Tester7

ТВ-16 — питання новачка (патрон, бабка, вібрації)

70 повідомлень у цій темі

Слава Україні

Всім привіт.

Нещодавно зібрав і запустив токарний верстат ТВ-16.
Одразу зазначу — в токарній справі я повний новачок, тільки починаю розбиратися.
Можу помилятися у своїх висновках, саме тому й вирішив створити цю тему тут, щоб отримати поради від більш досвідчених.

Виникло кілька питань:

По патрону та кулачках.
Чи можна окремо придбати зворотні кулачки під мій патрон,
чи практичніше одразу шукати патрон з двома комплектами кулачків (прямі + зворотні)?

По передній бабці.
Наскільки я зрозумів, передня бабка виконана на втулках.
Бачив у мережі різні саморобні рішення для змащення (маслянки, фітілі тощо).
Що з цього реально працює, а що не має особливого сенсу?

По вібраціях.
Є думка винести контрпривід окремо та встановити його на бетонну основу,
оскільки здається, що частина вібрацій іде саме від нього.
Чи є в цьому реальний сенс, чи спочатку варто шукати причину в іншому
(ремені, співвісність, кріплення верстата і т.д.)?

Буду вдячний за будь-які поради та зауваження.
Заздалегідь дякую.

photo_2026-01-15_21-43-01.jpg

photo_2026-01-15_21-43-02.jpg

1

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Слава Україні

Маю такий самый, тільки на підшипниках, контрприводу не маю, ремінь прямо на двигун 1,1квт, оберти частотником регулюю. Верстак зварений з труби 40*25, верх і полиця з OSB 22мм. Нічого не бетоновано, невелика вібрація після 3000 обертів.

Шестерні гітари друкую на 3д принтері, працюють безшумно на відміну від залізних і як захист від новачка нехай краще шестерню зверне:) можна надрукувати нестандартні варіанти з якими можна різати різьби кроком до 4мм, штатно може до 3мм, або якісь дюймові.

Патрона в мене не було, поставив новий китай 125 трохи завеликий але і більш жорсткий, шліфувати не довелось.

Перед роботою кілька хвилин позмащував все і працюю.

Різці китай 10мм з змінними пластинками, брав також напайні 12мм, довелось їх трохи обдерти на цьому ж станку бо напайки вище центра були на 1,3-1,5мм, для старту з змінними пластинками краще.

Зараз більший станок реставрую, тв-16 на продаж піде:)

0

Поділитися повідомленням

10 годин тому, Tester7 написав:

Полку прибуло! Вітаю в клубі!

По патрону та кулачках.
Чи можна окремо придбати зворотні кулачки під мій патрон,
чи практичніше одразу шукати патрон з двома комплектами кулачків (прямі + зворотні)?

А який патрон встановлено?

Краще мати нмерний комплект!

Але і підібрані кулачки працюють добре, тим більш що зворотні набагато легше розточити ніж прямі. 

По вібраціях.
Є думка винести контрпривід окремо та встановити його на бетонну основу,
оскільки здається, що частина вібрацій іде саме від нього.
Чи є в цьому реальний сенс, чи спочатку варто шукати причину в іншому
(ремені, співвісність, кріплення верстата і т.д.)?

Буду вдячний за будь-які поради та зауваження.

Перш за все оглянте ремені, чи немає на них напливів, це найбільш часте джерело вібрацій

Якщо там все горазд, то я зробив наступним чином

0

Поділитися повідомленням

#355848 Опубліковано: (змінено)

photo_2026-01-15_21-43-02.jpg

Ещё один момент!

Я не вижу на вашем контрприводе устройства быстрого ослабления ремня идущего к станку!

Оставление втулок под натягом самый быстрый и верный путь их убить

Змінено користувачем Stebium1
0

Поділитися повідомленням

19 годин тому, Gabandis написав:

Шестерні гітари друкую на 3д принтері, працюють безшумно на відміну від залізних і як захист від новачка нехай краще шестерню зверне:) можна надрукувати нестандартні варіанти з якими можна різати різьби кроком до 4мм, штатно може до 3мм, або якісь дюймові.

Ідея мені подобається, тим більше що я теж маю 3D-принтер і є можливість надрукувати шестерні.
Підкажіть, будь ласка, який саме матеріал ви використовуєте? Чи підійде PETG для цього завдання? Просто в мене його є в достатній кількості 🙂

Якщо чесно, я ще не до кінця розібрався з режимами роботи гітари. Думав у перспективі переробити її на електронну, але поки що поспішати з цим не буду.

0

Поділитися повідомленням

10 годин тому, Stebium1 написав:

Ещё один момент!

Я не вижу на вашем контрприводе устройства быстрого ослабления ремня идущего к станку!

Оставление втулок под натягом самый быстрый и верный путь их убить

рычаг ослабления ремня, он присутствует. Видимо, на фото его плохо видно. Я думаю, чуть позже залить видео с обзором моего станка, там более детально будет видно эти все моменты. Ну и, я думаю, благодаря и видео, и, возможно, дополнительные комментарии  появятся 

11 година тому, Stebium1 написав:

Перш за все оглянте ремені, чи немає на них напливів, це найбільш часте джерело вібрацій

Якщо там все горазд, то я зробив наступним чином

мне кажется что я понял свою ощибку ... моя проблема в том что я жостко закрепил контер-привод к столу без "демферных" узлов как на видео. Идея хорошая, это легче чем делать бетонное основание )

0

Поділитися повідомленням

all_gears_MN80a_lathe_3d.rar

7 годин тому, Tester7 написав:
7 годин тому, Tester7 написав:

Чи підійде PETG для цього завдання?

Підійде! У мене частина з petg, частина з pla, за два роки одна з pla репнула, в на одній з petg зуби звернув в одному місці...

1

Поділитися повідомленням

23 години тому, Tester7 написав:

Вважаю за потрібним викласти це фото моменту покупки цього станка. Покупка цього станка, можна так сказати, була імпульсивною. був він куплений на нашому місцевому ринку  в ось в такому стані, як на фото. Чесно кажучи, візуально він, вроді, виглядав непогано, але я досі особливо таки його стан і не перевірив. Тому як і измірительного інструменту у мене на даний час поки немаєphoto_2026-01-16_20-06-34.jpg

0

Поділитися повідомленням

18 годин тому, Stebium1 написав:

Полку прибуло! Вітаю в клубі!

А який патрон встановлено?

Краще мати нмерний комплект!

номеру на кулачках немае (

photo_2026-01-16_20-51-52 (2).jpg

photo_2026-01-16_20-51-52.jpg

7 годин тому, Gabandis написав:

all_gears_MN80a_lathe_3d.rar

Підійде! У мене частина з petg, частина з pla, за два роки одна з pla репнула, в на одній з petg зуби звернув в одному місці...

подивився , мені здается що в мене розміри не такі

photo_2026-01-16_20-51-52.jpg

0

Поділитися повідомленням

11 година тому, Tester7 написав:

номеру на кулачках немае (

photo_2026-01-16_20-51-52 (2).jpg

У Вас втулочний верстат, ці верстати досить примхливі але одночасно точні.

Я б на вашому місці шукав би або поляка, або односателітний  високоточний патрон з комплектом кулачков.

Діаметром 100 або 80мм.

1

Поділитися повідомленням

2 години тому, Stebium1 написав:

У Вас втулочний верстат, ці верстати досить примхливі але одночасно точні.

Я б на вашому місці шукав би або поляка, або односателітний  високоточний патрон з комплектом кулачков.

Діаметром 100 або 80мм.

Дякую за пояснення.
Я правильно розумію, що односателітний патрон — це самоцентруючий патрон з однією приводною шестернею і одним роземом під ключ?

Як и обіцяв огляд станочка :

Також нещодавно приїхала посилка з AliExpress — придбав для верстата різці, частотний перетворювач та ручку для реверсу.
Щоправда, поки що нічого з цього ще не встиг випробувати.
photo_2026-01-17_12-45-43.jpg

0

Поділитися повідомленням

, Tester7 написав:

Я правильно розумію, що односателітний патрон — це самоцентруючий патрон з однією приводною шестернею і одним роземом під ключ?

Так

, Tester7 написав:

придбав для верстата різці,

Показуй

, Tester7 написав:

частотний перетворювач

Це добре!

0

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Показуй

photo_2026-01-17_13-15-35.jpgphoto_2026-01-17_13-15-36.jpg

0

Поділитися повідомленням

#355868 Опубліковано: (змінено)

3 години тому, Tester7 написав:

Понадобится как минимум, правый упорный, отрезной под пластину 1.5 шириной. Ну и нормальные пластины. 

Прокладки под резцы!

Тут есть где то @ded или @дед(кажись такой ник) делал очень классные наборы подкладок, только нужно брать 12мм шириной

Змінено користувачем Stebium1
0

Поділитися повідомленням

4 години тому, Stebium1 написав:

Понадобится как минимум, правый упорный, отрезной под пластину 1.5 шириной. Ну и нормальные пластины. 

Прокладки под резцы!

Тут есть где то @ded или @дед(кажись такой ник) делал очень классные наборы подкладок, только нужно брать 12мм шириной

ок понял ...а я почемуто думал что на твшку максимум 10мм можно 

Хочу снова вернуться к теме кулачков, интересует именно вопрос правильного подбора б/у.
пока не хочу расматривать покупку нового патрона "дороговато нынче" 

Понимаю, что кулачки — вещь индивидуальная для каждого патрона, и ключевой момент — совпадение шага и профиля зуба с улиткой патрона.
Интересует именно практическая сторона вопроса:

что именно нужно замерить на своих кулачках / патроне,

какие параметры являются критичными при подборе.

Даже если кулачки будут прямые, рассматриваю варианты:

расточить их под свой диаметр,

либо при необходимости доработать (наплавка, переточка).

Есть ли смысл искать такие кулачки среди б/у (например, на тоже олх ),
или это почти всегда лотерея и лучше не тратить время и деньги?

Буду благодарен за советы.

0

Поділитися повідомленням

12 години тому, Tester7 написав:

ок понял ...а я почемуто думал что на твшку максимум 10мм можно

Со стандартной резцедержкой высота резцов как правило 10,5-11.5 мм, но я говорю не о резцах а о подкладках для регулировки высоты. Их удобнее иметь более широкие чем резы, оптимально 12мм, а не 10!

ключевой момент — совпадение шага и профиля зуба с улиткой патрона.
Интересует именно практическая сторона вопроса:

что именно нужно замерить на своих кулачках / патроне,

Есть чертёж, если кулачки ему соответствуют, то они становятся на ваш патрон. Кулачки почти всех производителей взаимозаменяемы для 100х патронов.

Исключение: 1. Белтопаз (белорусы) они совместимы с поляками и отличаются по конструктиву, 2. Кулачки высокоточных патронов, вот тут засада. Чертёж такой же, по факту нет. 

И далее вступает =>

кулачки — вещь индивидуальная для каждого патрона

То есть подходящий по чертежу и измерению комплект, на вашем конкретном патроне будет или болтаться, или тужить. Причем не обязательно весь, может один кулачёк идти из-под молотка, а другой болтаться. Это реалии бу и совкового производства. 

Так что только научный тык.

Даже если кулачки будут прямые, рассматриваю варианты:

расточить их под свой диаметр,

либо при необходимости доработать (наплавка, переточка).

Забудьте сразу!

Может повезёт купить сырые. 

Есть ли смысл искать такие кулачки среди б/у (например, на тоже олх ),

Конечно! И тут на барахолке, и на блошиных рынках, где угодно!

Но да, это лотерея!

покупку нового патрона "дороговато нынче" 

Тут ещё есть вариант китайских патронов, говорят среди них так же есть не плохие фирмы, лучше чем совковые.

Но мой добрый совет, не спешите Вы с теми кулачками и патронами...

Поработайте с тем что есть, почувствуйте станок, разберитесь надо оно Вам? 

А может нет, а может нужен другой станок?

Деньги всегда успеете потратить! И не спешите, базар любит терпеливых и подкидывает шару!

2

Поділитися повідомленням

, Stebium1 написав:

Со стандартной резцедержкой высота резцов как правило 10,5-11.5 мм, но я говорю не о резцах а о подкладках для регулировки высоты. Их удобнее иметь более широкие чем резы, оптимально 12мм, а не 10!

ок понял ... буду знать 

, Stebium1 написав:

Но мой добрый совет, не спешите Вы с теми кулачками и патронами...

Поработайте с тем что есть, почувствуйте станок, разберитесь надо оно Вам? 

А может нет, а может нужен другой станок?

Деньги всегда успеете потратить! И не спешите, базар любит терпеливых и подкидывает шару!

наверное вы правы , спешка здесь действительно не нужна........спасибо за советы, как будет что то новое по станку обезательно отпишусь )):pd250: 

1

Поділитися повідомленням

#355902 Опубліковано: (змінено)

Виробництва Алма-Ата ? Не погано.... Але вас повинно зараз турбувати головне питання - в якому стані шпіндельний вузол ??? На втулочниках це прямо біль і страх !  

Треба обовязково ще купити індикатор і стойку магнітну китайську, не високу.

Знадобиться- "по любому"... (Раджу ИЧ-2 з СССР) 

Змінено користувачем Marafon333
2

Поділитися повідомленням

По бабці: Втулочник можна відрегулювати дуже гарно, в районі кількох мікрон, якщо втулки не вбиті поганою змазкою чи наліпанням бронзи на шпіндель через перегрів. В моїй темі описаний весь принцип регулювання втулочного Алмаатинця. В цих станках 99% вбита різцедержка( площина прилягання вигнута через пережим різців). І вся система починає працювати як пружина( ресора).Це все відображається на деталі. Собі поставив швидкозмінну китайську ( 250-00). По переробці треба лише палець кріплення зробити довший, бо рідний закороткий. 

По патронах: Китай рулить. Працюю на старому 100-му, биття при перестановці 5-8 соток, але обходжусь при перестановці цанговим патроном КМ3 на ЕR32. ( Все що до 20мм включно виставляється в сотку).  Конус на Алмаатинцю зроблений дуже добре, і виставляти шпіндель треба лише по конусу( Скалка КМ3), а не по контрольній проточці, бо діаметр проточки маленький і відгинатиме, а з підпором ЗБ буде теж неточно, бо бабка вносить свої корективи. Чи 4-х кулачковим, взяв китайця Sanou, якщо діаметр більший.

По вібраціях: основна проблема це профіль ременя та його якість( чи немає наростів на стику), і його натяжка( ремінь немає бути перетягнутий ніякий), краще нехай пробуксовує, чим артефакти на деталі точить. Також на деталі будуть артефакти якщо шпонка розбита чи погана на шківу шпінделя. Шків має сідати полотно і не бовтатись.

ПС: якщо хтось має моделі і може надрукувати шестерні, то прошу написати в приват. Потрібно доукомплектувати гітару.

3

Поділитися повідомленням

3 години тому, andrysir1 написав:

По бабці: Втулочник можна відрегулювати дуже гарно, в районі кількох мікрон, якщо втулки не вбиті поганою змазкою чи наліпанням бронзи на шпіндель через перегрів.

Ага, так, тільки вони майже всі працювали без мастила :-(

0

Поділитися повідомленням

Масло для втулок- ещё та "головная боль"😁...найти,купить нормальное...на себе проверено!

0

Поділитися повідомленням

#355915 Опубліковано: (змінено)

2 години тому, Виталий Марков написав:

Масло для втулок- ещё та "головная боль"😁...найти,купить нормальное...на себе проверено!

а что обычное 10w40 не подойдет ?O.o

Змінено користувачем Tester7
не дописал
0

Поділитися повідомленням

9 годин тому, Marafon333 написав:

Виробництва Алма-Ата ? Не погано.... Але вас повинно зараз турбувати головне питання - в якому стані шпіндельний вузол ??? На втулочниках це прямо біль і страх !  

Треба обовязково ще купити індикатор і стойку магнітну китайську, не високу.

Знадобиться- "по любому"... (Раджу ИЧ-2 з СССР) 

Как раз думал следующей покупкой взять индикатор со стойкой,
а то сейчас даже деталь нормально зажать без биения не получается.

Изначально планировал покупать всё на AliExpress,
но если получится найти живой советский, то, конечно, рассмотрю и такой вариант.

0

Поділитися повідомленням

8 годин тому, andrysir1 написав:

По бабці: Втулочник можна відрегулювати дуже гарно, в районі кількох мікрон, якщо втулки не вбиті поганою змазкою чи наліпанням бронзи на шпіндель через перегрів. В моїй темі описаний весь принцип регулювання втулочного Алмаатинця. В цих станках 99% вбита різцедержка( площина прилягання вигнута через пережим різців). І вся система починає працювати як пружина( ресора).Це все відображається на деталі. Собі поставив швидкозмінну китайську ( 250-00). По переробці треба лише палець кріплення зробити довший, бо рідний закороткий. 

По патронах: Китай рулить. Працюю на старому 100-му, биття при перестановці 5-8 соток, але обходжусь при перестановці цанговим патроном КМ3 на ЕR32. ( Все що до 20мм включно виставляється в сотку).  Конус на Алмаатинцю зроблений дуже добре, і виставляти шпіндель треба лише по конусу( Скалка КМ3), а не по контрольній проточці, бо діаметр проточки маленький і відгинатиме, а з підпором ЗБ буде теж неточно, бо бабка вносить свої корективи. Чи 4-х кулачковим, взяв китайця Sanou, якщо діаметр більший.

По вібраціях: основна проблема це профіль ременя та його якість( чи немає наростів на стику), і його натяжка( ремінь немає бути перетягнутий ніякий), краще нехай пробуксовує, чим артефакти на деталі точить. Також на деталі будуть артефакти якщо шпонка розбита чи погана на шківу шпінделя. Шків має сідати полотно і не бовтатись.

ПС: якщо хтось має моделі і може надрукувати шестерні, то прошу написати в приват. Потрібно доукомплектувати гітару.

Дякую за такий розгорнутий та корисний коментар 👍
Багато моментів для себе взяв на замітку.

Підкажіть, будь ласка, посилання на Вашу тему по регулюванню втулочної бабки — на жаль, самостійно не зміг її знайти, дуже цікаво почитати детальніше.

Щодо шестерень:
поки що нічого не друкував, але маю 3D-принтер і в найближчому майбутньому планую спробувати друк шестерень для гітари. Якщо буде результат — обов’язково поділюсь у темі.

1

Поділитися повідомленням

#355918 Опубліковано: (змінено)

На сьогодні зібрана вся потрібна оснастка, стоїть найдешевший китайський інвертер, швидкозміний різцетримач з 10-ма касетами. Нескомплектована лише гітара до кінця. По стану хотілося би поміняти гвинт і гайку поперечки, але і так працює добре, сотки ловлю малою продольною. По ЧПУ- ТВ16 проект заморожений, серви поставив на фрезерний, який був проданий, а сам станок стоїть недозібраний. Треба ШВП на попечку встановити та мотори інтегрувати, купивши другі. Поки не до цього...

Тут на форумі  @Stebium1 сворював тему, де зібрані загальні описи всіх цікавих тем по станках ТВ16 та їх ремонту, відновленні та модернізації. Пошукайте в розділі про токарні станки

Змінено користувачем andrysir1
1

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку