Денис Береговой

Диф. пара, помогите нарисовать схемку.

19 повідомлень у цій темі

Суть вопроса в следующем. Имеем сервопривод YASKAWA SGDA-01AP, может управляться сигналами step /dir как обычный шаговик. С одним лишь исключением что входящие что выходящие сигналы должны идти по диф. паре. Т.е. неодходимо TTL сигнал степ и дир поступающий с LPT порта компьюетра или скажем Месы (не важно) передать по диф праре на сервопривод, а с серво привода получить по так же по диф паре сигнал энкодера (канал А, Канал Б, индексная метка) и передать его в ЛПТ порт или Месе (TTL сигнал)

Т.е. необходим преобразователь

Мануалы на сервоприовд глсят:

схема подключения сигналов степ/дир

подключение1.jpg

 

Дальше читаем что для получения диф. сигнала производитель рекомендует использовать микросхемы. SN75174 или MC3487, бегло изучив даташит сделал вывод что они взаимозаменямы (но я не особо в этом шарю). Одна микруха это 4 лини диф. пары, т.е. может обеспечить 2 степ/ дира (степ/дир одной оси + степ дир другой оси)

YASKAWA_SGM_SGMP_SGDA_user manual_-347104071 (1)-80.jpg

 

Дальше смотрим получение сигнала с энкоеров

YASKAWA_SGM_SGMP_SGDA_user manual_-347104071 (1)-85.jpg

Тут тоже видем что рекомендуются микрухи SN75175 или MC3486.

 

Что касательно цены 2шт sn75174 + 3шт sn75175 стоят 103грн (3,5дол) ну и доставка по Украине. Все равно относительно не дорого
На данном количестве можно реализовать 4 степ дира (8 диф. пар) +4 энкодера (12 диф. пар.) Для моих задач можно было бы ограничиться 1шт sn75174 (два степ дира) +1 sn75175 (две индексные метки). Но минимальная сума заказа в 100грн подтолкнула 
Собственно раз так сложилось, то думаю есть смысл делать все на одной плате которая потенциально может комутировать 4 сервопака (4 степ дира + 4 энкодера) так сказать на всякий случай.
Если кто то имет желание и возможность помочь с принципиальной схемой (обвес микрух)  а если понаглеть и разводкой платы под фрезеровку, буду очень признателен сам я в электронике очень слаб, но собрать плату по готовой схеме смогу на макетке, или в идеале фрезернуть если будет картинка разведенной платы.

 

 

Змінено користувачем Денис Береговой
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Входы степ дир как видно из картинок могут работать без всякой дифпары, нужен только буфер с открытым коллектором.

Но если и выходы нужны то тогда так и так придется ставить приемник дифпары, можно и входы сделать диференциальными (все равно микросхему буфера ставить или передатчика дифпары).

Мне интересно что это за сигнал CLR, на один вход 12в судя по схеме нужно подавать через резистиор 1к , а что делать со вторым (скорее всего он на емлю опять же подключается транзистором с ОК, но вопрос за что этот сигнал отвечает вообще)? 

 

 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Через транзисторы в этом сервопаке степ дир можно подключить, т.к. он старый, следующие поколения все равно по диф паре.

Получается с учетом того что на энкодер нужно преобразователь то сразу прицепом сделать и на степ дир.

Ну вопервых это дешево (14грн микруха) транзисторы будут думаю дороже, во вторых если делать то сразу сделать на 4 сервопака , пусть будет в прок авось фрезер кога то на сервах собирать или еще чего.

По поводу подключения и сигнала СLR, не подскажу, не курил.

Мне достаточно что я спросил у знакомого как подключать, он уверил что достаточно как на первой картинке, все остальное не нужно . Я что бы не запамятовать нарисовал себе цветные метки (степ, дир, энайбл). на первой картинке тольк только подключение энкодеров не прорисовано, на последней прорисовано.

Энкодеры мне нужны лишь для того что бы "нулиться" по индексной метке. Нахали на лимит (концевик), и медленно отезжаем от него до срабатывания индексной метки энкодера серводвигателя оси.

 

Змінено користувачем Денис Береговой
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Вот на 4 канала степ/ дира без энкодера делал Хантер, но он тоже в электронике не волочет :)

Я хочу сразу на 4 степ/дира + 12 энкодерных каналов (4 энкодера)

DipTrace Schematic - TTL-RS422 converter.pdf

IMG_20171114_202023.jpg

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Пробігся швиденько по тексту.

Мікрухи SN75174 і MC3487 функціонально однакові, але перша на пару десятків наносекунд швидша при схожій ціні.  SN75174 це для нас приймач,  SN75175 це передавач, не можна їх просто перевернути догори дригом) Мікрухи це компаратори, порівнюють на якому дротику більша напруга. Я мало мозок не зламав поки знайшов, що позначає трикутничок з трьома дротками на схемі, гугл того не знав.

 

, Денис Береговой написав:

неодходимо TTL сигнал степ и дир поступающий с LPT порта компьюетра или скажем Месы (не важно)

Все залежить від стійки. Якщо стійка це LPT, то не знаю 9_9 не впевнений.

А от якщо це KFLOP який я освоюю, то в інструкції сказано, що можна приймати диф сигнал як звичайний ТТЛ, одну ногу диф пари на землю, другу у вхід контролера. Відправляти за таким же принципом, один провід на спільний +, другий на вихід.

Може з ЛПТ те саме, може ні. Свої сервопаки сігма 5 я перевіряв, там виходить так: якщо

1. сервопак відправляє нуль (умовно), то на провіднику А є напруга 1.5 вольт (не пам'ятаю точно), а на провіднику Б напруга 0 (нуль, немає);

2. сервопак відправляє один, напруга на Б є на А нема. Весь принцип диф сигналу. З цим знанням можна вже придумувати застосування.

Для kflop'у роблю зараз термінальну плату з мікрухами, оптопарами, конекторами для 3-х осей, датчиків, лінійок :swoon: йду тему створю в ЧПУшках.

Денис Береговой: ти вже купив мікрухи? Зробив все?

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Теж робили для мітсубішивських  серво. Тому що через відкритий колектор там всього 250кГц вхід максимально а через диференціальний 4МГц. Теж на MC3487.

DSC_0938.JPG

Змінено користувачем olkogr
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

а що там з розводкою? Деніс ще не зробив - це йому допоможе...

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Якою розводкою? Контакти мікрух розписані в даташіті, я розібрався. Що саме цікавить?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

та то не мені... Денис як буде біль ПК зацікавиться

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 19.07.2018 в 14:36, Наливайко сказал:

вже купив мікрухи? Зробив все?

 

В 19.07.2018 в 17:38, Наливайко сказал:

Якою розводкою? Контакти мікрух розписані в даташіті, я розібрався. Що саме цікавить?

 

Микрухи еще тогда (сразу же купил), пока лежат.

Я понимаю что схема там примитивная и типовой "обвес" микрух прописан в датошите. Но есть одно меленькое но, я в этом вообще не шарю. Ну как бы спаять по схемке на плате (монтажной или полноценной) смогу.  А вот свести типовые схемы из датошитов в одну, потом развести принципиально правильную плату с наскоку у меня не получится. А с ненаскоку не хватает времени, вот по этому, с учетом того что проект вялотекущий, воз и по ныне там. Как припечет, либо сам разберусь, либо возможно у кого то возникнет желание подсобить.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ну схему і плату для управління сервоприводами закину в понеділок. А виходи енкодерів раджу заводити на оптопари. Тому що в вашому випадку з мікросхеми не буде гальванічним розв'язки. Питання 2 для чого вам ті сигнали енкодера? 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

згадуємо передумови, вони важливі

, Денис Береговой написав:

неодходимо TTL сигнал степ и дир поступающий с LPT порта компьюетра или скажем Месы (не важно) передать по диф праре на сервопривод, а с серво привода получить по так же по диф паре сигнал энкодера (канал А, Канал Б, индексная метка) и передать его в ЛПТ порт или Месе (TTL сигнал)

в ЛПТ порта є чітко прописані обмеження по струму сигналу, правда я їх забув :) щось біля 30 мА, щоб його гарантовано не підпалити застосовують опторозв'язку. Якщо хочеш хай там що відпправляти/приймати диф сигнал, то для мікрухи SN75ALS175 все просто.

Clipboard01.jpg

по даташіту треба підлючити: землю до 8 ноги, напругу 5В до 16 ноги, до 4 і 12 ноги напругу від 2 до 7 вольт щоб активувати всі канали. 1А і 1В це вхід диф пари, наприклад в твоєму випадку 20 і 21 контакти на сервопаку. 1Y це вихід, його в ЛПТ або в термінальну плату. Але можна підключити яскави і без тих мікрух.

На єбаї є купа простих перетворювачів, термінальних плат з опторозв'язкою, називають їх cnc lpt breakout board, коштують копійки. З такою можна підключити щось елементарне щоб просто побавитись, якийсь свердлильний для друкованих плат, елементарний гравер без претензій. Нічого серйозного зробити не вийде бо і частота нікчемна, і якщо через Мач ганяти то отримуємо ще й затримки віндовсів, а з лінухом в реальному часі ще розібратись треба. Підключення диференціальної пари по тій логіці що я казав - якщо це вихід енкодера, то один дріт на землю, другий у термінал. Якщо це виходи степ/дір, то плюсовий дріт на спільне живлення через резистор 200 ом, мінусовий на вихід в терміналі. Так можна прийняти і відправити простий сигнал. Але ти ж виділив на картинці сигнал Enable, його теж треба підключити і до живлення і до виходу. До речі olkogr правильно пише:

5 годин назад, olkogr написав:

Питання 2 для чого вам ті сигнали енкодера? 

з голого ЛПТ толку і так мало, це зайве ускладнення яке нічого не дасть.

Моя маленька передісторія
 

Прихований текст

 

Щоб мені вправився мозок і почав розуміти, що в даташіті намальовано пішло немало людиногодин і календароднів. Потім зліпив цю бороду

 

IMG_20180721_135656.jpg

це для підключення єдиного сервопаку, вон мікруха висить, ручний enable.

 Потім я зрозумів, що реально потрібна термінальна плата, бо дофіга пристроїв треба завести в один кфлоп і не зійти з глузду. Шукав щоб купити і не знайшов. Ну як, знайшов фірмовий кфлопський Konnect за 200 дУлярів + доставка. Мало того що я стаю тим більшим жлобом чим менше залишається грошей в кишені... вона ще й не прийме диф сигнал, + до цього підключати все треба по одному дротику. І не дай боже прийдеться це всі дроти  відключити і підключати знову. Через усе це я прийняв рішення зробити термінальну плату, із більшим числом входів виходів щоб відправляти enable, ліміти, отримувати статуси, можливістю керування і прямо і через диф сигнали, швидше за все на 3 і 4 осі (токарний і фрезерний), і продавати, можливо разом із правильно розпаяними кабелями для яскав. Хоча логіка кабелю керування у всіх серваків дуже схожа, тому плата підійде і для інших фірм. На рахунок інших контролерів не впевнений, хоча зараз не бачу пролбем. І свій омріяний ЧПУ станок буде людям зібрати легше.

Але якби така реально існувала за людською ціною, я б придбав.

 

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
6 часов назад, olkogr сказал:

Питання 2 для чого вам ті сигнали енкодера? 

1 энкодер, - шпиндель токарного станка (нарезание резьбы)

2 энкодер - "Хомиться" попречкой токарного станка, по индексной метке энкодера.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Денис Береговой написав:

1 энкодер, - шпиндель токарного станка (нарезание резьбы)

2 энкодер - "Хомиться" попречкой токарного станка, по индексной метке энкодера.

Ці 2 сигнали спокійно ведете на оптопару напряму. Вихід оптопари (відкритий колектор) на вхід лпт чи що ви там використовуєте. 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Плата в спринті у вкладені. 

Доречі фрезерована на 67к25 переробленому в ЧПК)))) 

IMG-7b853b7fa6e13e575d4f7d775840d066-V.jpg

1234 (1).lay6

Змінено користувачем olkogr
2

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

"Я конєшно ізвіняюсь" (с) але я не пойняв філосовію плати. Можна пару питань?

Що за планарні елементи у верхній половині плати? Конденсатори? Яка їх роль там і які номінали? Зовсім не розумію.

Яку роль грає діод? По моєму він там робить коротке замикання.

Поділ на in i out вийшов дуже символічним) але то таке.

платка згодиться, зручніше буде підключити хоча б з такою, тільки контакти не плутати. Додати резистори термінатори в диф пари і буде гуд

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
7 годин назад, Наливайко написав:

Що за планарні елементи у верхній половині плати?

Там подільник для входу енейбл 24в. Зробили щоб було. Тобто без 24в на цьому вході виходи не працюють. Номінали в спринті є. 

Про діод не зрозумів. Світлодіод просто сигналізує живлення. 

Резистори для чого? 

Ну і плата робилася під розмір щоб на кейфлоп прикрутити. 

 

 

Змінено користувачем olkogr
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
12 години назад, olkogr написав:

Про діод не зрозумів. Світлодіод просто сигналізує живлення. 

То я тупанув, допізна засидівся і баняк вже не варив.

12 години назад, olkogr написав:

Резистори для чого? 

termination resistor, щоб доспожити енергію сигналу і він зайвий раз не бовтався в лінії

termin.jpg

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Це по диф входах ставлять. В мене тільки виходи. 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

моя перша плата, термінальна. Друга спроба, невдала >:(

IMG_20180728_182335.jpgIMG_20180728_182324.jpg

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ось що знайшов https://cnc4pc.com/differential-line-driver.html готова цацка.

брати є сенс, ящо потрібні хороші частоти. В мануалі яскави сігма5 пишуть, що якщо відправляти сигнал степ-дір через відкритий колектор (прямо, без конвертера), частота не повинна перевищувати 250кГц, а якщо застосувати диф драйвер то дозволена частота вже 1 мГц. Як я розумію реально привід обробляє і вищі частоти, але не гарантується безвідмовність.

В інших сервопаків будуть інші частоти

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку