне

2

Поділитися повідомленням

І ще, якщо бетон будете робити самі, то дуже раджу купити каністерку прискорювача твердіння бетону. Я як те попробував, ні разу не пожалкував тих копійок, що воно коштує. Реально, через 4-6 годин вже можна ходити по тому бетону. Через добу можна на ньому стіну ставити. Не те, що раніше треба було місяць чекати, поки набере міцності.

Там тількі треба правильно порахувати пропорцію, по таблиці, що дає виробник. Той, що я використовував, треба лише 125г на 25кг цементу в замісі.

2

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Але заливати зверху на плити перекриття іще плиту не хочу.

Если будут подпоры, то и не нужно

, Filosof написав:

то дуже раджу купити каністерку прискорювача твердіння бетону.

Кальцивая селитра в помощь!

1

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Кальцивая селитра в помощь!

От не розумію, навіщо ото займатись колхозингом, коли зараз є масса готових спеціальних засобів, з чіткими інструкціями по застосуванню, і за дуже бюджетні кошти. 

Але ні, наші громадяни продовжують ліпити з л..на кулю. Лиють каністрами рідке мило, замість пластифікатора, сіль, або якусь іншу хімію замість протиморозної добавки, селітри, бядяжать самі кислоти, замість покупних перетворювачів іржі, електроліту, чі інших готових засобів, ..  ... ... І безліч іншого колгоспингу. А потім ниють - ой, там трісло, там щось звернулось, там висоли на фасаді повилазили... ... ... І ладно, якби ті засоби коштували значно дорожче колгоспних. Так ні, воно не дороге, а іноді і дешевше самопалу. А якщо поразувати, в що обходиться переробка халтури, після тих колхозингів... 

2

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку