#357192 Опубліковано: 18 травня Слава Україні. Товариство. Я пенсіонер, і у вільний час вирішив зайнятися ливарством бронзової мініатюри. Підкупив деяке обладнання. Спробував відлити першу мініатюру і стикнувся з проблемою в якості відливи. Відлита модель у верхній частині де литник має гарну якість поверхню, а от в нижній і середній частині поверхня як наждачний папір, вся бугриста і не рівна. Ллю у вакуумній камері по випалюваній моделі. Розумію що роблю щось не те, а що саме не знаю. Може тут є фахівці які б могли підказати мої помилки. Готовий поспілкуватися особисто і за винагороду, якщо виникне така потреба. Дякую. 2 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357193 Опубліковано: 18 травня Для більшої наглядності викладу фото моделі. 1 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357210 Опубліковано: 21 травня Опишіть матеріали і послідовність їх використання. Так можна буде краще розібратись. 1 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357211 Опубліковано: 21 травня Бронзу я використовував куплену на сайті ВТК Одеса. Опоку розігріваю до 780 градусів. Бронзу розігріваю до 1100 градусів. Після того як бронза росплавилась, ставив опоку у вакуумний стакан, включав вакуум і заливав бронзу. В мене є підозра, що ці дефекти виникли саме через вакуум. Опока швидко охолоджується в її нижній частині. А там де литник, вакуум менший, не так бистрої падає температура і відливка без дефектів. Але це моє припущення. Хотів почути думки спеціалістів, може в когось були такі проблеми. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357217 Опубліковано: 22 травня Може форма газить, тобто подовше її тримати у вакуумі? Гази виходять прямо в метал. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357224 Опубліковано: 23 травня (змінено) 23 часа назад, Golem сказал: Чи може форма газити, тобто подовше її тримати у вакуумі? Гази виходять прямо в метал. Цікавий варіант, а саме гази, загазованість металу. Але що їх може давати? Бури додаю дуже мало. Можна сказати посипаю зверху. В самому кінці також посипаю трошки вугіллям. Питання, що дає гази? Якби вакуум не працював, то не пролилися тоненьким деталі. На мою думку вакуум працює та всмоктує гази. Крім того я зробив дві випорини. Вони заливаються металом, то б то є куди виходити газам. Розплав не розмішував. Ззовні газ не міг потрапити. Різке охолодження опоки, може в цьому причина? Я більше дотримуюся цієї думки. Але хочеться почути думки спеціалістів. Змінено 23 травня користувачем Igortin 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357226 Опубліковано: 23 травня Колись лив алюміній у просушену але непрокалену гіпсову опоку, звязана вода з гіпсу миттево почала бурлить в розплав, в результаті метал вийшов пористий як губка. Можливо на етапі плавки бронзи потрібно сипати якийсь флюс дегазатор окрім бури? В алюміній потрібно. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357227 Опубліковано: 23 травня 43 минуты назад, Golem сказал: Колись лив алюміній у просушену але непрокалену гіпсову опоку, звязана вода з гіпсу миттево почала бурлить в розплав, в результаті метал вийшов пористий як губка. Можливо на етапі плавки бронзи потрібно сипати якийсь флюс дегазатор окрім бури? В алюміній потрібно. Можливо. Але я не знаю який. Ось звернувся за порадою до фахівців. Але бажаючих допомогти немає. Буду експериментувати, хоча це занадто дорого( 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357228 Опубліковано: 23 травня Шукайте інформацію в гуглі, в старих совецких довідниках по ливарній справі. Можна запитати в ЧатЖПТ платна версія, безкоштовна версія здебільшого несе якусь пургу, він тільки зібє вас з правильного шляху (впевнився на власному досвіді). Так просто вас ніхто не буде навчати. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357230 Опубліковано: 24 травня 15 часов назад, Golem сказал: Шукайте інформацію в гуглі, в старих совецких довідниках по ливарній справі. Можна запитати в ЧатЖПТ платна версія, безкоштовна версія здебільшого несе якусь пургу, він тільки зібє вас з правильного шляху (впевнився на власному досвіді). Так просто вас ніхто не буде навчати. Дякую. Я це вже зрозумів. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357330 Опубліковано: Вівторок в 21:36 (змінено) В мене перша думка була про градієнт температури - біля литника і особливо в чаші литника матеріал розігріває опоку, а в низу форми розплав вже немає запасу по температурі. Ну і думка про те, що вакуум впливає на розплав, теж здається вірною - але не через втрату температури, вакуум по ідеї найкращий теплоізолятор, а через виділення газів з розплаву саме там, де є межа тиску атмосфери в розплаві і вакууму - біля стінок опоки внизу, а в середині форми і біля литника процес не набирає обертів завдяки застиганню. Змінено Вівторок в 21:38 користувачем KumKorolu 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#357331 Опубліковано: учора в 12:19 Цікавить відливка ножа з бронзи.та фігури тварин. 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах