newengine

Будую швидкі вальці L=1300мм для оцинковки. Допоможіть уникнути помилок!

18 повідомлень у цій темі

Всім привіт! 

Вирішив звернутися до спільноти за порадами чи ідеями , можливо в когось є якийсь досвід?  Щоб раз зробити станок і не переробляти сто раз (хоча, куди ж без цього)

Виникла потреба побудувати вальці для гнуття труб і жолобів з оцинковки. (хочу на будинку поміняти старі рахітні водостоки)

Довго курив різні відео в Ютубі, вималювалась така конструкція: оператор закладає лист, верхнім важелем натискає на верхній вал і прокатує трубу діаметром 100-200 мм. Заготовка- лист оцинковки товщ. 0.5мм (можливо в майбутньому нержавійка), стандартна ширина 1000- 1250 мм.

Важіль зображено умовно, він тисне на вал рівномірно з обох кінців. Варіант з натискними гвинтами на кінцях вала не підходить оскільки це довга історія крутити ті гвинти.

Нижні вали обєднано ланцюговою передачею, на одному з них привідна рукоятка.

ВАЛЬЦІ.png

Начеб- то все просто, але є сумніви:

Як вам сама конструкція?

-Чи підійде  труба Ф57, стінка 3мм, довжина 1300 мм для виготовлення валів? (на наших металобазах труб з товщою стінкою нема)

-Яку обрати відстань між нижніми валами?

-Вали встановлювати на підшипники чи достатньо буде капролонових втулок?

Загалом, якщо не шкода, кидайте сюда всі свої ідеї,  будемо розбиратися :)

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Труби з металобази криві, там округлість дуже умовна, вони мають зварний шов. І прямолінійність по довжині теж так собі.  

1

Поділитися повідомленням

#354394 Опубліковано: (змінено)

9 годин тому, newengine написав:

Чи підійде  труба Ф57, стінка 3мм, довжина 1300 мм для виготовлення валів?

Ні не підходить. При такій довжині просто не вистачить жорсткості, буде гнутись як сосиска. Або цільний пруток, або товстостінна, мінімум 10....15мм стінки, бажано гартована сталь. 

Підказочка - пошукай браковані, або зношені штоки гідроциліндрів, бурові штанги, зношені гарматні стволи, або щось подібне. 

Змінено користувачем Куляста_Блискавка
доповнення
1

Поділитися повідомленням

Як на мене. Ричаг і нижні вали неправильно. Потрібно щоб нижній лівий задавав радіус - тоді буде без недогибів. Потрібно щоб верхній прижимався до правого нижнього і був лише прижимним. Лівий виставлявся на потрібну висоту і рухався по радіусу навколо верхнього - задавав округлість листа. 
Вали мають бути гартовані і чим більшого діаметра - щоб не викатались на квадрати і прижимали на всю довжину.

Але можна і простіше, а недогиби пустити на замки. 

Ще я бачив варіант - він же і для ринв - основа труба нерухома, а навколо неї ричагом прокручується вал - який і формує округлість. Але все буде з одним радіусом.

Ну і ще варіант - пресувати трубою в напів-трубі за пару заходів.

2

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

Потрібно щоб нижній лівий задавав радіус - тоді буде без недогибів. Потрібно щоб верхній прижимався до правого нижнього і був лише прижимним. Лівий виставлявся на потрібну висоту і рухався по радіусу навколо верхнього - задавав округлість листа. 

типу такого я теж розглядав але, конструкція здається складнішою . Можливо ще й четвертий вал знадобиться.

ВАЛЬЦІ.png

0

Поділитися повідомленням

чи може так? 

ВАЛЬЦІ.png

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, newengine написав:

чи може так? 

немає

2 години тому, newengine написав:

конструкція здається складнішою

Вся суть в хвостах - якщо їх не має бути - то потрібно складніше але не так вже й сильно.

Я колись почав робити таке, і вали поточив, з лінотипа брав. Але один сильно кривий був - тонкостінний став - і я їх забракував. Так десь і валяють. То планував також оту просту схему, допоки не побачив новішу - без хвостів. А якщо робити - то вже робити.

Такий прокаточний складніший. На старому чіпмейкері була саморобка і дуже класна. Ото я її і хотів копіювати.

0

Поділитися повідомленням

#354405 Опубліковано: (змінено)

17 годин тому, newengine написав:

хочу на будинку поміняти старі рахітні водостоки

Так і поміняйте на сучасні тихі пластикові.

Но якщо дуже треба, то напрошуся до сусіда в цех, він як раз цим заробляе на життя. На скіль помятаю, рухомий вал підіймається тіки однією стороною.

Ну й ще потрібна губозакаточна машинка, шов вальцювати після прокатки труби. А також кромко гибочний верстат, щоб підготувати краї до губозакточної. Тай для жолобів/ринв він також знадобиться. А да, ще і відрізний. 

Бажання мене туди гоняти ще є?

Змінено користувачем Stebium1
0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Бажання мене туди гоняти ще є?

Є! Є! :D

Головне, щоб Вам було цікаво!

Щодо іншого обладнання- саморобний листогин двохметровий у мене є вже давно, щоправда гне він так собі і тому відпало й бажання з ним працювати. Тільки зараз я зрозумів чому він так працює, тож буду переробляти теж. Мабуть і кромкогин зроблю, прям на листогині тільки з тильної сторони. Щодо відрізного , то ручні  ножиці наше все! Ну й кияночка...

А купувати сучасні пластикові водостоки то не наш метод, та й дорогі вони! А дах у мене так зроблений, що сучасні кріплення жолобів не підходять, їх точно доведеться робити власноруч.

0

Поділитися повідомленням

#354407 Опубліковано: (змінено)

3 години тому, Bogdan написав:

немає

Можливо так? 

ВАЛЬЦІ.png

Змінено користувачем newengine
0

Поділитися повідомленням

IMG_20251010_145713.jpgСпробував зігнути ринву вручну, на трубі, результат так собі... По-перше важко, метал товщиною 0.45мм , старих запасів, дуже пружний. По друге гнеться нерівномірно, з заломами.  Навіть зробив розріз на трубі щоб можна було зачепити за нього лист- всеодно не те! Потрібна механізація. 

0

Поділитися повідомленням

6 годин тому, newengine написав:

Спробував зігнути ринву вручну

Ага, ще можна на пальці накручувати ))))

Змінено користувачем Bogdan
0

Поділитися повідомленням

До речі, а я років 25 тому отакі вручну на трубі гнув. Ще й кусками довжиною по 10 метрів 

1

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

років 25 тому 

В Ютубі теж старі майстри розповідають як в старі часи гнули на трубі, і навіть показують, щоправда на коротеньких заготовках. Я метровий кусок ще якось зігнув, потім пішли півтора метри і два, то півтори години на них гойдався!  :)

Змінено користувачем newengine
0

Поділитися повідомленням

, newengine написав:

то півтори години на них гойдався!

Ото десь так - тільки два дні ))) 

0

Поділитися повідомленням

До слова
Якщо короткі. Я б робив би прес. 
Але вальці завжди пригодяться. 
І ще до слова. Як приклад, в Англії достатньо популярні катані (не круглі) коробчасті ринви. Їх часто виготовляють прямо на місці, з рулону прокатують на станочку в авто... 

1

Поділитися повідомленням

Ось. З каках і палок

https://www.youtube.com/watch?v=pGwFnx8nw2I

Змінено користувачем Bogdan
1

Поділитися повідомленням

Ось тут як простіше вручну

1

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку