SkosarV

Помилки молодого токаря ( Не проходим мимо теми )

64 повідомлення у цій темі

Є в мене один на роботі, взяли слюсарем, потім наш токар звільнився а тому дали папірець і сказали, шо він токар. В кращих традиціях совка. Начальник сказав, "ну ви його там підучіть". Через пів року більш-менш підучили, але інколи видає таке, як на зло. "піймав звєзду, бо протеже". Ти йому показуєш, як потрібно робити, а він чи не розуміє, чи робить по-своєму.  Наплавлене колесо до крану діаметром з пів метра взявся точити на 300 обертах. Добре, шо побачив. Останньою каплею було-хтось дав йому різати довгу шпильку М20, вильот з задньої частини шпінделя 16к20 більше метра, то візьми ж когось запитай! Я тільки почув, що шось загуркотіло... Ніхто не постраждав, але кілька хвилин до того там підмітала прибиральниця. 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

На верстатах, які стартують досить швидко, не можна вмикати обертання шпінделя, коли кулачки не затиснуті. Розліт кулачків дуже небезпечний.

Необхідно мати якісний інструмент та універсальне заточне господарство, аби була можливість заточити інструмент бажаної форми.

Вивчити вплив кутів різця на зміну сил різання. Як вказувалось раніше, можна точити лише деталі з великою жорсткістю. А коли вже "не можна" то що, відмовлятись від завдання?

Завдяки ступінчастій обробці можна довести довжину деталі, що обробляється в патроні, за певних умов, до 10 діаметрів.

Необхідно бути вкрай обережними з довгими прутками, які виходять з шпінделю або сильно нависають над станиною. Обороти при обробці таких деталей мають бути низькими або вкрай низькими. Є небезпека зачепити інших працівників, якщо пруток з шпінделю виходить на проходи в майстерні.

Має бути гарне освітлення в робочій зоні, таким чином можна побачити рівень якості обробки або зміну якості обробки та своєчасно прийняти потрібних заходів.

Руки, маховички та важелі в робочій зоні мають бути завжди сухі, тому в токаря під рукою має бути достатня кількість ганчірок.

На передній бабці має бути прибрано, ніякого інструменту, ніяких деталей. Може, ключі від патрону та різцетримача, вимірювальний інструмент ганчірка, планшет для ескізів або креслень. Всі ці речі мають надійно лежати на відведених для них місцях та не мати можливості впасти, з'їхати на патрон або заважати робочому процесу.

Те ж стосується супорта. Може там лежати напилок або шабер, або 2-3 невеликих деталі-заготовки. Умови щодо не заважати та не впасти мають виконуватись.

Має проводитись щоденне змащування та огляд верстату. В разі виявлення несправностей або незадовільної роботи вузлів або систем краще одразу прийняти заходів.

Завжди, перед вмиканням шпінделю перевіряти, чи швидкість обертання відповідає потребам обробки даної деталі.

Біля верстату мають бути стелажі такого наповнення:

- біля передньої бабки стелаж з різцями на прокладках, пласка та рівна пластина для виставлення різців, прокладки для різців та достатнє місце для заготовок з деталями. На нижніх полках можуть лежати запасні кулачки до патрону та залишки заготовок. Стелаж не має перекривати отвір шпінделю.

- біля задньої бабки має бути стелаж з пластиною для вибивання втулок конуса Морзе а також місце для розміщення свердел з конусами, пререхідних втулок, свердла з циліндричними хвостовиками, центри і т. ін.

- позаду верстата, то вже бажано, стелаж для великої кількості заготовок та готових деталей а також для ескізування майбутніх деталей.

Під ногами в токаря обов'язково має бути трап, бо він виконує купу функцій:

- віддаляє ноги від бетонної підлоги.

- є додатковим ізолятором та додатково захищає токаря від ураження струмом.

- стружка, що падає під ноги, має пази та тікає з-під подошви. Токар не впаде на слизькій ЗОР, що може попасти на підлогу.

- окремі брусочки трапу постійно виконують масаж підошви, що зменшує втому ніг.

То таке, а скільки усього виконується на автоматі?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

В токарці як і в любій справі важливо повернутися  з роботи живим і не ушкодженим .А вже ж бажано заробити кошти чи просто зробити якусь корисну роботу , але без людських жертв. Тому не слухаєм підганяючих чи глузуючих чи інших розумників , а робимо вдумливо прораховуючи кроки наперед.Ну все ж хочеться пошвидше і тут важливо розібратися зі стружкою яка неминуче виникає у справі токаря є дуже гострою гарячою і летить іноді с великою швидкістю, або утворює довгі гострі гарячі стрічки і  спіралі , які спочатку лізуть будь куди ,потім раптово захоплені патроном або деталлю накручуються на них, що дуже не зручно і не безпечно .Тому краще добитися щоб виходила сипуча стружка .Вона теж по своєму небезпечна , але менше ніж кучерява .Для цього роблять канавки на різцях ,рідше ставлять стружко ломачі.Ще важливо зрозуміти куди від сружки ховатися щобпри цьому дотягнутися до органів керування .За звичай краще всього ховатися за різцетримачем по діагоналі від різця .Туди теж іноді летить , але все ж набагато менше.Більшість токарів які мені зустрічалися в тій зоні працюють навіть без окулярів і захисних екранів,але краще все ж не ризикувати .Ще розповсюдженою помилкою є затискання  великої деталі останнім витком спіралі улітки патрона і не обережне точіння після якого вириває гребінку на кулачкі або кусок спіралі.Це було в моїй практиці як зі старим токарем високої кваліфікації якийлюбив випити ,  так і з молодим моїм смєнщіком.Одного разу зранку приходжу , а над станком на висоті метрів 4 немає світильника .Виявляється вночі працюючи в 2 зміну у старого токаря вилетіла деталь і збила цей світильник ,а токаря дивом не зачепило.Але пізніше цього пьяницю все ж травмувало з-за пьянки .Ввечері він ішов на єлектричку і  якимсь чином йому відрізало ногу .Після цього він ще прожив декілька років . але зараз уже його немає.Пізніше  я робив на іншому предприємстві  і вирвало вже кулачок у молодого мого смєнщіка і тежв 2 зміну .Ці уроки також  вчать що в другу зміну важливо щоб станочник  не працював сам або хоча б хтось навідувався періодично ,бо всяке буває.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Привіт народ , я сам хочу стати токарем і фрезеровчиком  маю станки школьники (якщо буде получатись з обробкою металу то куплю вже  нормальні дорослі станки а це щоб навчитись ) я зіткнувся з проблемою що не можу нарізати різьбу на токарному (плашка ,мечик  ріжу  прикрасно) як правильно виставити різець і його заточити ?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
28 минут назад, 4post сказал:

Під ногами в токаря обов'язково має бути трап

Вітаю,  шановні !    Переглядаючи   відеоуроки  Віктора  Леонтьєва,  звернув  увагу  на  відсутність  трапу  біля  станка.  Що  це  значить ?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 час назад, инженер сказал:

Вітаю,  шановні !    Переглядаючи   відеоуроки  Віктора  Леонтьєва,  звернув  увагу  на  відсутність  трапу  біля  станка.  Що  це  значить ?

Те, що він не працює за верстатом. Та є помилки в його уроках. Сам знайшов 2. Він подякував за пильність ^_^

1 час назад, Рус Укр сказал:

В токарці як і в любій справі важливо повернутися  з роботи живим і не ушкодженим .А вже ж бажано заробити кошти чи просто зробити якусь корисну роботу , але без людських жертв. Тому не слухаєм підганяючих чи глузуючих чи інших розумників , а робимо вдумливо прораховуючи кроки наперед.Ну все ж хочеться пошвидше і тут важливо розібратися зі стружкою яка неминуче виникає у справі токаря є дуже гострою гарячою і летить іноді с великою швидкістю, або утворює довгі гострі гарячі стрічки і  спіралі , які спочатку лізуть будь куди ,потім раптово захоплені патроном або деталлю накручуються на них, що дуже не зручно і не безпечно .Тому краще добитися щоб виходила сипуча стружка .Вона теж по своєму небезпечна , але менше ніж кучерява .Для цього роблять канавки на різцях ,рідше ставлять стружко ломачі.Ще важливо зрозуміти куди від сружки ховатися щобпри цьому дотягнутися до органів керування .

Частково цю проблему вирішує імпортний інструмент з правильним підбором режимів різання або гарне заточне господарство.

Відмінно робить канавку на проходних різцях радіусний круг форми 1FF1. Можна сформувати любу стружку. Використовую круги шириною 5 мм та 3 мм.

https://www.instrument.co.ua/products/krug_almaznyjj_ploskijj_formy_1ff1_f_125_kh_5_kh_4_kh_25_kh_32_as4_10080_v201_100_32_karat_poltava.html

То не реклама, а зразок. Брати їх необхідно на базарах, старі поклади скидають набагато дешевше, бо не знають, навіщо вони.

1 час назад, Ужищенко сказал:

що не можу нарізати різьбу на токарному (плашка ,мечик  ріжу  прикрасно) як правильно виставити різець і його заточити

Тут великий секрет. Різці точаться і виставляються по шаблону. Метрична різьба 60 градусів, трубна 55 градусів.

 

Ще один секрет або помилка, і тут помиляються не лише молоді токарі, а більшість.

Відрізний різець необхідно заточувати без стружкозавиваючої канавки, тобто алмазом малого радіусу. В мене використовуються алмази від 40 до 80 мм.

Таким чином ми досягаємо багатьох плюсів:

- стружка легко вилітає з канавки.

- різець набагато легше правити та перезаточувати, бо немає потреби зрізати той горб твердого сплаву позаду.

- риски від абразиву направлені вздовж сходу стружки і вона йде значно легше, немає подряпин, які могли б стати ініціатором тріщин втоми. Таким чином росте стійкість різця.

- не витоншується твердосплавна пластина.IMG_20170106_121013.jpg

Різець з швидкоріжучої сталі демонструє набагато вищу стійкість.

IMG_20160815_200635.jpg

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
53 минуты назад, Воткин сказал:

многое поймёте.

Прибрали,  щоб  не  мішало...   Зрозуміло.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Ярослав Головатий написав:

Від себе додам наступне:

Слід чітко розділяти поняття інформація і знання.

Інформація - це те, що ви подивилися, прочитали, почули.

Знання - це інформація, підкріплена свідомими і чіткими діями.

Десь чув такий вислів - "грам теорії і тона практики".

Майстерність дається практикою.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, SkosarV написав:

Які проблеми вам зустрічались в процесі токарного вчення ? 

Проточка колектора якоря електроінструменту чи любого колекторного електродмигуна. Там ламелі мідні і мідь тягнеться за різцем і робить "бієніє" де канавить колектор. Прохідний прямий різець і оберти десь до 1500. Що не так роблю? Можливо різець не тої заточки, проблема в станку, не центровка задньої бабки чи оберти завеликі? "бієніє" патрона 0,05 мм. Станок ТВ-16. Підскажіть.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Обычно салом мажу и резец поострее, попробуйте рапид, и много зависит от медяхи, сейчас бывает и нормальная и как пластилин, а если и залижет, заточите сломанное полотно от ножовки пошкрябайте между ламелями, потом на оборотах мелкой наждачкой.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
11 минуту назад, Саша Купер сказал:

Можливо різець не тої заточки

... або тупий зовсім. Звичайно, за малих припусків, мідь точиться "на дзеркало".

Заточити з великим переднім кутом, без фаски, додатково перевірити вершину, аби не було зколів. Радіус при вершині невеликий, але більший за подачу.

 

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, 4post написав:

... або тупий зовсім. Звичайно, за малих припусків, мідь точиться "на дзеркало".

Заточити з великим переднім кутом, без фаски, додатково перевірити вершину, аби не було зколів. Радіус при вершині невеликий, але більший за подачу.

 

 

Як зрозуміти ".... але більший за подачу."?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
8 минут назад, Саша Купер сказал:

Як зрозуміти ".... але більший за подачу."?

Основна вимога при чистовій обробці аби подача була менша, за радіус вершини. Тоді поверхня виходить гладкою, можна досягти малої шорсткості.

Тобто, за малої подачі 0,05 мм/об вершина ріця може бути достить гострою, та все одно мати хоча б найменший радіус скруглення.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Ужищенко написав:

 як правильно виставити різець і його заточити ?

по цьому питанні дуже багато відео в youtube, краще заглянь туди.
хіба що можу додати:
- різець не вийде нормально заточити і виставити якщо немає під рукою різьбового калібра. Не пожалій 20..30 грн. на ринку і купи такий девайс, не пожалієш. Типовий спосіб заточки по мітчикові краще не розглядай, заточити може і вийде а виставити на око треба набити руку
Успіхів у роботі

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку