4post

Нарізка різьби мітчиком в нержавійці

2 повідомлення у цій темі

Доброго дня, шановні!

Давненько зтикнувся з таким відео. Поки не перевірив, не хотів рекомендувати.

На сьогодні метод перевірений. Досить легко нарізав М5 у дуже противній нержавіючій сталі.

Від себе добавлю, що краще різати двомома мітчиками, причому першим номером може бути якийсь уламок (у гарного спеціаліста такого добра навалом) на 2-4 нитки, заточений запропонованим способом.

Не завжди є повний комплект шахових мітчиків для титану та нержавійок.

До речі, можу рекомендувати цей метод для нарізання різьб великої довжини, тобто у довгих гайках або муфтах нарізка різьби йде із значним зменшенням зусиль. Наприклад, М20 першим номером різав без особливого напруження. Зазвичай вороток намагається відірвати руки.

Оригінальне вирішення метода центрування з свердлінням коротких отворів під різьбу із зняттям фасок.

Рекомендую до перегляду інші відео цього майстра. Його сміливі рішення дозволяють простіше, швидше і якісніше виконати роботу.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Дякую за відео.
Але вчора цікавився темою різьборізання, і дізнався цікавий момент - при нарізанні звичайним метчиком заборна частина просувається дещо повільніше ніж на крок різьби на оберт, доки в отвір не зайде калібруюча частина - вручну нереально забезпечити достатнє осьове зусилля для входу інструменту. Наприклад різьба М6, ви робите один оберт, а метчик заходить не на 1 мм, а на 0,9мм, перші витки утворюються з меншим кроком. Тому початкові 3...10 витків різьби виходять розбитими в поздовжньому напрямку коли по ним пройде калібруюча частина, і звісно ця розбитість утворюється через збільшені зйоми металу, і найгірше - що не ріжучими кромками, а бічними сторонами профілю які мають значно меншу затиловку, виникає потужна сила направлена поперек профілю, леза метчика виламуються або його клинить. В книжці написано що найдієвіший метод уникнення цього - примусовий рух метчика, як в різьбонарізних верстатах, або по копірному гвинту. Тоді у метчика немає можливості заходити як попало, сила різання діє лише в поперечному перерізі.
........
Порада у відео ймовірно працює таким чином:
Сильна підрізка задньої частини леза, зменшує площу контакту бічної поверхні профіля різьби, це збільшує тиск і метал нарізаний заборною частиною легше зминається та зрізається для підлаштування гвинтової канавки отвору під правильний крок метчика в калібруючій частині. Ймовірність браку через клин та поломку метчика різко зменшується, хоча він більш вразливий до викрошування.
Інший спосіб - використання дуже густої змазки, типу воску, вона витримує більший тиск і краще відділяє бічні сторони профіля інструменту та деталі, концентрує в собі стружку, яка менше підклинює при виводі інструменту з отвору. 
Можливо спрацює варіант використання кондуктора з відповідною різьбою яка направить калібруючу частину метчика.
_____________________
А взагалі спіральні метчики рулять)))

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку