Grif

Обустройство мастерской

186 повідомлень у цій темі

, 4post написав:

За Вашою логікою виходить, що необхідно десь окремо створити робочий об'єм для цього добра. Ящик не підходить, бо довга "індексація", поличка теж не підходить, бо ритись у свердлах - то час витрачати, тоді залишається лише така ж стіна, але вже віддалена від верстата?

Логіку у цьому бачу лише у тому, що свердла та переходні втулки мають бути поряд з "наковальнею", де вибиваються втулки.

Буду компонувати ИТ-1М, поки не бачу кращого місця, ніж за верстатом та правіше його на ширину 0,5-0,7 м, причому наковальня у вигляді стальної пластини буде якраз під правою рукою, для неї та слюсарних робіт передбачений високий стіл габаритом 1,1 м * 0,45 м. Не думаю, що площу шириною в метр та висотою 0,8 м, яка буде захищена від стіни екраном з ламінованої ДСП, не слід задіяти зберіганням свердл. Навпаки, слід розмістити якнайбільше інструменту в безпосередній близькості від місця використання та компонування (забивання у втулки чи вибивання).

Буду шукати оптимальний кут нахилу та масогабаритну компоновку, аби якнайзручніше було брати. Рух вертикально догори, та ще й на витягнуту руку вважаю не найкращим ергономічним рішенням. Такий рух можна робити раз, а якщо 50 за день - тут можна непогано накачатись, особливо патроном на 16 мм з КМ4, а бо масляним центром КМ4, котрий набагато більший за звичайні.

При такій компоновці стіна зправа може бути використана для "шансового" інструменту, ключів, викруток, пінцету, плоскогубців, ножа, ножиць, набору напилків і т. ін.

В цьому всьому знаходжу мало обгрунтованих аргументів, а більше особистої думки.

Я маю на увазі, що ситуація не безвихідна, а деякі проблеми перебільшені.

ТС сам зазначив, що останнім часом займається поробками та ремонтом, в його випадку швидше за все токарної обробки на день припадає не багато, тому не страшно два рази за день до стелажу з інструментом і 5 метрів пройтися. А ви, я майже впевнений, десятки разів на день змінюєте вид робіт, як і я, і стільки ж разів змінюєте інструмент.

Підкину як мінімум одну ідею. Як я зробив. Розверніть верстат таким чином, щоб токар стояс спиною до стіни. За спиною на рівні поясу висять напильники, крючкиидля стружки, мідний молоток, клин для конусів, і тд., на рівні плечей - викрутки, надфелі, чертилка, молоток, пістолет для продувки, шабер, і тд. Над рівнем голови - полиця з вимірювальним інструментом.

За лівим плечем - висять ключі для патрону та різцетримача. За правим плечем - той самий столик 40*50, висотою 110, на якому я роблю дрібниці, кладу деталі, об куток якого я вибиваю сверла з конусів. А під ним - дві полиці, для чого забажаєте (в мене там поки обрізки матеріалу, довжиною від 100мм.

З лівого боку (якраз в кутку приміщення) стоїть шафка з різця та, накатками, роликами, кулачками до патрону, пластинами твердосплавними, дрібними сверлами з ц.х., центровками, різьбомірами, шаблонами, пастами для полірування, войлоком, шматочками нождачки, шестернями в гітару, підкладками під різці, і ще багато чого.

З правого боку шафа, що стоїть паралельно верстату. На торці шафи висять центри обертові, "грибки", патрони сверлильні, зенковки, тримав для мітчиків та плашок. В самій шафі - стальний кругляк, шестигранник, кругляк пластик, кругляк мідь/бронза/алюміній/титан/латунь/нержавійка, три полички висотою в 6см, де в один шар складені найпотрібніші сверла, більша половина яких вже заправлена в конуси (і повірте, я витрачаю вкрай мало часу на пошук та установку сверл), три полички з новими різцями, поличка з втулками км-км, поличка з розвертками, ящичок з запасними сверлами. Це лише нижня половина шафи, висотою по сонячне сплетіння. Доречі десь четвертина ще пуста. В верхній частині мітчики та плашки.

Фуух. Я аж втомився писати. І я перечислив не все, що там помістилось. І повірте, я вже рік там працюю, і не відчуваю ніякого дискомфорту, ні в тому, щоб пройти 1-2 метри, ні в тому, щоби діставати центри км5 за пів метра від ЗБ.

Можу зробити фото.

Ну, тепер критикуйте, я послухаю. Але раджу все ж задуматися над тим, чи настільки досконала ваша точка зору.

А ще маю чудову пропозицію припинити флудити в чужій темі

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
7 часов назад, Володимир Фещук сказал:

Ну, тепер критикуйте, я послухаю.

Не буду. Бо вийде, як мінімум, поема, як максимум, роман. Дуже багато нестиковок та помилок. Нестиковки відповідно об'єму та форми наявного приміщення. Помилки ергономіки та безпеки. Та ще й

7 часов назад, Володимир Фещук сказал:

А ще маю чудову пропозицію припинити флудити в чужій темі

Тому є сенс створити тему "робоче місце токаря-універсала" або щось подібне. Бо толкових книжок немає, мало хто працював за фахом, мало хто універсал, мало хто працює більше 1 болтика в день, мало хто розуміє, що таке зручно і безпечно. Зовсім різні вимоги до робочого місця в залежності від серійності деталі та часу роботи за верстатом. Тема дуже широка та складна.

Зараз регулярно наступаю на граблі у гостьовій майстерні, тому маю можливість оцінити тонкощі ергономіки та швидкого доступу до інструменту.

Ось, приперли комплект деталей "по знайомству". Для виготовлення набору довелось заточити 8 спеціалізованих різців, і то деякі радусні поверхні довелось виводити різцем.

Як обладнаю майстерню, буду викладати фото, а може й відео щодо кожного вдалого або невдалого технічного рішення.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Закончил защитный экран для ИЖика. Технология та же, что и для Weyler-а. Стальной лист 1,5 мм, согнут и проварен по углам. Крепление через кронштейны. Короче, проще показать. Вот лист

IMG_5156.JPG IMG_5160.JPG

Первые примерки. Костюмчик должен ладно сидеть.

IMG_5159.JPG IMG_5169.JPG

 

К экрану добавил еще шкапчик для нехитрой электроавтоматики. Оно и не нужно. Но когда то задумал, купил деталюшки. Пришлось делать. Автоматика следующая: Аварийная кнопка "СТОП", тахометр, лампочки показывающие давление масла - желтая и красная и лампочки показывающие состояние сети - зеленая и красная. Согласен, что эта цветомузыка - абсолютно лишняя, но раз задумал, то сделал.

 

IMG_5227.JPG IMG_5228.JPG

IMG_5242.JPG IMG_5248.JPG

 

Покраска валиком и кисточкой без лишнего фанатизма

 

IMG_5265.JPG IMG_5262.JPG

 

Готовый результат

 

IMG_5274.JPG IMG_5276.JPG

IMG_5275.JPG IMG_5273.JPG

 

Цветомузыку еще не подключил, но на днях доделаю. Получилась очень жесткая конструкция. Стоит как вкопанная.

Плюс довольно большая полка, глубиной 120 мм и шириной 880 мм. На нее планирую положить рифленую резину. Хорошее место хранения часто используемых резцов и кассет.

 

В общем устал я возится с этими корытами-экранами и так было приятно сегодня в конце дня выточить пару переходных втулочек, под маленькие китайские расточные резцы. Как раз завтра нужны будут.

IMG_5304.JPG

 

 

Змінено користувачем Grif
4

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Grif - у Вас майстерня взірець порядку і чистоти! Все охайно, чисто і акуратно! Я як переглядаю то стає соромно за мою берлогу! ?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@Богдан 1987 спасибо! Я Вашу тему тоже смотрю и завидую Вашей настойчивости. Все не сразу строится.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Мдааа... (философски) Зачастую дорога к цели становится важнее самой цели...

3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Grif написав:

Согласен, что эта цветомузыка - абсолютно лишняя,

Отнюдь,  любая "цветомузыка", (даже простейшие лампочки ВКЛ. - ВЫКЛ).  делает из кучи железа законченное, юзабельное изделие.

Так что все правильно, и с технической и с эстетической сторны. 

Но это уже на любителя, имеет право на жисть  и другой подход  -

ну вот, например, можно же всю жизнь проработать на тисках с лопнувшими пополам губками, висящими на выпадающих винтах.

" ... і не згіркне від того хлібина".

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
12 часа назад, технократ сказал:

можно же всю жизнь проработать на тисках с лопнувшими пополам губками

А можно всю жизнь доводить тиски до идеала, не зажав ими ни одной детали.

Можно ведь?)))

2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, ol8494 написав:

Можно ведь?)))

Дык,  не вопрос, конечно же ведь можно  же! :D

Более того,  некоторые так и делают.

 

Это религиозный вопрос ( я же специально оговорился в предыдущем посте).

А у нас - религиозная толерантность и терпимость.

Посему :

- одна часть форумчан продолжает и дальше читать темы про чистые, красивые мастерские, с вылизанными станками и мебелью - и терпеть это безобразие.

- вторая часть - про суровые гаражные будни - и тоже терпеть.

 

Да, еще можно  неограниченно говорить и писать об этом.

 

С наступающими выходными !  

2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 минуты назад, технократ сказал:

Это религиозный вопрос

 

У наших соседей на западе есть очень ёмкая и точная фраза, как ответ на этот вопрос.

Цитирую:

Цитата

Шо занадто, то не здраво.

 

Уверен, что в переводе она не нуждается.

Лично моё мнение, что любые крайности - плохо.

Перфекционизм такое же зло, как и пофигизм.

Естественно ИМХО.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

От скажить мені шановні форумчани: хто не забув провести заземлюючу шину в ваших майстернях?

Признавайтеся! :dance2:

Я особисто знехтував. Маю 3 фази....  Тепер виправлятиму, бо із заземленим обладнанням працювати спокійніше.  Щей контакт з грунтом треба розумно зробити, щоби не згнило в землі з часом. А ви як то робите?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Саша написав:

От скажить мені шановні форумчани: хто не забув провести заземлюючу шину в ваших майстернях?

Признавайтеся! :dance2:

Я особисто знехтував. Маю 3 фази....  Тепер виправлятиму, бо із заземленим обладнанням працювати спокійніше.  Щей контакт з грунтом треба розумно зробити, щоби не згнило в землі з часом. А ви як то робите?

? не дав шину! Також прийдеться городити!?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
15 минут назад, Саша сказал:

хто не забув провести заземлюючу шину в ваших майстернях?

 

Я не забыл. У меня хоть и 220, но всё на частотниках. И без заземления станок "кусает" за пальцы несущей ШИМ. Зудит.

У меня полоса 50х5 по периметру мастерской. Она "земля" и во многих местах несущая для полок и стоек.

Выведена арматурой ф12 на улицу и приварена к воротам. Столбы швеллер №30))) Полёт нормальный)))

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
23 минуты назад, Саша сказал:

Щей контакт з грунтом треба розумно зробити, щоби не згнило в землі з часом. А ви як то робите?

оно как бы всё равно сгниёт, никто точно не скажет когда.
Вот как вариант, стоит регулярно перезамерять сопротивление заземления, что поможет оценить его состояние и работоспособность

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Як я зробив заземлення: В гаражі, в дно оглядової ями довжиною 7м забив 5 прутків ф16 по 4м під кутом в різні боки. Між точками забивання біля  1.3м. Утворилась така ніби  велика "підземна антена". Виступаючі кінці зварив між собою смугою 40мм, місця зварювання обробив бітумом. Смугу вивів вверх до рівня порогу металевих воріт. Забетонував підлогу в оглядовій ямі. З"єднав разом всю металеву арматуру підлоги, раму воріт, смугу заземлення з ями. На кожну бічну стіну вивів з бетонної підлоги смугу 25мм на висоту 50см. Хочу пустити смугу по стінах на висоті 50см. Опір вийшов біля 2.2 Ом. 

Приміщення 2х поверхове і стоїть на пагорбі, тому зверхи на даху встановив 2 блискавковідводи. З кожного з них опустив прут Ф14мм до рівня землі. Між точками опускання прокопав траншею  глибиною 1м. На дні траншеї, на краях забив 2 прути Ф25мм довжиною  по 5м (забивав з драбини спертої на стіну, помічник тримав прут стоячи на землі). В траншеї сполучив між собою кінці прутів і опуски з блискавковідводів. Точи зварювання обробив бітумом. Засипав траншею. З контуром заземлення не  сполучав. Я вважаю, що грунт буде невеликим балластним опором між заземленням і блискавковідводом.

Для себе можна так зробити.

2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, bioname написав:

оно как бы всё равно сгниёт, никто точно не скажет когда.
Вот как вариант, стоит регулярно перезамерять сопротивление заземления, что поможет оценить его состояние и работоспособность

 

Так. Але тепер в крамничках з електрикою є спеціальні стрижні для забивання в землю. Вони чимось вкриті ( оцинковані з вигляду) для набуття антикорозійних властивостей. Може замість арматури іх треба використовувати? Може довше протримаються?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Не все золото, що блищить (продається в магазині красиве). Товщина  і вага металу наше все. Пошукайте швидкість корозії заліза в грунті мм/рік і порахуйте на який період Вам потрібне заземлення.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Йосипович написав:

Не все золото, що блищить (продається в магазині красиве). Товщина  і вага металу наше все. Пошукайте швидкість корозії заліза в грунті мм/рік і порахуйте на який період Вам потрібне заземлення.

 

Так, це ідея.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
45 минут назад, Саша сказал:

Так. Але тепер в крамничках з електрикою є спеціальні стрижні для забивання в землю. Вони чимось вкриті ( оцинковані з вигляду) для набуття антикорозійних властивостей. Може замість арматури іх треба використовувати? Може довше протримаються?

20 минут назад, Йосипович сказал:

Не все золото, що блищить (продається в магазині красиве). Товщина  і вага металу наше все. Пошукайте швидкість корозії заліза в грунті мм/рік і порахуйте на який період Вам потрібне заземлення.

Магазинні заземлювачі бувають оцинковані, обміднені (ще кращі, бо зменшують перехідний опір), може ще якісь.

З плюсів

- захищені, в тій чи іншій мірі від корозії та мають малий перехідний опір.

- досить жорсткі, зроблені з прутка чи товстостінної труби.

- мають довжину 1,5 м, що добре для забивання, бо не потрібно кудись вилазити, аби забити.

- діаметр 16 мм досить непогано лізе в землю, тобто опір забиванню найменший. Арматура лізе погано з-за рифленої поверхні, труба взагалі не хоче, кутник роздирається від кувалди.

- можна бити механізовано, спецперфоратором, чи великим звичайним.

- виконаний з неякісної сталі, що добре вариться, чого не скажеш про арматуру, зварювання якої справа темна.

Мінуси

- ціна.

2 часа назад, bioname сказал:

оно как бы всё равно сгниёт, никто точно не скажет когда.
Вот как вариант, стоит регулярно перезамерять сопротивление заземления, что поможет оценить его состояние и работоспособность

Мене плазун задушить від вартості виміру: лабораторія хоче 800 грн.

 

До речі, друг каже бити контур в підвалі гаражу. В мене стяжки немає. СНіП, ПУЕ, ПБЕЕС не забороняють. Протипоказань немає.

Плюси очевидні

- не промерзає. Можна не заглубляти обв'язку на 70 см та бити більш короткі стрижні, по 1,5-2 м.

- постійно висока волога. Можна бити менше заземлювачів. Наявних 6 магазинних штирі по 1,5 м має вистачити.

 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
17 минут назад, Саша сказал:

 

Так. Але тепер в крамничках з електрикою є спеціальні стрижні для забивання в землю. Вони чимось вкриті ( оцинковані з вигляду) для набуття антикорозійних властивостей. Може замість арматури іх треба використовувати? Може довше протримаються?

Обовские контура заземления покрыты горячим цинкованием добрячим слоем - с пол мм. Забивать сплошное удовольствие на 7.5 м. в планету. Сопротивление и через время на уровне. Сплошные плюсы , окромя ценника , хотя - этот девайс на всю жизнь.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
17 часов назад, 4post сказал:

Мене плазун задушить від вартості виміру: лабораторія хоче 800 грн.

Я міряв своїм приладом для свого заспокоєння. Пізніше при проведенні 3ф міряли офіційно ще раз з видачею акту.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
18 минут назад, Йосипович сказал:

Я міряв своїм приладом для свого заспокоєння.

Скажімо так: заморачуватись з вимірюваннями не буду: є 6 магазинних електродів довжиною по 1,5 м - всі підуть в підвалі в грунт! Обв'язка лише покращить роботу контуру. В сирому приміщенні, гарно заглибленому та за умови, що немає промерзання буде досить. 3 фази є, так що протоколів не треба.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Перестал вмещаться в своей мастерской. Особенно вот эта тройка:

 

IMG_6667.JPG IMG_6295.JPG

 

IMG_6566.JPG

 

Нужно ставить стационарно, прикручивать к фундаменту, подводить вытяжку и СОЖ. А места нет. Еще и мелкие требуют места

 

IMG_7534.JPG IMG_7536.JPG

 

А без них никак. Поэтому решил сделать пристройку к мастерской. С вытяжкой и умывальником. Еще планирую небольшую дровяную печку для отопления. В общем дополнительное помещение площадью 21 квадратный метр. Где-то 5,3 х 4 метра. Общая планировка дома и участка позволяет только такое помещение. Заливка фундамента не заняла много времени. Как оказалось он уже частично был сделан предыдущими хозяевами.

 

IMG_7291.JPG  IMG_7328.JPG

 

Выросли стены

 

IMG_7369.JPG

 

Интересным занятием было выкатить, теперь уже из помещения, круглошлиф Jones & Shipman 1300. Он все это время стоял укрытый и частично разобранный. Небольшой "танковый взвод" и мы уже на улице.

 

IMG_7461.JPG IMG_7474.JPG

 

На сегодня уже залил пол, приступил к электрике, вентиляции и водопроводу. 

 

IMG_7510.JPG  IMG_7530.JPG

IMG_7529.JPG

 

 

 

 

 

Змінено користувачем Grif
5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

реально не майстерня а взірець

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку