Bogdan

Потрібна допомога по термодатчикам (термопарам)

16 повідомлень у цій темі

Почав робити пічку для порошку, вирішив поставити двоканальний термоконтролер. Буде два режима - форсування і підтримка температури. 

В запасах маю такі контролери, але без термопар. Знайшов по них інструкцію, там є схема. 

Що за термодатчики - я не сильно зрозумів (перший ніби бачив), бо щоб купити - нічого такого не знайшов. 
Ось що там намальовано
Датчик.jpg

Задача - знайти термодатчики обох типів до 210 градусів (не нижче). 

Всім спасибі!

Змінено користувачем Bogdan
0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Для надання відповіді треба модель (марка) контролера. В мануалі на нього має бути вказано тип давача і його діапазон вимірювання.

1

Поділитися повідомленням

Щось є думка, що там основний датчик - термопара (ТС) і, додатково,  отой "термотранзистор" (ТІС) - міряти температуру холодного спаю термопари...
Але, так, інструкція би трохи допомогла...

0

Поділитися повідомленням

Полазив ще. Я так зрозумів оцей ТІС лише до 125 градусів. 
Це мало. 

Буду ставити простіший і на один канал, а режим підтримки зроблю постійно ввімкненим. Камера невеличка, буде нескладно підігнати. 

Ось мануал по подібному, саме такого в цього виробника я не знайшов. 

http://ant.od.ua/ANT_files/TRC-2200.pdf

0

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

Буду ставити простіший і на один канал, а режим підтримки зроблю постійно ввімкненим. Камера невеличка, буде нескладно підігнати. 

Що, Вам REX C-100 не подобається?

Є й "жирніший варіант" - ПІД, з таймером  - Tense DTZ-96.

Є в роботі і рекси, і тензе - не нарікаю...

0

Поділитися повідомленням

, Олек77 написав:

Є й "жирніший варіант" - ПІД, з таймером  - Tense DTZ-96.

Оце з таймером і потрібен. 

Просто в мене є кілька штук, два ото таких, що на початку теми і ще пару штук - яких не пам'ятаю, взавтра гляну.

В мене кілька різних пічок. Накупляв медичних - дві маленькі на 180-200 градусів - на вид як муфелька - я в такій ножі відпускаю і дрібнички запікаю. 
Ще дві не набагато більші - купив, але до них не тянуло робити щось, так і лежать, там температура мабуть і менша, але розігнати можна. 

Але - потрібна середня - я її вже був почав робити і  на газу, от ця буде основна і вже її я буду робити з таймером і т.д. 

А ось цю що зараз роблю - диск автомобільний влізе, може і два, але тісненько - так цю купив - бо вона саме на 200 градусів і дуже класна, просто - супер шкаф - трішки переробити всередині і переробити автоматику. Плюсів багато - ось цю роблю як запасну на електриці і під невеликі детальки. Бо оту газову доведеться поки відкласти - оці відімкнення електрики вже на пару місяців мені і плани, і графіки збили... 

0

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

Оце з таймером і потрібен. 

Просто в мене є кілька штук, два ото таких, що на початку теми і ще пару штук - яких не пам'ятаю, взавтра гляну.

В мене кілька різних пічок. Накупляв медичних - дві маленькі на 180-200 градусів - на вид як муфелька - я в такій ножі відпускаю і дрібнички запікаю. 
Ще дві не набагато більші - купив, але до них не тянуло робити щось, так і лежать, там температура мабуть і менша, але розігнати можна. 

Але - потрібна середня - я її вже був почав робити і  на газу, от ця буде основна і вже її я буду робити з таймером і т.д. 

А ось цю що зараз роблю - диск автомобільний влізе, може і два, але тісненько - так цю купив - бо вона саме на 200 градусів і дуже класна, просто - супер шкаф - трішки переробити всередині і переробити автоматику. Плюсів багато - ось цю роблю як запасну на електриці і під невеликі детальки. Бо оту газову доведеться поки відкласти - оці відімкнення електрики вже на пару місяців мені і плани, і графіки збили... 

Два ТЕНа від духовки + 2 вентилятора конвекції від духовки.
І все - маєте пічку на 5 кВт з легенькою примусовою конвекцією...

0

Поділитися повідомленням

, Олек77 написав:

Два ТЕНа від духовки + 2 вентилятора конвекції від духовки.

десь так одну і почав робити - тени в окремому боксі - тепло ганяють вентилятори, одночасно і фільтрується. Оцей бокс вже готовий.

Але в наш час - всі плани до лампочки - робиш, що встигаєш, а не те, що потрібно. 

Саме ця шафа хитріша і продуманніша. Середина таких шаф йде з алюмінію, іноді з латуні. 
Так оцей "температурний" метал сам служить носієм. Але його потрібно не дуже спішно і нагрівати. 

Розміри невеликі, тому там і багато тенів непотрібно. Розмір камери 0,4*0,4*0,5, десь так. Тени ставлю чотири по по 500 ватт - для такої камери і небагато і немало. В випадку камери з ножами, там 1,5-2 кВт, камера в рази 3-4 менша, але не так добре ізольована - набирає температуру за 30-40 хв. Якщо відштовхуватись від неї - то і ця велика буде довго грітись. Було б класно її форсанути - але буде точкове перегрівання - що неможна допускати. Вентилятор - тут поки не буду ставити - дві причини - зменшить камеру і буде ганяти пил - а він є завжди. 
Варіант - прогріти, а потім вставити деталь - хоч процес в основному такий і буде - але він не дасть ефекту - бо нагрівається в основному повітря - яке вилетить. Ось чому алюміній чи латунь так підігрують - їх не потрібно постійно гріти і вони самі передають тепло. 

Десь отак я прикинув. 

Ну і плюс ця пічка дуже класно утеплена і дверцята - дуже продумані. Я таку пічку ще не зустрічав. Ну і швидко доробиться. Мені там сильно автоматику не дуже і потрібно, навіть "будильник" з мікрохвильовки - буде достатньо як таймера ))) 

0

Поділитися повідомленням

11 година тому, Bogdan написав:

Ну і плюс ця пічка дуже класно утеплена і дверцята - дуже продумані. Я таку пічку ще не зустрічав. Ну і швидко доробиться. Мені там сильно автоматику не дуже і потрібно, навіть "будильник" з мікрохвильовки - буде достатньо як таймера ))) 

Кожна порошкова фарба має режими полімеризації, які надруковані на коробці фарби. Іноді ці температурні режими частково відрізняються ( хоча й не дуже суттєво). Ось ця температура і служить для підбору режиму полімеризації. Система конвекції повітря також впливає на підбор режимів, бо де-які фарби дуже критичні до цього параметра, АЛЕ!!!! дана температура у всіх випадках НЕ являється температурою повітря в печі, а являється температурою полімеризованої деталі !!!, що не одне й те ж. В силу  таких показників, як матеріал, об'єм, товщина ....ці режими полімеризації можуть суттєво відрізнятись. Тому за показник треба брати температуру деталі в печі, а не температуру повітря.

1

Поділитися повідомленням

4 години тому, IMP написав:

Кожна порошкова фарба має режими полімеризації, які надруковані на коробці фарби. Іноді ці температурні режими частково відрізняються ( хоча й не дуже суттєво). Ось ця температура і служить для підбору режиму полімеризації. Система конвекції повітря також впливає на підбор режимів, бо де-які фарби дуже критичні до цього параметра, АЛЕ!!!! дана температура у всіх випадках НЕ являється температурою повітря в печі, а являється температурою полімеризованої деталі !!!, що не одне й те ж. В силу  таких показників, як матеріал, об'єм, товщина ....ці режими полімеризації можуть суттєво відрізнятись. Тому за показник треба брати температуру деталі в печі, а не температуру повітря.

То вирішується калібруванням.
Тестові смужки реєстраії максимальної температури або (краще) тестуванням печі з неперервним записом температури з датчиків, розташованих на деталях (нефарбованих). Радять робити щонайменше раз на квартал...

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, Олек77 написав:

То вирішується калібруванням.
Тестові смужки реєстраії максимальної температури або (краще) тестуванням печі з неперервним записом температури з датчиків, розташованих на деталях (нефарбованих). Радять робити щонайменше раз на квартал...

Це все вірно .. для серйозних виробництв з сталим асортиментом продукції . Дрібні ж малярки часом навіть не здогадуються про таке і в більшості не беруть до уваги.

0

Поділитися повідомленням

, IMP написав:

Це все вірно .. для серйозних виробництв з сталим асортиментом продукції . Дрібні ж малярки часом навіть не здогадуються про таке і в більшості не беруть до уваги.

Та от смужка +- 100 грн/шт.
А відхилення реально бувають великі...
В кінці серпня добудували нову ручну лінію, невелику, піч 10м3, то при встановлених 190С температури у печі і витримці 16 хв, смужка на деталі 4мм товщиною, показала +- 183С... І то не сильно велике відхилення... Хоча конвекції там 2000 м3/год - як мінімум є...

Змінено користувачем Олек77
1

Поділитися повідомленням

11 година тому, IMP написав:

Тому за показник треба брати температуру деталі в печі, а не температуру повітря.

ніхто деталь не міряє, хіба, що на інфрачервоних (чи як там їх правильно...). Всі добавляють час на нагрів і тіла і шафи.  Час не критичний (якщо довше). А от перегріти... Тому я отак і роблю - люмінь, слабкі тени і один... буде підтримувати температуру... 

Вентилятор то гарна штука. Але пічка дуже мала і все стараюсь зробити на рівномірний прогрів. 

Я вже робив зі знайомим (йому) пічку (умовно) велику - там також без вентилятора - працює добре. Також не ставили щоб не пилила.

3 години тому, IMP написав:

Дрібні ж малярки часом навіть не здогадуються про таке і в більшості не беруть до уваги.

Да, зараз такі "...техніка дійшла...", що сам в шоці. 
Я працював в Польші в малярці, точніше на підприємстві з великою і дуже сучасною маляркою, де часто і довго доводилось працювати також, зимою це подобалось - бо там не те, що тепло...  Так там вся автоматика (на даний час) була примітивна і проста. Завантажували завжди повністю, гріли довго. 

Більше проблем з підготовкою деталей. Там вона на багато більше займала.

По підготовці я також буду робити все як там було (технологічно), плюс ще хочу якусь електролізну ванну зробити, щоб іржу видаляти. Пока все в планах і роздумах. 
В нас там була камера-мийка, з різними циклами. Бачив ще роблять "поїзд" з камер - кожна під одну "хімію" - так до 6-8 камер.., поки мало там роздивився, але потрібно і тут покопати.

По смужкам - таке не зустрічав. Потрібно буде пробанути. Але вже на великій печі. 

0

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

Я вже робив зі знайомим (йому) пічку (умовно) велику - там також без вентилятора - працює добре. Також не ставили щоб не пилила.

Та не пилить там нічого.
А от в тих печах, з нижніми ТЕНами, просто спробуйте якийсь білий мат (9016, 9003, 9010..) фарбувати... І відразу на одній завісці, з високою імовірністю побачите і мат, і глянеь, і пожовтіння. Бо ті печі "не пилять", але рівномірності нагріву в них ще менше, ніж пилу у печі з вентиляторами...

1

Поділитися повідомленням

, Олек77 написав:

А от в тих печах, з нижніми ТЕНами,

В мене з нижніми тенами лише оця буде. Але вона невелика.  В оригіналі там ще два на боках були, я їх зняв, якщо потрібно буде - поставлю їх або слабші - вони також відгороджені алюмінієм. Але зараз гонка за розміром. 

Інші дві, ще менші - там "труба" обмотана спіраллю - тобто одна і та ж температура - яка. Але вони дуже малі і в перспективі використовуватись будуть рідко. 

Ще планую дві-три - ота, що тени окремо (але поки не планую її доробляти) - там буде вентилятор. І ще більші - на газу - там і так "крутити" буде. 

З тенами розглядаю лише малі. Газ практичніше. 
Ну і в цій є куди ставити вентилятор. Але в мене з "потоку" деталь туди ледве влазе, тому поки "мінімалізм" заради простору... 

0

Поділитися повідомленням

10 годин тому, Bogdan написав:

В мене з нижніми тенами лише оця буде. Але вона невелика.  В оригіналі там ще два на боках були, я їх зняв, якщо потрібно буде - поставлю їх або слабші - вони також відгороджені алюмінієм. Але зараз гонка за розміром. 

Інші дві, ще менші - там "труба" обмотана спіраллю - тобто одна і та ж температура - яка. Але вони дуже малі і в перспективі використовуватись будуть рідко. 

Ще планую дві-три - ота, що тени окремо (але поки не планую її доробляти) - там буде вентилятор. І ще більші - на газу - там і так "крутити" буде. 

З тенами розглядаю лише малі. Газ практичніше. 
Ну і в цій є куди ставити вентилятор. Але в мене з "потоку" деталь туди ледве влазе, тому поки "мінімалізм" заради простору... 

Пробуйте, експериментуйте...Будь-який результат, навіть коли він виявиться негативним, все ж буде результатом. На помилках вчаться, але все ж краще вчитись на чужих помилках, бо свої призводять до втрати часу та грошей.

Ще б порадив при проектуванні печей врахувати те, що деякі поліефірні фарби мають  в своєму складі так званий TGIC. Доведено, що ця сполука являється канцирогеном і не покращує стан здоров'я обслуговуючого персоналу.

Змінено користувачем IMP
0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку