Reiter

Відновлення ємності свинцевих аккумуляторіа

51 повідомлення у цій темі

Поставив ДБЖ і зіткнувся з іншою бідою - аккумулятори старі, куплені на початку повномасштабної. Купувались які можна було купити, бо вигрібали усе.

Тож маленькі акуми 60 - 65 Аг 2020 року випуску, а один 100Аг взагалі 2011 року.

І наче й заряджені, а тримають мало. Переміряв щільність електроліту - такоє. В одному 1,23 - 1,24, в друго 1,21, в третьому 1,22.

Почав процес "відновлення" шляхом тривалої зарядки. Спочатку заряджав напругою 14,7 поки струм не буде майже нульовим. Після цього напругою 15,5в і струмом 0,5 А тривалий час.

На даний момент в одному аккумуляторі щільність піднялася до 1,27 електроліт чистий. В другому поки 1,25, електроліт чистий.

В третьому (100Аг) піднялася до 1,26 - 1,27. Але електроліт мутний, навіть сірий. Шо з ним робити? Замінити електроліт на новий?

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Надеюсь у Вас будет результат, но сколько я не пробовал, лучше не становилось. И заряжали, разряжали, промывали, меняли новый электролит и тд, ничего не дало результат

0

Поділитися повідомленням

Давно дивлюсь цей канал. https://www.youtube.com/@akb.kramnyca 

Простими словами все про кислотні акумулятори , спроби відновлення з "паталогоанатомією". 

1

Поділитися повідомленням

, Куляста_Блискавка написав:

Простими словами все про кислотні акумулятори , спроби відновлення з "паталогоанатомією". 

Дивився декілька відео їхніх. Сподобався канал. Але мене цікавить що робити з цим сірим електролітом?

0

Поділитися повідомленням

На мою думку гадання на "сірому електроліті" треба завершити перевіркою залишкової ємності акумулятора і внутрішнього опору (залежності струму від навантаження).

Якщо витрати на зарядку і використання як джерела мають зміст - використовувати як джерело для освітлення. Є в продажі лампочки - 12-48В - для прямого використання акумуляторів без інвертора.

Якщо все дуже сумно - прийняти рішення про пошук нового "правильного".

Переводячи витрати на новий акумулятор чи декілька в вартість бензину для генератора - можна реально оцінити цю інвестицію в часі окупності і отриманому результаті.

P.S. Використовувати стартерні акумулятори в тривалій жорсткій розрядці і ще й старенькі напевно невдячна справа.  

P.P.S В сучасних умовах важливо щоб за час наявності мережі встигати достатньо запакувати акумулятори. Тобто треба мати відповідну зарядку (яка терпить низьку напругу мережі і забезпечує достатні струми на виході) і відповідно акумулятори які можуть це витримати.

Власне гібридні інвертори і доцільні тим, що можуть заряджати різні акумулятори за типом і пакувати доволі високі струми і все це в повністю автоматичному режимі.

1

Поділитися повідомленням

4 години тому, Reiter написав:

Поставив ДБЖ і зіткнувся з іншою бідою - аккумулятори старі, куплені на початку повномасштабної. Купувались які можна було купити, бо вигрібали усе.

Тож маленькі акуми 60 - 65 Аг 2020 року випуску, а один 100Аг взагалі 2011 року.

І наче й заряджені, а тримають мало. Переміряв щільність електроліту - такоє. В одному 1,23 - 1,24, в друго 1,21, в третьому 1,22.

Почав процес "відновлення" шляхом тривалої зарядки. Спочатку заряджав напругою 14,7 поки струм не буде майже нульовим. Після цього напругою 15,5в і струмом 0,5 А тривалий час.

На даний момент в одному аккумуляторі щільність піднялася до 1,27 електроліт чистий. В другому поки 1,25, електроліт чистий.

В третьому (100Аг) піднялася до 1,26 - 1,27. Але електроліт мутний, навіть сірий. Шо з ним робити? Замінити електроліт на новий?

Без тривалої десульфатації марна трата часу !

Я на металоломі придбав АГМ акумулятори 2 по 45 ампер і 4 по 100 ампер ( брав більше , але лише ці відновились ) , на щастя відновити зміг лише доливанням дистильованої води та десульфатацією на добу !

У процесі відновлення важливо саме якісна десульфатація , і я доя цього використовую зарядні HTRC , маю один на 20 ампер і один на 35 ампер , обидва чудово справляються з відновленням та заряджанням !

0

Поділитися повідомленням

15 годин тому, Куляста_Блискавка написав:

Передивився декілька відео і підписався на цей канал. Як на мене інформативні відео з живими прикладами та тестами.. Буду тепер свої акуми заряджати /тестувати. 

0

Поділитися повідомленням

Залежить від фізичного зносу пластин.
Вихід десь 50%. Я з тим достатньо набавився.

1

Поділитися повідомленням

Ну побачу скілтки триматимуть після виходу щільності в норму

0

Поділитися повідомленням

Якщо аккум помер, то помер.  Не треба  знущатися над трупами.  Кілька аккумів автомобільних. Після танців із бубнами - маю 10-12аГ при 5 амперному навантаженні. І що? Отож, лише як самий аварійний випадок досвітити стрічкою.....  Бо ні інвертор заживити, ні ще щось... 

Більш того, брав пару гелівих. Нові 150Аг.   Коли підрахував, що я з них отримав через інвертор - то виявилося, що десь 80 Аг.  І кажуть, що це ще непоганий результат. 

Так ось, за ці гроші я міг взяти десть такий же (80 Аг) у перерахунку LiFePo4.  Який має багато переваг.  

Тому не витрачайте час на всі ці танці з бубном і не вірте Ютубу.  Якщо свинець помер - то помер...  В топку його.   

7

Поділитися повідомленням

4 години тому, Reiter написав:

Ну побачу скілтки триматимуть після виходу щільності в норму

Здебільшого - до дупи ті танці...

2

Поділитися повідомленням

Погоджуюсь стосовно "до дупи". В свій час багато займався проблемою десульфатації свинцових аккумів. Пробував різні варіанти - цикли розряду і заряду, заміна електроліту з промивкою з різними розчинниками сульфату свинцю, довготривала зарядка малим струмом при зниженій густині електроліту. Виготовив навіть електронну схему для того щоб постійно тренувати аккум - подається синусоїдльний напівперіод напруги і при позитивному напівперіоді аккум заряджається, а потім на протязі півперіода він розряджається на резистор. Така схема була колись опублікована в журналі "Радіо". 

І прийшов до висновку, що "не буде баба дівкою". А якщо аккуму вже 5 років, то взагалі не треба на нього витрачати час. Правда мені один раз попався аккум, на якому я їздив 8 років, а інші заміняв через 4-5 років. Оце такий у мене досвід в цьому питанні. 

Змінено користувачем petvas
4

Поділитися повідомленням

Ефект є. Але не значний. На тому ж навантаженні витримали 1,5 години. Раніше тримали 1 годину. Подивлюсь іще далі. Може ще розряд - заряд трохи щось дасть. 

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Ефект є. Але не значний. На тому ж навантаженні витримали 1,5 години. Раніше тримали 1 годину. Подивлюсь іще далі. Може ще розряд - заряд трохи щось дасть. 

+50 % это овердохрена. 

Скоріш за все, ти щось зробив інакше.  Частіше за все, відразу після зарядки почав міряти.... 

0

Поділитися повідомленням

Таксь. Маю ще 2 аккуми по 100Аг. Працювали з простим інвертором, який їх заряджав паршиво. Щілтеість була знижена. Електроліт не те що сірий, а чорний! Правильною зарядкою вдалося оживити і зараз більш-менш тримають. Думаю замінити електроліт. Скажіть, їм гірше від того не стане?

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Думаю замінити електроліт. Скажіть, їм гірше від того не стане?

Тобі пощастило. Зараз усе те гівно, чорне,  осіло на дні.  Як ти електроліт зливати будешь? Перевертати аккуми? Отже, все те гівно пійде в пластини. Верогідність, що воно десь зось перемкне - немала... 

Отже, працює - не чіпай!  (с)  Моя думка... 

1

Поділитися повідомленням

, Jonhson написав:

Тобі пощастило. Зараз усе те гівно, чорне,  осіло на дні.  Як ти електроліт зливати будешь? Перевертати аккуми? Отже, все те гівно пійде в пластини. Верогідність, що воно десь зось перемкне - немала... 

Отже, працює - не чіпай!  (с)  Моя думка... 

Ось пішов ще раз поміряв щільність. Заряджав доьу десь напркгою 14,7в. Зараз мучаю 15,5в мінімальним струмом, щоб трохи очистити від сульфатацію дрібним "бульканням". Поміряв щільність - в усіх банках 1,27. Електроліт дійсно "очистився". Зараз відносно прозорий, лише плавають поодинокі чорні частки. Схоже дійсно усе осіло на дно.

От і дійсно тепер стрьомно зливати. Хоча думав повністю злити (перевертаючи), залити дистилят, потрусити, щоб вимити, знову злити і залити новий електроліт.

Адже оце чорне гімно десь на дні і воно віднімає ємність.

Але боюся не вбити аккум повністю. Отаке

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Адже оце чорне гімно десь на дні і воно віднімає ємність.

ні, по суті це гівно і є та ємність, що зіпсувалася.  

Щільність електроііту чудова. Не заважай йому працювати  

1

Поділитися повідомленням

, Jonhson написав:

ні, по суті це гівно і є та ємність, що зіпсувалася.  

Щільність електроііту чудова. Не заважай йому працювати  

Ну то й не чіпатиму. Пощаряджаю ще трохи 15,5 щоб хоч трохи десульфатувався. І на другому таку ж процедуру проведу. Бо поки заряджав лише 14,7.

І тут питання в подальшому проводити заряд краще 14,7в чи менше?

0

Поділитися повідомленням

, Reiter написав:

Хоча думав повністю злити (перевертаючи)

Обычно говорят:

Выкраси и выброси!

Для свинцовых БУ АКБ это звучит,

Переверни и выброси!

Как перевернул, закоротил банки осадком, прошла дуга и сварила пластины. 

2

Поділитися повідомленням

Найменший акум на 60Аг таки помер. Швидко бере заряд і так само швидко розряджається. Познущаюсь вже над ним повністю. Помию содою і дам новий електроліт. Всеодно на металобрухт, тому пох

Змінено користувачем Reiter
0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Переверни и выброси!

Как перевернул, закоротил банки осадком, прошла дуга и сварила пластины.

Всем доброго. 100% согласен, но в незапамятные времена, после развала союза,когда впевые стали вводить ГАО нашёл на работе заброшеный, засыпаный снегом аккумулятор. Припёр домой и прямо в ванной мыл его обычной проточной водой с переворотами до состояния слезы, последний заход промыл дистилятом, залил свежий электролит, зарядил и он прослужил мне до окончания отключений. А потом ещё год проездил на "космиче."  Но это наверное исключительное везение и советовать никому не буду.

0

Поділитися повідомленням

3 години тому, Reiter написав:

Помию содою і дам новий електроліт. Всеодно на металобрухт, тому пох

А новий електроліт витрачати не шкода? Чи у вас його (чи сірчаної кислоти) необмежена кількість? А куди зливаєте старий?

Згадалось прислів'я "не мала баба клопоту й купила порося".

0

Поділитися повідомленням

, petvas написав:

А новий електроліт витрачати не шкода? Чи у вас його (чи сірчаної кислоти) необмежена кількість? А куди зливаєте старий?

Згадалось прислів'я "не мала баба клопоту й купила порося".

От на рахунок куди дівати старий електроліт - хз. Так само як і куди дівати старий антифріз. Нема куди його здавати :(

Ну електроліт можна злити, дати відстоятись і назад залити

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, сухарь написав:

Но это наверное исключительное везение и советовать никому не буду.

То о чём я говорил, справедливо только для АКБ у которых начали разрушатся пластины, при целых нет осадка и всё ок. А по моей практике это наиболее частый случай выхода из строя.

Сульфатация, существенная,  приводит к выходу из строя намного реже, разрушение наступает раньше.

И по моему опыту бороться с ней надо с момента покупки АКБ, а не когда баржоми пить поздно.

Хотя бы раз в год проводить полную зарядку устройством имеющим режим десульфатации. В этой теме я впервые услышал о заряде напряжениями выше 14.7 В. и что это приводит к десульфатации, может недопонял.

Обычно с этим явлением борются небольшими токами обратной полярности в момент зарядки, может тут не дочитал в теме.  

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку