OleksandrS

Як (студенту для диплому) правильно збазувати та механічно обробити циліндр мотоциклу/мотокоси...?

19 повідомлень у цій темі

Всім привіт, це литво під тиском з АМг6 (аналог 1060 alloy). Пристрій ще не проектував (це мій курсовий та диплом). Я шукав в інтернеті, лише знаходив статті по ремонту, де він обробляється в складі блоку циліндрів. А потрібно, як окрему деталь.

На рахунок мотоциклу, буквально не сприймайте. Я зробив модель по замірах реальної деталі. Циліндр може бути і від мотокоси.

Слава Україні!

4.png

5.png

3.png

1.png

2.png

Змінено користувачем OleksandrS
0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Глянь на циліндри запора - там все криво проточено і т.д. - як влізло в станок - так і забазувалось.

Все від литва залежить.

Далі - від станка на якому потрібно базувати, а то - не в блоці - а в чому - на колесах чи в кулачках токарного - здогадайтесь самі.

І чому гільза з алюмінію?

0

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

І чому гільза з алюмінію?

Тому,що зараз,на той же мотокосі,чи пилкі,гільзи як такої,нема.Аллюминіевий цилиндр,з покриттям робочої поверхні,або хром,або нікасіл.

0

Поділитися повідомленням

, KOLIAN75 написав:

Тому,що зараз,на той же мотокосі,чи пилкі,гільзи як такої,нема.Аллюминіевий цилиндр,з покриттям робочої поверхні,або хром,або нікасіл.

Ну раз внутрішня поверхня вже є готова, (хром, або нікасіл...) то вже відносно цієї поверхні , на токарному, (можливо на проточеній оправці) в першу чергу точно обробити нижню, посадкову поверхню,  а потім вже базувати по ній на фрезер, для обробки інших поверхонь....у всіх таких циліндрах в роботі, низ є головною, установочною поверхнею, і яка повинна бути строго перпендикулярна осі циліндра...

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, KOLIAN75 написав:

на той же мотокосі

я в курсі, в мене навіть на італійській газонокосарці так, але питання не в цьому, а в базуванні - то так задумано чи упростив роботу -, а для базування то вже інший підхід

0

Поділитися повідомленням

19 годин тому, OleksandrS написав:

Всім привіт

І Вам!

Але питання не повне!

На якому верстаті базуемо?

Які поверхні обробляємо?

0

Поділитися повідомленням

Походу треба базувати за фланець яким циліндр кріпиться до картера.А от як його потім розточувати, то вже друге питання :)

Погугліть boring chainsaw cylinder, покаже якраз моє припущення

0

Поділитися повідомленням

Тут питання тільки одне як на мене - як виконати першу операцію - обробити посадочну площину фланця (і за одно зовнішню виступаючу частину гільзи). Бо далі - приспособа у вигляді кутника, на яку він буде за цей фланець кріпитись, і на 4 осьовому горизонтальному все решта робиться.

В принципі можна придумати щось типу 4 кулачкового з спецкулачками які між ребрами будуть за тіло циліндра затискати. Або такі губки у вигляді набору призм і в тисках (залежно від верстата).

Змінено користувачем DimonDSS
0

Поділитися повідомленням

Доброго вечора!

Якщо це відливка, то:

1. Базова площина та юпка (кріплення до картера). Можна з оправки по отвору циліндра (обробляється базова площина та юпка з одної установки).

2. В спецпристосуванні КРІПЛЕННЯ ТІЛЬКИ ЗА РАНІШЕ ПІДГОТОВЛЕНУ БАЗУ на 4 болта.

Ніяких патронів, та засобів що зможуть деформувати тіло цилінда.

0

Поділитися повідомленням

17 годин тому, V G написав:

Доброго вечора!

Якщо це відливка, то:

1. Базова площина та юпка (кріплення до картера). Можна з оправки по отвору циліндра (обробляється базова площина та юпка з одної установки).

2. В спецпристосуванні КРІПЛЕННЯ ТІЛЬКИ ЗА РАНІШЕ ПІДГОТОВЛЕНУ БАЗУ на 4 болта.

Ніяких патронів, та засобів що зможуть деформувати тіло цилінда.

Так....я теж саме мав на увазі....і тільки так....перша операція, точна обробка низу циліндра, головної базової поверхні....для подальшого базування....

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

І Вам!

Але питання не повне!

На якому верстаті базуемо?

Які поверхні обробляємо?

Верстати будь-які, тому, що це диплом. 3д модель була зроблена на основі цього циліндру (фото).

, DSDDSD написав:

Ну раз внутрішня поверхня вже є готова, (хром, або нікасіл...) то вже відносно цієї поверхні , на токарному, (можливо на проточеній оправці) в першу чергу точно обробити нижню, посадкову поверхню,  а потім вже базувати по ній на фрезер, для обробки інших поверхонь....у всіх таких циліндрах в роботі, низ є головною, установочною поверхнею, і яка повинна бути строго перпендикулярна осі циліндра...

Покриття буде після обробки. Алюміній я взяв, тому, що оригінал з неї, марку не підібрав, як і покриття (це проблема для мене).

Говорив з викладачем, озвучений був варіант про токарно-фрезерний верстат. В отвір встановлена цангова оправка, і ми обробляємо поверхню + свердлимо 4 отвори (малий діаметр). Далі пристрій у вигляді плити на яку ми ставимо стороною отвору, і обробляємо з протилежної сторони. Закріплення за фланець (тиски) в обхід ребер (яким я додам конусність - для рознімання після литва).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Surface.png

0

Поділитися повідомленням

На цьому циліндрі одне базування в кондукторі і обробка за одне встановлення на пʼятиосьовому об.центрі, сам циліндр, привалочні площини, ну решта каналів.. Інша операція свічний канал, базування теж в кондукторі на фланець. Циліндр у вас без головки.

Змінено користувачем Y.fowler.
0

Поділитися повідомленням

3 години тому, OleksandrS написав:

Верстати будь-які, тому, що це диплом. 3д модель була зроблена на основі цього циліндру (фото).

Покриття буде після обробки. Алюміній я взяв, тому, що оригінал з неї, марку не підібрав, як і покриття (це проблема для мене).

Говорив з викладачем, озвучений був варіант про токарно-фрезерний верстат. В отвір встановлена цангова оправка, і ми обробляємо поверхню + свердлимо 4 отвори (малий діаметр). Далі пристрій у вигляді плити на яку ми ставимо стороною отвору, і обробляємо з протилежної сторони. Закріплення за фланець (тиски) в обхід ребер (яким я додам конусність - для рознімання після литва).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Surface.png

Як що це плануєця масове виробництво, то є сенс виготовити деякі споміжні інструменти та кондуктор...Так як це виготовлюєця глухий циліндр, без головки, моноліт. То закріпити на підготовленій оправці (як я раніше писав, не вийде,.)...для першої операції я б виготовив збільшені кулачки на токарний патрон, які б дозволили закріпити, та обробити перші, та на далі базові поверхні,  А, Б, В, а також бажано і Г, як що це необхідно для виготовлення циліндра, в подальшому рівна поверхня Г, допоможе без проблем закріпити на столі фрезера циліндр, для точного сверління чотирьох отворів кріпленя циліндра, і це обовязково для кріпленя на кондукторі, для виконання другої та третьої операції...(Далі покажу, кондуктор, і кріпленя циліндра для обробки на фрезері)

17315169027094661382690539992556.jpg

1

Поділитися повідомленням

Далі робимо такий універсальний кондуктор, на стіл фрезерного станка

17315173696517076621630002698748.jpg

0

Поділитися повідомленням

Кріпимо так на фрезер, і обробляємо доступні поверхні....при неможливості обробити якісь поверхні, кріпимо в отвір #2...збоку...

17315178070524127191387808905263.jpg

1

Поділитися повідомленням

Ну і третя операція, розточка циліндра,...поверхні Д, відносно бази А, та проточка торця гільзи Ж,.....От і все......(вибачайте за криві малюнки, я не художник, по бистрому від руки намалював так яе я цей процес розумію..)

17315180908898466882753458397896.jpg

1

Поділитися повідомленням

Хороші малюнки та пояснення, дякую! Обговорю з викладачем (коли буде можливість), якщо щось - напишу.

0

Поділитися повідомленням

Робив би так:

Операція 1

На розточному чи фрезерному ставимо поворотний стіл. Стіл центруємо з віссю шпинделя. В шпиндель робимо грубу оправку для базування литва циліндра головою вниз, або по індикатору виставляється заготовка, але думаю там 2-3 десятки погоди не зробить. Зміщаєм вісь Х і фрезеруємо опорну площину 1 поворотним столом, сверлимо під шпильки( болти) кріплення до блока. Зміщаємо вісь ще, щоб профрезерувати під контрольні бази для впуску і випуску . Фрезеруємо базу 2 віссю У , повертаємо стіл на 180° і фрезеруємо базу 3. Всі зміщення по індикації, або лімбах. Допуск там достатній для цього. Далі вертаємо осі на вісь шпінделя і розточуємо гільзу всередині і зовні для входу в циліндр. 

IMG_20241116_171705.png

Операція 2:

Для ділильної головки робимо оправку в вигляді планшайби( ніби блок)+поршень з посадкою в мінусі 0.01-0.02 мм. На планшайбі окрім поршня ставимо шпильки. Кріпимо деталь як до блока. Спершу робимо випуск. Нахиляємо шпиндель або стіл станка, або ділилку( це вже залежить від виду і типу станка) і орієнтуємо деталь, щоб площина 2 була паралельна ходу осі У. Планшайбу робимо діаметром "d" або більшу( але цей діаметр треба відзначити) , який показує точку де сходяться площини випуску і база для блока. Фрезеруємо площину випуску, контролюючи лінійкою на просвіт. Якщо потрібна фрезеровка для вух болтів, то виготовляємо проставку шириною "К" (від точки стику площин до центру отвора випуску) мінус радіус фрези для фрезеровки болтових вух, щоб виставити вісь У по центру( чи як треба) випуску. Тією ж віссю фрезеруємо вуха для болтів.

IMG_20241116_174215.png

Операція 3:

Обертаємо ділилку на 180° чи інший кут для впуску, нахиляємо шпінель, чи ділилку, чи стіл на  кут, який треба, і по тому самому алгоритму, що і операція 2 робимо впуск. Лише проставка для базування до центру впуску буде інша. І не фрезеровка під вуха, а сверління і нарізання різі. 

Операція 4:

Повертаємо ділилку на кут свічі, нахиляємо шпінель, чи стіл чи ділилку на кут свічі. Робимо площадку і різь для свічі. 

Деталь невелика, тому для роботи по алюмінію в ділилці з таким кріпленням  дасть достатню жорсткість , щоб робити без підтримки задньої бабкою. 

0

Поділитися повідомленням

Дякую, якщо щось - ще напишу!

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку