AA888AA

Станок Lorch 1920-х років?

62 повідомлення у цій темі

Вітаю шановне панство.

Поступила мені пропозиція на німецький станок Lorch. Вірогідно 1920-х років. Можливо А серія, але не впевнений.

Хто може підказати що це за модель і яка хоч орієнтовна його вартість може бути нормальною? 

Він взагалі точний по металу чи для дерева? (вибачте, я не дуже добре розбираюся)

Комплектація наче все є крім шпінделя задньої бабки чи щось упустив важливе?

Таке потім взагалі реально продати (не по ціні металу) чи то шанс "отримати сімейну реліквію"?

Screenshot_20250701-222526_Gallery.jpg

Screenshot_20250701-222508_Gallery.jpg

Screenshot_20250701-222438_Gallery.jpg

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Верстат по металу. Про точність в першу чергу скаже стан опор шпинделя(втулок). Як не дивно але шпиндель і задня бабка в комплекті.

0

Поділитися повідомленням

, Y.fowler. написав:

Верстат по металу. Про точність в першу чергу скаже стан опор шпинделя(втулок). Як не дивно але шпиндель і задня бабка в комплекті.

Дякую.

Я англійску не дуже, збив з толку опис про станки Лорх для дерева

https://www.lathes.co.uk/lorch-model-a/

Тобто теоретично, якщо припустити що стан його норм, то можливо ще навіть нічогенький такий міцний дідусь може бути? В тому плані, що за 100 років конструкція не сильно морально застаріла?

0

Поділитися повідомленням

Так, верстат гарний й виглядає пристойно, на 4+. Напевно ви мали на увазі відсутність обертового центра в задній бабці. Але то змінне устаткування і до комплекту верстата не має відношення. 

0

Поділитися повідомленням

Колись також завис на цих стареньких...

Щодо ціни - часто виставляють подібні станки і їх реальну ціну множать на роки цього станка, типу - це ж раритет і т.п. - це все до лампочки. Станки ніколи не були в полі зору любителів старого вина, марок і авто - і не будуть. Раритетність станка майже не впливає на його ціну (майже завжди). Основна причина - їх майже не колекціонують, лише ті, хто купує таке старе і не може на ньому працювати, бо воно старе... А ремонт його коштує, як такий же станок але робочий і не сторічний... 

В мене є пару станків дідуганів, один дуже старий - також токарний. Він то токарить, але це не станок, а приспособа для деяких робіт.

Тому якщо ви берете йог як раритет - платіть як за стару і гарну залізяку, якщо як станок - то це не той станок, щоб купувати і заробляти на ньому. Залишається - гарний станочок на якомусь колись щось зможу зробити.

Саме головне - його комплектність. Тут повезло. Бо на просторах колишнього совка в погребах квасять капусту отакими ЗБ і супортами більше в рази, ніж залишилось оцих станків. Стирити ЗБ з якогось токарного - то просто обов'язок кожного заводського трудяги...

Я на свій токарний шукав старі ЗБ - донори, бо сам станок такий одинbчний, про деталі і мови бути не може.

Тобто - об'єктивно - це недо-станок з якими будуть постійні проблеми і мозолі на пальцях.

Суб'єктивно - класна річь для майстерні - замість гарного ковра... Я сам таке люблю, але завжди брав лише по ціні адекватній, тобто не платив як за раритет, а лише як старий недо-станок - щей неробочий...

6

Поділитися повідомленням

Минииум 12 к, макс, 15к. Он лучше 1д601 только длинной базой, но последний с электромотором и готовый к работе. , но я бы это не покупал, так-как он ограничен по функционалу и заработать на нем на те же резцы и оснастку просто не реально. Если учесть, что любой станок берут исключительно для работы, а не для распродажи. Перепродать можно если только его подарили или купил за цену как подарок. К этому немцу надо: мотор,  электропривод, шкив, ремеь новый резцедержатель- это базовое и сразу, перебрать и привести в порядок. Да же когда люди покупают китайца с комплектом резцом и по-одной вставке и вращающим конусом, быстро понимают, что да же изготовить первое изделие -многого не хватает.

1

Поділитися повідомленням

А в нього ж ще й передня бабка на втулках, так? 

Якщо з ними проблеми, то ремонтувати їх буде квестом, це не підшипники замінити.

Це аргумент в сторону "не купуйте задорого".

1

Поділитися повідомленням

Нікого не напрягає хендмейд передня опора шпінделя?

1

Поділитися повідомленням

Вельми вдячний всім за відповіді. Відповім одним постом по порядку повідомлень.

Y.fowler
Так, то я дійсно трохи запутався чи може переплутав з іншим станком. Передивився вже немало.

Bogdan
Дякую, дуже добре розписали. Тверезий альтернативний погляд .Є над чим замислитися. В голову прийшло порівняння з якимсь ретро автомобілем. Можна прикрасити гараж і час від часу насолоджуватися ним по вихідним. Але ж як воно манить до себе... Ну Ви і самі знаєте, якщо колись на таке теж тягнуло. А на Вашу думку яка адекватна ціна на нього?

Виктор Смирнов
Мотор до нього є, разом з шківом. Ремінь можливо дійсно оновити доведеться. А різцетримач, наскільки я розібрався зі старими Лорх-ами то тут є. Вставлю скріншот з відео про інший станок цієї фірми. Він інший, новіший, але так само різець вставляється.

knife_life
Скоріш за все так. Я не знаю як щодо конкретно цієї серії і цих років. Але більшість моделей навіть менші по розміру і позиціонувалися як прецинзійні для точних робіт. Багато виготовляли для часових мастерів, виготовлення оптики та тому подібного. Але оцей якось більш просто виглядає (і у мене навіть таке відчуття, що чогось не вистачає), можливо за рахунок довгої станини оптичний ефект.

nero
Я спочатку не зрозумів. А потім яяяяк зрозумів... це Ви про цю квадратну частину?  Я навіть і не помітив відразу. А це по ходу може бути дійсно проблемою, якщо зроблено неточно.

Screenshot_20250702-120213_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20250702-200928_Gallery.jpg

0

Поділитися повідомленням

Нема в нему сенсу, не берить. Ці переставні суппорти, до сказу доведуть. Липше вже китайця.

0

Поділитися повідомленням

6 годин тому, nero написав:

Нікого не напрягає хендмейд передня опора шпінделя?

Скоріш за все передню опору відламали, виготовили нову, прикрутили болтами з низу.

0

Поділитися повідомленням

1 година тому, Женя Харьков написав:

Скоріш за все передню опору відламали, виготовили нову, прикрутили болтами з низу.

Угу, швидше всього так і було і тут питання не лише в тому:

2 години тому, AA888AA написав:

якщо зроблено неточно

а й в тому як воно відламалось... Бо я не бачу схем "травмування" при яких страждає виключно одна лише передня опора, якщо падав то при відламуванні передньої опори мало б шпінделем і задню скривити, ну або посадку під втулку, чи саму втулку. Якщо при роботі, то таким конячим зусиллям, яким відламало опору, могло і станину покрутити...

0

Поділитися повідомленням

Та все що завгодно могло бути. Скоріш за все передню бабку зняли, упустили на підлогу, вона вдарилась патроном, а він вже відламав опору, тому задня частина осталась ціла. При обробці сам верстат не міг зламати, нема в нему стільки сили. Та і яка різниця, як по мені він і з цілою бабкою не потрібен. 

0

Поділитися повідомленням

Ну, пам'ятаю свого часу дехто із наших форумчан намагався продати "верстат фрезерний" таких самих років і кондиції за 20+ тисяч. :D

При тому під "верстатом" малась на увазі лише станина з подачами :)
Але не треба вестись на ці маніпуляції. Вище Виктор Смирнов дав доволі точну оцінку (хоча я б ще тисячі 2 відняв)
Тут вже враховані надбавки за "раритетність", "антикварність" та "настільність".
За цю ціну можна взяти, лише якщо дуже хочеться бавитись і якщо геометрія в нормі (що далеко не факт)
Врахуйте обмежений функціонал і що це річ не з розряду "поставив і працюй"
Але враховуючи ще й пошкоджену передню бабку - я б відмовився від цієї затії.
Бувають у житті варіанти "швидко хапай, поки є, більше не буде".
Але це однозначно не воно.

0

Поділитися повідомленням

8 годин тому, Quercus написав:

враховуючи ще й пошкоджену передню бабку - я б відмовився від цієї затії

Як користувач станка з переставним супортом (тобто, з нормальним ставленням до особливостей таких станків, як у ТС) - я б теж відмовився, саме через комбінацію "втулки + зламана опора ПБ".

Бо такими інструментами і так не дуже кайфово працювати, а якщо додати ще потенційне відновлення ПБ, з неясним результатом - то капєц.

А от була б ПБ на підшипниках, і не ламана - був би нічого так хобійний станочок, краще від мого 1Д601 (більша ВМЦ, висота над станиною теж, і ніби поздовжня більша).

Звичайно, це тільки моя думка, на універсальність не претендую.

0

Поділитися повідомленням

, knife_life написав:

Як користувач станка з переставним супортом (тобто, з нормальним ставленням до особливостей таких станків, як у ТС) - я б теж відмовився, саме через комбінацію "втулки + зламана опора ПБ".

Бо такими інструментами і так не дуже кайфово працювати, а якщо додати ще потенційне відновлення ПБ, з неясним результатом - то капєц.

А от була б ПБ на підшипниках, і не ламана - був би нічого так хобійний станочок, краще від мого 1Д601 (більша ВМЦ, висота над станиною теж, і ніби поздовжня більша).

Звичайно, це тільки моя думка, на універсальність не претендую.

1д601, був зроблений з годинникового, ще і армян. Такі верстати мають бути цангові, для годинникового та приладобудування. Їх стоїть в цеху 20ть штук, кожний налаштован на одну операцію. Шпінделі тендітні, патрон значно подовжуе виліт від переднього підшипника. Із за цього вони дроблять. Я колись купив, включив пару тройку разів, ні, узяв трехсотого китайця. 

0

Поділитися повідомленням

Вибачаюсь! А нащо воно потрібно? Олівці гострити?

1

Поділитися повідомленням

Щиро дякую всьому дружному колективу, що вберегли від цієї покупки.

nero,
особлива подяка Вам за Вашу спостережливість. Це була серйозна причина відмовитися від ідеї покупки. Не хочеться думати та гадати чи воно ідеально поремонтовано чи так аби працювало.

Женя Харьков
Китайця категорично не розглядаю. Від них нічого хорошого очікувати не доводиться. До того ж, якщо у мене захоплення станками пройде і я буду їх продавати (тому і запитував про продаж), то старий німецький фірмовий станок вже сам по собі хоч якусь цінність має. Навіть якщо він умовно ушатаний буде, то всеодно буде дорожче за метал, з якого зроблений. Хоча б в якості прикраси майстерні замість ковра :) А про китайців такого точно не скажеш.

Quercus
Так, згоден. Тому і відмовився від цієї задумки. Принаймні поки щось ще цікаве не зустрінеться ))

knife_life
Згоден з Вами. Технічний стан куди критичніше особливості станка. Точно не в цей раз не цей станок.

Одессит
Я більше люблю механічний олівець, а так можна було б і гострити :)
Не знаю як пояснити. Вибирав собі станок щоб порішати дуже дрібні прецинзійні задачки, які скопилися і можуть бути в майбутньому іноді. І поки гуглив, шарився по оголошенням то "залип" на маленькі старі настільні станочки. А ще в процесу захотілося трохи творцем себе відчути і реалізувати деякі ідеї.
Конкретно оцей екземпляр більше привабив тим що це Lorch (я вже потихеньку стаю їх фанатом) та ще й 100-літньої давності, в комплектності ітп. Проблему не помітив, тому вже був на низькому старті з купівлею.

0

Поділитися повідомленням

, AA888AA написав:

А про китайців такого точно не скажеш

Я перепрошую, але маю уточнення.

Зараз, на теренах ex-СРСР, китайці габаритів 180х300, 180х350 - виступають приблизно аналогом Жигулів-дев'ятки. Дуже популярні, на них постійно є попит на вторинному ринку, є різні запчастини, є велике комьюніті людей, котрі в них шарять, Ютуб забитий відео про тюніг і ремонт (нерідко досить хорошими інструкціями).

І якість, відповідно, з тим же розбігом, що і у дев'ятки.

Тому коло потенційних покупців б\у китайця - досить велике, відносно кола покупців немолодого німця.

Тут є прекрасна тема "Муки выбора (мелкого токарного)", там непогані приклади наводяться (і за китайців, і проти).

2

Поділитися повідомленням

, AA888AA написав:

Вибирав собі станок щоб порішати дуже дрібні прецинзійні задачки, які скопилися і можуть бути в майбутньому іноді. 

Серйозна заявка на успіх. 

Вітаем з придбанням!

0

Поділитися повідомленням

, knife_life написав:

Я перепрошую, але маю уточнення.

Зараз, на теренах ex-СРСР, китайці габаритів 180х300, 180х350 - виступають приблизно аналогом Жигулів-дев'ятки. Дуже популярні, на них постійно є попит на вторинному ринку, є різні запчастини, є велике комьюніті людей, котрі в них шарять, Ютуб забитий відео про тюніг і ремонт (нерідко досить хорошими інструкціями).

І якість, відповідно, з тим же розбігом, що і у дев'ятки.

Тому коло потенційних покупців б\у китайця - досить велике, відносно кола покупців немолодого німця.

Тут є прекрасна тема "Муки выбора (мелкого токарного)", там непогані приклади наводяться (і за китайців, і проти).

То це я маю вибачитися, бо не настільки обізнаний в цій темі.

А щодо моїх слів вище. Я мав на увазі припущення що станки взагалі вже будуть в стані, коли користуватися абсолютно не можливо, а ремонтувати не доцільно. То при однакових умовах 100 літній німець всеодно буде хоч якусь цінність мати, а китаєць лише по ціні металу. Іншими словами китаєць чогось вартує, лише поки він в працездатному вигляді.

Я не кажу що китайці не мають права на існування. Вони закривають певну нішу, певні задачі і на мою думку, нажаль, не завжди від хорошого життя. У мого знайомого колись була дев'ятка. Він на ній їздив, ремонтував, їздив і знову ремонтував. Певні задачі вона виконувала. Але постійні ремонти. І якби добре її не ремонтуй, вона все одно залишалася дев'яткою, яка всеодно через певний час знову зламається. І коли він заробив на купив нормальну іномарку забув що таке ремонти і нарешті почав насолоджуватися авто. А з іншої сторони, покупка дев'ятки зекономила йому гроші на розкрутку власної справи. Тому свою задачу вона виконала на ура. Купив би щось більш якісне з самого початку і не запустив би свій бізнес. Тому китайскі станки мають право на існування. Це особистий вибір. Можливо я не правий, але моя думка що краще старенький мерс (навіть ретро, якщо це авто вихідного дня), якого треба привести в порядок, перевірити, підфарбувати, чим нова чи тим паче з пробігом дев'ятка. Більше роботи на старті, зате потім просто насолоджуєшся.

Вибачаюсь якщо когось випадково образив своїми словами стосовно китайців

0

Поділитися повідомленням

, Женя Харьков написав:

Серйозна заявка на успіх. 

Вітаем з придбанням!

Конкретно по цьому станку я відмінив покупку через ризики хендмейдного ремонту. Але взагалі так, вже парочку цікавих екземплярів придбав :) Тепер треба їх привести в Божий вигляд. Тому дякую за поздоровлення

0

Поділитися повідомленням

, AA888AA написав:

Конкретно по цьому станку я відмінив покупку через ризики хендмейдного ремонту. Але взагалі так, вже парочку цікавих екземплярів придбав :) Тепер треба їх привести в Божий вигляд. Тому дякую за поздоровлення

Як що не таемниця, а що придбали, теж Лорх?

0

Поділитися повідомленням

, Женя Харьков написав:

Якщо Ви не проти, то поки не поспішатиму з відповіддю. Ще саме в процесі доставки. Як буде на руках, тоді вже побачу що там і як доїде і тоді вже можу чимось хвастатися

0

Поділитися повідомленням

, Женя Харьков написав:

Самий перший то некомплектний С-95 під відновлення. Тут на форумі створював тему раніше. Трохи був відволікався на роботу та на лікування, але сподіваюсь скоро зможу завершити приводити його в порядок і обновлю ту тему (наскільки це в моїх силах, до ідеального стану з нікелюванням деталей точно не буду заморочуватися)

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку