#356679 Опубліковано: 2 квітня Добра усім. Точив втулки у гітару ТВ-16. Для цього купив у "барахолці" заготовку, продавалась як "берілка", кругляк 16 мм. При обробці, за два дні, ну от наче гіркота, не сильна... Ось думаю, а може це од неї ? По пишуть про шкідливість берилію.... Хоча, як мені здається судячи з відчуттів при роботі на ТВ-16 з цією заготовкою- то латунь ! Точиться і сверлиться без проблем. Для втулки, при роботі по сталі, мабуть не дуже підійде. Вона жовта як золото. Червоноватих відтінків, як у бронз, я не бачу. Додаю фото. Цікаво... Можливо подумаю віднести на аналіз до "прийомщиків" кольорових металів (буду шукати) 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356680 Опубліковано: 2 квітня Берилій дійсно шкідливий при вдиханні його парів. А під час його різання різцем ніяких парів не утворюється. Так що не переймайтеся. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356681 Опубліковано: 2 квітня , petvas написав: Берилій дійсно шкідливий при вдиханні його парів. А під час його різання різцем ніяких парів не утворюється. Так що не переймайтеся. Не парів а пилу... 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356683 Опубліковано: 2 квітня , Marafon333 написав: Можливо подумаю віднести на аналіз до "прийомщиків" кольорових металів (буду шукати) Скорее всего не помогут, бюджетные приборы берилий не видят. Уточняйте сразу. 1 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356684 Опубліковано: 2 квітня (змінено) Stebium1, дякую, плюсанув... Не знав... А "берилка" магнітиться ? Ну, можливо якість із сплавів... Латунь, то точно не магнітиться ? Хм... "Не все так однозначно".... Спитав у ШІ Якщо латунь виготовлена з вторинної сировини (металобрухту), вона може містити мікроскопічні частки заліза або нікелю. Навіть 0,03%–0,05% заліза у складі достатньо, щоб виріб почав реагувати на потужний неодимовий магніт. У деяких технічних марках залізо додають навмисно для підвищення твердості (наприклад, марки ЛАЖ або ЛЖМц) — така латунь магнітиться. Змінено 2 квітня користувачем Marafon333 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356685 Опубліковано: 2 квітня Тобто, тільки тест на берилій дає відповідь на питання 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356686 Опубліковано: 2 квітня (змінено) , Marafon333 написав: Тобто, тільки тест на берилій дає відповідь на питання Или спектрогаф который видит щелочные и щелочноземельные металлы. Но не морочили бы себе голову, взяли бы подходящую бронзу или латунь ЛС59-1 БрОЦС БрАЖ Их хотя бы по внешним признакам можно отличить с высокой точностью. Моет кто-то поправит или дополнит. Змінено 2 квітня користувачем Stebium1 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356687 Опубліковано: 2 квітня А чому з такої марки? іншу не можна було застосувати, знаючи про шкідливість? Берилiєва стружка від свердла в'ється і пружинить 1 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356688 Опубліковано: 2 квітня 1 година тому, turner написав: Берилiєва стружка від свердла в'ється і пружинить Ні, ця від сверла "йде" лусочками 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356689 Опубліковано: 2 квітня По стружці на БрБ зовсім не схоже, хіба що різець тупий, від різця та сверла берілліева бронза дає пружинисту довгу стружку. Спектрограф бериллій не показує, але якщо він в бронзі бачить лише 98% міді, то інших варіантів окрім беріллію немає. 2 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356690 Опубліковано: 2 квітня turner, влад-ч, дякую за конкретику ! Думаю тема вичерпана- як я і думав- це латунь. Доступу до спектрографа нема. Перевірю ще магнітом. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356691 Опубліковано: 2 квітня Так поясніть будь ласка чому ви вирішили, що це латунь якщо елементний аналіз не робили? По характеристикам стружки? Питання цікаве і практично важливе. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356692 Опубліковано: 2 квітня 6 годин тому, влад-ч написав: По стружці на БрБ зовсім не схоже, хіба що різець тупий, від різця та сверла берілліева бронза дає пружинисту довгу стружку. Спектрограф бериллій не показує, але якщо він в бронзі бачить лише 98% міді, то інших варіантів окрім беріллію немає. Хіба воно не рахує основний метал за формулою 100% мінус усі визначені домішки/легуючі елементи? 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356693 Опубліковано: 2 квітня (змінено) , petvas написав: Так поясніть будь ласка чому ви вирішили, що це латунь якщо елементний аналіз не робили? По характеристикам стружки? Питання цікаве і практично важливе. Ну, моя логіка така- Бронзи , кругляки, часто мають сліди від фільєр, їх нема. Бронза, окрім берилієвих, мають червонуватий колір, у мене сплав жовтий. Як золото. Берилієва бронза має іншу стружку- як пружинка. А в мене стружка- лусочки. Ознак що це бронза немає. Єдине- продавець в лоті писав однозначно- бронза. Але то таке: бронза дорожча, що вигідно продавцю. Ось і виходить- це латунь. Змінено 2 квітня користувачем Marafon333 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356694 Опубліковано: 2 квітня Це думаю ЛС63 Бо 59 я знаю, сипучка. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356696 Опубліковано: 3 квітня Берилиевая по цвету красноватая, как 585 проба, у вас не берилка. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356702 Опубліковано: 3 квітня 12 години тому, Олек77 написав: Хіба воно не рахує основний метал за формулою 100% мінус усі визначені домішки/легуючі елементи? 100 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356703 Опубліковано: 3 квітня 11 година тому, Marafon333 написав: Це думаю ЛС63 Мабудь мали на увазі Л63 але вона дає злівну стружку, а в вас крошиться, але и не так як ЛС59 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356705 Опубліковано: 3 квітня 7 годин тому, А&Д написав: Берилиевая по цвету красноватая, как 585 проба, у вас не берилка. берилка? 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356707 Опубліковано: 3 квітня 21 година тому, Stebium1 написав: Или спектрогаф который видит щелочные и щелочноземельные металлы. Но не морочили бы себе голову, взяли бы подходящую бронзу или латунь ЛС59-1 БрОЦС БрАЖ Их хотя бы по внешним признакам можно отличить с высокой точностью. Моет кто-то поправит или дополнит. У Вашому випадку перша - латунь, а дві інших - бронзи. Бронзи від латуней відрізняються вмістом легуючих елементів - олово, тоді як в латуней - цинк. Відрізнити бронзу від латуні дуже просто - запалити аргоновий пальник на заготовці. У латуней одразу почне вигорати цинк утворюючи білий наліт, який краще не вдихати. У бронз такого не не буде. 2ТС - краще не морочити голови з марками бронз, а взяти для втулок поширену марку CuAl8, або аналог. Це алюмініста бронза з найкращими показниками міцності та фрикційними властивостями. 2 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356708 Опубліковано: 3 квітня , IMP написав: У Вашому випадку перша - латунь, а дві інших - бронзи. Так и есть, о чем и написал! Но первые две марки, ЛС59-1 и БрОЦС (латунь и бронза) содержат свинец, что является важным для втулок А что Вас смущает и для чего определять в них цинк? Тем более, что в ОЦС его предостаточно для образования налёта. Купить сейчас сортовой материал в хоббийных количествах затруднительно. Будет как у топикстартера вместо БрБ быдет ХзЧ. А указанные мной марки довольно легко отличить в домашних условиях с большой степенью точности. Первую по стружке, вторую по виду заготовок, третью по магнетизму. , IMP написав: взяти для втулок поширену марку CuAl8, Вот интересно, погуглил и кроме сварочной проволоки ни чего не нашёл. Может покажите где можно купить эту распространённую марку? 2 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356709 Опубліковано: 3 квітня Нічого дивного. Це гостовська БрА7. А вона для упругих елементів - пружини, мембрани. Тому й немає пропозицій 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356711 Опубліковано: 3 квітня 3 години тому, Stebium1 написав: Может покажите где можно купить эту распространённую марку? Перепрошую, постом нижче вже написали аналог БрА7. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356712 Опубліковано: 3 квітня 18 годин тому, Олек77 написав: Хіба воно не рахує основний метал за формулою 100% мінус усі визначені домішки/легуючі елементи? Мені 6 років видали такий результат, що мідь 98%, решта невідоме. Майже всі прутки які купляв тут виявились БрКМц, Л63, БрОФ. Свіжепроточена БрКМц до речі від БрБ2 не відрізняется взагалі, лише с часом сильніше тьмяніє, сама червона з усіх БрОФ. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#356713 Опубліковано: 3 квітня 1 година тому, IMP написав: Перепрошую, постом нижче вже написали аналог БрА7. Повторюсь, если она распространённая, то где её купить с гарантией качества в хоббийных количествах 3 години тому, turner написав: Це гостовська БрА7. Благодарю, она близка по хим составу к CuAl8 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах