Reiter

Як правильно підключити 2 інвертори до 1 акб

20 повідомлень у цій темі

Привіт. Продовження моєї попередньої теми. Тоді я поставив 1 інвертор на 6 квт та 1 акб на 5 квт. Кинув усе на 1 фазу і було достатньо для мінімальних потреб. Зазначу - це не в будинку, це на роботі.

Зараз готуюсь до зими і розумію, що цього буде замало. Тому придбав новий акб на 15 квт. В майбутньому планую розширення до 30 чи 45квт.

Але зараз інше. Так як в мене 3 фази (25а), то одного інвертора буде замало. Планую ставити 3 шт по 6 квт і об'єднувати їх. Але поки що хочу додати іще 1 інвертор, щоб розприділити навантаження хоча б на 2 фази. Тому 1 інвертор буде працювати зі зв'язком по cаn, а другий в режимі use. 

Отже. Як правильно підключити ці два інвертори зараз, без зайвих танців? Дроти в мене 35 квадратів. На виході з акб 2 пари роз'ємів. Тому я можу просто підключити обидва інвертори окремими дротами. 

Чи правильно буде виводити вихід з акб на шини дротом 50 -70 квадратів, а вже звідти окремими дротами 35 квадратів на інвертори?

Макс струм розряду акб 200а. В мене автомат DC 2х полюсний на 150а. Якщо кидати дроти з інвертора одразу на акб, то я можу пустити обидва плюсових дроти через цей автомат. Але я не знаю наскільки це правильно.

Думаю, що найпростіше зараз буде взяти іще один автомат на 150а. І підключити обидва інвертори черз окремі автомати на акб дротами 35 квадратів.

А коли додаватиму ще акб, то кину дроти відк акб через автомати на шини. А з шин вже на інвертори. Все це дротами 35 квадратів. Таким чином зараз буде мінімум зайвих рухів та витрат.

Норм план чи нє?

Змінено користувачем Reiter
0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
17 годин тому, Reiter написав:

Макс струм розряду акб 200а. В мене автомат DC 2х полюсний на 150а.

А какой именно автомат использовали? 

0

Поділитися повідомленням

7 годин тому, softm написав:

А какой именно автомат использовали? 

Поки ніякий. Є в мене в наявності на 150а

0

Поділитися повідомленням

Меня просто (и не в первый раз) удивляет цена. У вас скорей всего автомат, который стоит около 20k. Я более дешевых "Шнайдер" на 150А и с AС/DC расщепителем найти не смог. Чем этот NSX160F 18kA 2P 160A З РОЗЧІПЛЮВАЧЕМ TMD AC-DC. 

И вы пишите что надо еще один такой же. А можно узнать, почему не предохранители? 

0

Поділитися повідомленням

Та які 20к за автомат? Я що зовсім тойво? :D

900 грн той автомат коштує

Автомат постійного струму DZ47B-125 150A DC 240V 2P 

0

Поділитися повідомленням

Вставлю свої п'ять копійок.

2 автомати ставити для кожного інвертера немає сенсу, так як ток розряду чи заряду можна настроїти на кожному окремо програмно. 

Автомат мав би стояти на акумуляторі і захищати його від перегрузу чи для розмикання петлі( як простий вимикач). Якщо поставити два таких автомати  на кожен інвертер, то може вийти так, що кожна фаза візьме ток розряду 140А( для прикладу), автомати не вибють, а  БМС вирубає все, бо сумарний ток перевалить за 250А. Або не вирубає, тоді може бути взагалі біда... А якщо інвертер  до того ще не може працювати без акума, то можна пошкодити сам інвертер коли відвалиться БМС по перегрузу. 

По хорошому мало б бути так: дві шини, плюсова і мінусова. Туди сходяться всі інвертери і звідти ж іде на всі акумулятори. А захисти вже стоять на стороні того приладу, який планується убезпечити. І з розрахунку на потужність того приладу( віддаючи чи приймаючу).

На акумі 15 кВт мав би бути автомат 100% штатно( або плавкий запобіжник), бо надіятись на те, що БМС не проб'є при наприклад короткому замиканні на монтажі неможна. Вже є досить відео, де БМС не розриває петлю, а починає плавитись.

І ще. Наскільки мені пам'ять не зраджує, то в двохполюсному автоматі має підключатись і "+" і "-", а не наприклад "+" одного інвертера і "+" другого, бо на полюсі зміниться напрям магнітного поля, і дуга випалить сам автомат всередині.

Змінено користувачем andrysir1
1

Поділитися повідомленням

Я також спочатку ставив 1ф 8кВт, але розумів, що для верстатів це не те.

Через рік продав свою вісімку, і купив 20кВт 3 фази. Це набагато зручніше ніж тулити ще один, потім ще один. Звісно, що додав ще одне поле панелей і акуми, але то все можна з часом додати. А наразі, верстати працюють безперебійно.

1

Поділитися повідомленням

, andrysir1 написав:

Вставлю свої п'ять копійок.

2 автомати ставити для кожного інвертера немає сенсу, так як ток розряду чи заряду можна настроїти на кожному окремо програмно. 

Автомат мав би стояти на акумуляторі і захищати його від перегрузу чи для розмикання петлі( як простий вимикач). Якщо поставити два таких автомати  на кожен інвертер, то може вийти так, що кожна фаза візьме ток розряду 140А( для прикладу), автомати не вибють, а  БМС вирубає все, бо сумарний ток перевалить за 250А. Або не вирубає, тоді може бути взагалі біда... А якщо інвертер  до того ще не може працювати без акума, то можна пошкодити сам інвертер коли відвалиться БМС по перегрузу. 

По хорошому мало б бути так: дві шини, плюсова і мінусова. Туди сходяться всі інвертери і звідти ж іде на всі акумулятори. А захисти вже стоять на стороні того приладу, який планується убезпечити. І з розрахунку на потужність того приладу( віддаючи чи приймаючу).

На акумі 15 кВт мав би бути автомат 100% штатно( або плавкий запобіжник), бо надіятись на те, що БМС не проб'є при наприклад короткому замиканні на монтажі неможна. Вже є досить відео, де БМС не розриває петлю, а починає плавитись.

І ще. Наскільки мені пам'ять не зраджує, то в двохполюсному автоматі має підключатись і "+" і "-", а не наприклад "+" одного інвертера і "+" другого, бо на полюсі зміниться напрям магнітного поля, і дуга випалить сам автомат всередині.

Та мабуть так і зроблю. Через шини і автомат на виході з АКБ. Штатно там нема автомата. Аккум lvtopsun.

11 година тому, igor-jan написав:

Я також спочатку ставив 1ф 8кВт, але розумів, що для верстатів це не те.

Через рік продав свою вісімку, і купив 20кВт 3 фази. Це набагато зручніше ніж тулити ще один, потім ще один. Звісно, що додав ще одне поле панелей і акуми, але то все можна з часом додати. А наразі, верстати працюють безперебійно.

Так то воно так. Але 1 3ф інвертор на 20квт коштує в 2 рази дорожче ніж 3 шт по 6 квт. Та як на мене так надійніше. Якщо навернеться 1 іевертор, то всьо. А якщо їх три і один здох, то можна перебитись

0

Поділитися повідомленням

Правильніше мабуть було б з'єднати інвертори цивільно по CAN, як в інструкції

Щоб вони працювали синфазно або принаймні злагоджено
чі у ваших інверторів нема такої можливості? чі ви навіть не цікавились?

бо багато яких інверторів дозволяють з однофазних робити трифазну систему, чи з'єднувати в паралель

чі навіть робити трифазну з однією фазою більш потужною(більше інверторів в одне плече)

0

Поділитися повідомленням

по запобіжникам(чі автоматам):
по одному з меншим струмом на кожен інвертор і один загальний на акумулятор, на той випадок, якщо щось станеться з бмс 
по підключенню як приклад(з'єднані по CAN)

2 в паралель.PNG

а ось як трифазна з однією більш потужною фазою

3 фази.PNG

1

Поділитися повідомленням

3 години тому, Serbond написав:

Правильніше мабуть було б з'єднати інвертори цивільно по CAN, як в інструкції

Щоб вони працювали синфазно або принаймні злагоджено
чі у ваших інверторів нема такої можливості? чі ви навіть не цікавились?

бо багато яких інверторів дозволяють з однофазних робити трифазну систему, чи з'єднувати в паралель

чі навіть робити трифазну з однією фазою більш потужною(більше інверторів в одне плече)

Та є паралельне з'єднання. Але якщо я 2 шт з'єлнаю паралельно, то вони висітимуть на 1 фазі по входу, а вона не витягне. Паралельно я з'єднуватиму, коли стоятимуть 3 шт. А поки лише 2, то будуть не запарелелені.

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Та які 20к за автомат? Я що зовсім тойво? :D

900 грн той автомат коштує

Автомат постійного струму DZ47B-125 150A DC 240V 2P 

Вот это все вот?

Вот тапки

1

Поділитися повідомленням

19 годин тому, softm написав:

Вот это все вот?

Подивився, корисно, дякую.

Може й добре що в моєму АКБ (lvtopsun) не стоїть таке чудо. А я ще думав, що виробник зекономив, а вони просто гімно ставити не стали. 

Хоча на попередньому акб (must 100a) стоїть автомат на 125а :(

Зрозумів, що найкраще (дешево й сердито) - плавкі запобіжники. Але не зручно в плані, якщо треба відключити швидко. Треба ще якийсь рубильник тоді ставити.

Може не правильно зрозумів, але отакі кирпичини мають бути норм?

Коштують +/- так само (підозріло :) )

Двополюсні, правда вже 2 - 2,5 тис.

Screenshot_20260829_110127_Chrome.jpg

0

Поділитися повідомленням

У вас 16квт*ч батарея

Макс ток 16 кА

Инвертор 6 кВт 48 В

Ток 125А 

Ток с учётом эффективности 0.92- 135.8 А

Ток с учётом кожф защиты 1.25 - 169А

Вам надо предохранитель на

48В

180А ближайший номинал, сверху.

До 16кА

Выберите тип, я аидел на этом же канале есть табличка в видео про это.

Имхо адекватных покупать, они у нас представлены ... Виктррн, Шнайдер, абб,  Дейя, Самсунг ... Что-то такое

0

Поділитися повідомленням

, softm написав:

У вас 16квт*ч батарея

Макс ток 16 кА

Инвертор 6 кВт 48 В

Ток 125А 

Ток с учётом эффективности 0.92- 135.8 А

Ток с учётом кожф защиты 1.25 - 169А

Вам надо предохранитель на

48В

180А ближайший номинал, сверху.

До 16кА

Выберите тип, я аидел на этом же канале есть табличка в видео про это.

Имхо адекватных покупать, они у нас представлены ... Виктррн, Шнайдер, абб,  Дейя, Самсунг ... Что-то такое

В мене наразі стоятимуть 2 інвертори (пізніше по можливості буде 3 в паралелі на 3ф + ще один акб) Чисто теоретично можуть потягнути 12 - 13 квт. Хоча це навряд. На АКБ написано макс струм розряду 200а = приблизно 10квт.

0

Поділитися повідомленням

У вас надобно ставить предохранители так, чтобы провода, когда начнут гореть от КЗ в инвериоре защитили от пожара. 

Как считать номинал думаю понятно.

Только максимальный ток батареи влияет на номинал предохранителя сверху.

Он десятикратный от ёмкости. То есть 200а*ч батарея имеет 2000 А.

400 а*с батарея имеет 4000А сверху.

Более надёжно также ставить один инвертор и одну батарею

0

Поділитися повідомленням

, softm написав:

У вас надобно ставить предохранители так, чтобы провода, когда начнут гореть от КЗ в инвериоре защитили от пожара. 

Как считать номинал думаю понятно.

Только максимальный ток батареи влияет на номинал предохранителя сверху. 

Он десятикратный от ёмкости. То есть 200а*ч батарея имеет 2000 А.

400 а*с батарея имеет 4000А сверху.

Более надёжно также ставить один инвертор и одну батарею

Наразі розумію схему так: дроти від АКБ до шин. Тут потрібен запобіжник однозначно. Як я розумію, то 200а макс струм розряду - це той, який АКБ може віддавати довготривало. Тому ставити запобіжник на 200а не правильно. Тоді 250а? Поки що подобаються MRBF (ті що на клему) і ножового типу ETI NH1 gBat 250A/80V DC (недешеве задоволення, враховуючи що це одноразова штука)

Далі. Від шин йдуть дроти до інверторів. Тут теж тре ставити запобіжники на кожен інвертор?

4110096-800x800.jpg

0

Поділитися повідомленням

Мабуть зупинюсь на запобіжниках ETI. Так, дорого, але по ідеї вони й не мають горіти. Це лише в максимально аварійній ситуації (КЗ).

Поставлю 250 а між акб та шиною і 160 а між шиною та інверторами.

Від акб до шини кину дріт 70 квадратів, від шини до інверторів 35 квадратів

0

Поділитися повідомленням

Доброго дня. В різних моделях UPS на 48В досить іменитого виробника Siemens автоматичні вимикачі по DC стоять для споживачів до 100А., на більші струми тільки запобіжники, на захист АКБ також запобіжники. Автомати з досить дивним під'єднанням і з твердого матеріалу. Відео, яке вище, для мене все роз'яснило що да чому. На фото такий автомат на робочий струм 100А, вибиває при 125А. А для споживача на 125А стоять вже запобіжники.

2.jpg

0

Поділитися повідомленням

, Pasha65 написав:

Доброго дня. В різних моделях UPS на 48В досить іменитого виробника Siemens автоматичні вимикачі по DC стоять для споживачів до 100А., на більші струми тільки запобіжники, на захист АКБ також запобіжники. Автомати з досить дивним під'єднанням і з твердого матеріалу. Відео, яке вище, для мене все роз'яснило що да чому. На фото такий автомат на робочий струм 100А, вибиває при 125А. А для споживача на 125А стоять вже запобіжники.

2.jpg

Є такі самі на 200+А (також і з різьбами М6), наприклад. Виглядає як "потрійний автомат". Я навіть намагався відокремити один модуль шляхом перепилювання "поводка". Але вони з'єднані механічно всередині, як виявилось.

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку