Одессит

Вот вам шутка и всеръёз

101 повідомлення у цій темі

21 минуту назад, Vadym сказал:

робили нормальні фото, потрібно лише трішечки більше часу і ніяких затрат.

С фото очень в тему но не всегда. Сам перешёл на обычную старую мыльницу в связи с тем что нужно резать фотки. Пока превьюха и тд то ещё норм. А если увеличивать то аж кровь с глаз)

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, vvbiber написав:

 

Ну то певно що "треба", якщо є "необхідність". Розміщуйте як без ніконів та кенонів, спецосвітлення, лише

 

 

Нарешті доліз до компа... Понеділок - ( | )

Отже, нікого не повчаю, нічого не нав'язую. Лише пара простих порад, 10 пунктів, лайфхаків "для тих, кому цікаво", як каже один популярний ютубер :) Тим більше, це може стати в пригоді в звичайному житті. Ніяких дзеркалок, лайтбоксів, студійних спалахів, штативів, РАВів, Фотошопів, Лайтрумів! Мається на увазі прості доступні фотозасоби,  смартфони та прості мильниці.

1. Щодо розміру об'єктів та їхнього зображення на фото. З крупними об'єктами все просто. Освітлити їх, зняти, причепити табличку з ніком нескладно. Знімаємо з відносно великої відстані, тому глибина різкості велика, фото частіше за все нормальні. Як бути з "дріботою". Якісно зняти дрібне може лише макрооб'єктив. Його нема, та й не сильно треба для форуму. Якщо мильниця чи смартфон не фокусуються на дрібному об'єкті, беремо просту додатню лінзу або готову лупу +4 або +6 дптр. Прикладаємо до об'єктива руками, - і всі проблеми вирішено. Для дуже-дуже дрібних об'єктів, коли розміри біля пари мм, підходять лінзи від налобних або кишенькових ліхтариків. Там сила більша. Або буд-які знайдені вами лінзи. Можна купити готові, є недорогі комплекти для смартфонів, буквально сотня грн. Є насадкові лінзи для мильниць, вони не сильно дорогі. В мильницях чи крутих смартфонах може бути режим "Макро", не лінуйтесь його вмикнути, це недовго. Можна зробити саморобну насадку з прищіпки для білизни та приклеєної лінзи, аналоги продаються, гляньте, там все просто.

Якщо навіть крупний товар має баги, можна крупно сфотографувати їх, користуючись тими самими методами.

Прикладємо лінзу, фокусуємось для впевненого "захоплення" фокусом важливої частини товару. Клац - готово. Можна зробити пару дублів. В таких випадках глибина різкості мала, слідкуйте, щоб різкими були інформативні частини товару. В цих випадках табличку з ніком можна написати дрібну та зігнути "будиночком" аби поставити сторчма.

2. Щодо правильності фокусування - вже сказав. Додам, що смартфони дозволяють пальцем пхнути на бажане місце, це нескладно, а потім перевірити результат. Табличка з ніком може бути трохи й не в фокусі, це не смертельно, гадаю. В мильницях так само можна вибирати зону фокусу, або розмістити об'єкт так, аби алгоритм фокусування мильниці не схибив.

3. Велика проблема предметної зйомки - змаз. Ми гадаємо, що міцно тримаємо камеру і руки не тремтять. Реально на довгих витримках, коли освітлення мало, фото виходить змазаним. Додавайте освітлення, старайтесь не рухатись, покладіть телефон або камеру на щось і запустіть автоспуск за 5-10секунд, це все може робити майже кожна камера чи телефон. Перед зйомкою протріть серветкою об'єктив смартфона а мильницю тримайте з кришкою проти забруднень.

4. Щодо освітлення. В предметній зйомці дуже нечасто вистачає одного світильника. Візьміть хоча б два, це найпростіша схема освітлення, іноді її називають "метеликом". Дві настільні або станочні лампи, наприклад. Об'єкт поближче до ламп, візуально оцінюємо, наскільки добре видно деталі товару в тіньових частинах, рухаємо лампи, коли все добре, можна знімати. Замість другої лампи добре підійде "відбивачка" з білого аркуша, блискучого металевого листа чи чогось подібного. Рухаємо його так, аби підсвітити тіньову частину товару.

5. Ми з вами майже всі вчили в школі креслення, в внз - нарисну геометрію. Звикли до видів деталей, як на виробництві. Іноді такі знімки неінформативні, краще ракурсний вигляд, він один замінить два або три класичних.

6. Розміри можна вказати наявністю лінійки на фото, в тексті оголошення, або посиланням на стандарти (як у випадку УСП). В окремих випадках, коли лінійку незручно прикласти, а розмір чи габарит важко передати, згадайте, як в детективних фільмах, фото роблять з паперовими масштабними картками. Покладіть лінійку в ксерокс, або надрукуйте кілька примірників на папері, можна буде вирізати шматочок і покласти біля деталі. Хоч 10мм.

7.  Про експозамір. Найкраще встановлювати в смартфоні або мильниці матричний замір експозиції. Він бреше, але прогнозовано. Там, де це неможливо, і так вже стоїть матричний. Коли бачите темне або надто світле фото, можна перезняти, ввівши експокорекцію в меню камери +1 чи -1 тощо.  Особливо, коли знімаєте на тлі білого паперу. Введіть експокорекцію +1,5, і все буде добре. Камера ж тупа, вона не знає, що у вас багато білого в кадрі, вона вважає всі сцени середньосірими, біля 20% відбитого світла. А білий папір відбиває 70-80%, от і недотримка. Компенсувати її можна дуже легко і автоматично, без меню Знайдіть сіре тло, кольору сухого асфальту, і все одразу вийде без недотримки. Це може бути папір сірого кольору, пластик, тканина, що завгодно.

8. Баланс білого в автоматі складно "обманути". Фото часто виходять занадто жовтими або синіми тощо. Знов-таки, сіре тло допоможе. Або баланс білого, виставлений в меню вручну.

9. Ви сфотографували все, що хотіли. Але чомусь вийшло не дуже і далі не виходить краще. Навіть дешеві смартфони дозволяють корекцію фото в самому смартфоні. Є прості безкоштовні програми, де все робиться в один клік. На компах є чудова безкоштовна програма "Фастстоун". Вона зручна для перегляду, дає досить широкі можливості корекції фото. Легко освоїти - не те слово, не полінуйтеся, качніть на офіційному сайті. Мишку вліво - випадає меню, можна коректувати колір, рівні білого і чорного, яскравість (істинну, а не рівень білого), різкість, обрізати, повертати тощо.  Не треба ніяких Фотошопів з Лайтрумами!

10. Кадруйте фото при зйомці так, аби об'єкт займав максимум площі кадру. Смішно виглядають фото в стилі Карлсона (пам'ятаєте його картину "Дуже самотній півень", червону козявку в кутку білого аркуша?) Звісно, потім можна обрізати в смартфоні або на компі, але це час, плюс, якість страждає, бо це те саме, "що цифровий зум", розміри ростуть, а деталей меншає.

Нарешті, пардон за "багатолітер"! Хто дочитав, маю пару ілюстрацій вищезгаданого. Вчора ввечері швиденько наклацав на дешевий простий смартфон "Самсунг Ж1". Крім одного фото, яке обробив самим телефоном для ілюстрації можливостей, все взято тупо з нього нема жодного втручання в картинку.

Всього три предмети знято мною, не буду обтяжувати зайвими прикладами. Освітлення для всіх - дві настільні лампи.

1. Звичайна маленька цековка. Всі знають, що це таке. Цековка лише 3мм в діаметрі, знято з лупою +4, маленька табличка стоїть сторчма, зігнута "будиночком". Фокус на кінці ріжучої кромки. Фото з білим тлом зроблено з експокорекцією +1,5. З сірим - без експокорекції. Як бачите, сам об'єкти і там і там видно однаково добре.

2. Зубний бур. Малесенька голівка, аби добре передати на фото її форму, приклав лінзу від налобника. Напис просто на папері. Одне фото - необроблене, бачите? воно мильне і не сильно чітке, бо пластикова лінза якості не додає. Друге фото - оброблене в два кліка в самому телефонів, додав 20% контрасту і додав різкості. Правда, краще? Хвилини дві витрачено.

3. Пружинна відрізна оправка для китайського токарника. Може, хтось пам'ятає мою стару тему з чіп.ру, оце воно. Ракурсна зйомка спереду і ззаду, все зрозуміло, текстом можна додати, наприклад, що база - УСП деталь така-то за каталогом. Дві лампи дають хорошу світлотіньову картинку. Табличка - інша, крупніша.

Щось таке... Буду радий, якщо комусь знадобиться, готовий дати пояснення з будь-якого пункту або додати щось упущене, пишіть.

tsek_bil.jpg

tsek_sir.jpg

bur_clean.jpg

bur_obr.jpg

opr_per.jpg

opr_zad.jpg

5

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

@Vadym  в общем-то, почти все проблемы съёмки заключаются в освещении объекта.
Что до "никонов с кэнонами" - вообще ни о чём. Т.к. давным-давно существующее ПО позволяет вполне добротно "сжимать" полученный файл до весьма удобоваримого восприятия для размещения в WEB.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Хз. Все сильно уж) насчет качества. Зеркалка имеет матрицу хотябы 23,6х15,8 а мыльница 7,6х5,7 Шо собсна увеличивает детализацию и шумы минимизирует. По освещению многое решает, сам пользуются софтбокс 105вт клл

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

По правилах:

"Старым пользователям "Барахолки", с рейтингом 20-ть или более, размещение никнейма - не обязательно."

 

Подскажите этот рейтинг 20-ть это только в барахолке или вообще по форуму? Я принципиально не переносил статус со старого сайта, так как считаю это неправильным но и ручки с бумагой под рукой не всегда имею.

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
5 минут назад, sso сказал:

это только в барахолке

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Тогда ОЙ! Вот поехал в воскресенье в село, полез на чердак и увидел свою печурку сушильную, сфоткал для барахолки а ника то нет! хоть бери соломой выкладывай...на том и остановился.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
39 минут назад, sso сказал:

Тогда ОЙ

Как там в старом анекдоте?
"...Семён Абрамович! Вы или крестик снимите, или трусы наденьте...".
Ибо ваша принципиальность в вопросе "непереноса" статуса как-то...
Терпите до набора "баллов" теперь.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

А что мешает покупателю попросить отдельные фотографии  у продавца если что то не понятно?

Сжатие требуется только для лотов в барахолке а в личку можно скидывать полноценные фото

 

 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Кстати, а возможно ли как-то автоматизировать процесс обработки фотографий для подготовки их в Барахолку.?

Компьютерными методами ?

У меня процесс выглядит так :

1.  Делаю фтосессию на несколько товаров фотоааппаратом Canon Power-Shot SX110.

2.  Подключаю аппарат шнурком до компа.

3.  Скачиваю порциями, по товару, в отдельные папки.

4.  Отсоединяю пустой фотик.

5.  Открываю первую фотку (они имеют 3,5 МВ), в ACDSee, и начинаю ее обрабатывать :

- поменять размер  ( делаю 800х600 "чего-то там" юнитов или пикселей, не знаю, так сказали  грамотные),

- повернуть,  если нужно,

- сохранить под нужным номером, в нужную папку.

- стереть исходные фотки.

- написать текстовое Описание товара.

 

Эти рутинные опреации с преобразованием фоток  отнимают кучу времени и, вообще, отупляют.

Вопрос к продвинутым компьютерщикам :

можно ли как-то автоматизировать ?

 

Только чтобы это было несложно для понимания.

 

Змінено користувачем технократ
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
8 минут назад, технократ сказал:

Кстати, а возможно ли как-то автоматизировать процесс обработки фотографий для подготовки их в Барахолку.?

Компьютерными методами ?

У меня процесс выглядит так :

1.  Делаю фтосессию на несколько товаров фотоааппаратом Canon Power-Shot SX110.

2.  Подключаю аппарат шнурком до компа.

3.  Скачиваю порциями, по товару, в отдельные папки.

4.  Отсоединяю пустой фотик.

5.  Открываю первую фотку (они имеют 3,5 МВ), в ACDSee, и начинаю ее обрабатывать :

- поменять размер  ( делаю 800х600 "чего-то там" юнитов или пикселей, не знаю, так сказали  грамотные),

- повернуть,  если нужно,

- сохранить под нужным номером, в нужную папку.

- стереть исходные фотки.

- написать текстовое Описание товара.

 

Эти рутинные опреации с преобразованием фоток  отнимают кучу времени и, вообще, отупляют.

Вопрос к продвинутым компьютерщикам :

можно ли как-то автоматизировать ?

 

Только чтобы это было несложно для понимания.

 

Я делаю так: фотографирую на телефон, выгружаю в фейсбук, скачую с фейса на комп и выкладываю уже фотки в объявления. Как по мне самый простой вариант.можно сразу с фотика на фейс грузить.

Змінено користувачем 41292
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Спасибо, за вариант, но у меня аппаратная часть другой конфигурации :

- комп

- фотоаппарат.

 

Фейсбука у меня еще нет, но, возможно, вскоре подарят на ДР.

 

Телефон у меня фотографировать не умеет, зато может  работать в режиме калькулятора.

Да, еще есть функция подсветки в темных местах :D

Нокиа 1110.jpg

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
25 минут назад, технократ сказал:

Спасибо, за вариант, но у меня аппаратная часть другой конфигурации :

- комп

- фотоаппарат.

 

Фейсбука у меня еще нет, но, возможно, вскоре подарят на ДР.

 

Телефон у меня фотографировать не умеет, зато может  работать в режиме калькулятора.

Да, еще есть функция подсветки в темных местах :D

Нокиа 1110.jpg

Телефон хороший) фейсбук очень хорошо фото ужимает, а регистрироваться там дело пяти минут. Зато сколько людей найдёте которых давно не видели.     ....

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 часа назад, технократ сказал:

можно ли как-то автоматизировать ?

подавляющее большинство программ позволяют обрабатывать группу фотографий по одному и тому-же сценарию.

пользую canon 450d и nikon coolpix, проги из коробки умеют это делать.

с ACDSee не знаком, но думаю, то-же должна.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

http://picua.org/ 

На лету сжимает до нужного формата.

 

2 години назад, технократ написав:

Телефон у меня фотографировать не умеет, зато может  работать в режиме калькулятора.

Месяц назад поменял свою нокию 1112, бо требовала зарядки через день.

Бюджетный эрго с 75% зарядки из магазина, продержался месяц, фото, фонарик...

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, softm написав:

Набираю в утилите импорта ОС доп.имя.

В этом пункте я знаю только слово "набираю" - это печатать нужные буквы и цифры.

 

, softm написав:

Далее ирфан вьювером

Что такое ирфан, не знаю.

Но в той, моей программке тоже все фотки веером расположены.

Я по очереди их кликаю мышкой и обрабатываю.

И они обратно складываются в ту же папку, но уже готовые, маленькие.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

https://uk.wikipedia.org/wiki/FastStone_Image_Viewer Ця безкоштовна програма дабре пакетно обробляє фото.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

где-то здесь проскакивала SmallFoto

оч удобная, выбираешь неск фото жмешь кнопочку и готово

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 час назад, технократ сказал:

Что такое ирфан

Раніше часто користувався цим сайтом, до того як повністю перейшов на лінукс:

http://biblprog.org.ua/ru/irfanview/

Якщо, такі посилання викладати не варто, то прошу модераторів видалити.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
7 часов назад, технократ сказал:

Открываю первую фотку (они имеют 3,5 МВ), в ACDSee, и начинаю ее обрабатывать :

- поменять размер  ( делаю 800х600 "чего-то там" юнитов или пикселей, не знаю, так сказали  грамотные),

- повернуть,  если нужно,

 

 

А в фотике нету настроек, чтобы он сразу сохранял кадры 800х600?

Насчёт повернуть, на мой взгляд, если сразу непонятна композиция кадра, проще повернуть фотик при съёмке, сделать ещё один снимок и потом выбрать тот, что нагляднее.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
Гість
Ця тема закрита для публікації повідомлень.

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку