Smmasterk

Помилка OC3 на частотному перетворювачі Fuji Frenic-Mini 75C1S 7WB

22 повідомлення у цій темі

photo_2026-02-26_14-04-34.jpgphoto_2026-02-26_14-04-34 (2).jpg

Потрібна допомога в ремонті частотного перетворювача Fuji Frenic-Mini ! 

Він був встановлений на свердлильному верстаті, працював відмінно багато років, але останній місяць свердлильний верстат почав глючити, періодично гальмувати, наче щось заклинює, і якщо не перезавантажити, то видавав помилку OC3. Але після фізичної перевірки ніде не знайшлося місць заклинювання ні в двигуні, ні в шпинделі — все обертається плавно і м’яко.

Я отримав рекомендацію, що, можливо, ємності через нерегулярне використання повинні набрати ток, і потрібно залишити його увімкненим на дві години. Я так і зробив. Через день (тобто сьогодні) мені потрібно було його використовувати, але при подачі струму на частотний перетворювач він одразу видає помилку OC3 — я навіть не встигаю увімкнути двигун. 

Далі почув, що однією з можливих причин може бути те, що ємності роздулися, і вирішив розібрати та подивитися, але ємності виявилися в нормальному стані, а от всередині був специфічний запах пригорілості , але конкретно обвуглений елемент я не знайшов, щоб можна було показати пальцем, що винен саме він. Є лише невеликий наліт, який нагадує щось середнє між сажею і пилом. Я в електриці повний нуль, прошу допомоги як конкретно діагностувати проблему, куди тикати вимірювальний інструмент ну і т.д. (з вимірювального інструменту є простий мультиметр). І як його відремонтувати. Заздалегідь дякую за відповіді!

photo_2026-02-26_11-10-40.jpgphoto_2026-02-26_14-20-19.jpg

0

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

З мануалу:

Error_OCn_1.JPG

Error_OCn_2.JPG

0

Поділитися повідомленням

перед началом лезть надо разрядить конденсаторы

Screenshot_89.jpg

отключить все выводы от частотника

взять лампочку накаливания 60-100 Вт 220В

припаять к ней два провода 

и подсоединить провода кратковременно к выводам конденсаторов.

там может быть высокое напряжение.

0

Поділитися повідомленням

1) пункт, якщо я вірно все зробив то нам ніякого супротиву немає, такий показник на всіх контактах. Але якщо я щось зробив не так то поясніть як робити вірно.

photo_2026-02-26_15-04-30 (2).jpgphoto_2026-02-26_15-04-30.jpg

2) меггометра  в мене немає

3) Неможливо зробити бо при вмиканні тумблера щоб подати напругу на перетворювач він першим що на єкрані показує це помилку ОС3 і  ніякі тумблери інші не працють. Можна лише вимкнути і знову включити і побачити помилку ОС3. 

4,5,6) Він багато років до цього моменту працював і ніяких проблем не з'являлося. До моменту коли він попав до мене налагодженям займалася  людина спеціаліст в своєму ділі тому там  було все добре.

0

Поділитися повідомленням

0

Поділитися повідомленням

, softm написав:

перед началом лезть надо разрядить конденсаторы

Screenshot_89.jpg

отключить все выводы от частотника

взять лампочку накаливания 60-100 Вт 220В

припаять к ней два провода 

и подсоединить провода кратковременно к выводам конденсаторов.

там может быть высокое напряжение.

Там треба розбирати щоб це зробити чи можна підчипити на якісь готові контакти на корпусі? 

0

Поділитися повідомленням

Вот тут есть про ремонт немного, изучать:

https://www.youtube.com/results?search_query=frenic+OC3

, Smmasterk написав:

Там треба розбирати щоб це зробити чи можна підчипити на якісь готові контакти на корпусі? 

Разбирать. 

0

Поділитися повідомленням

, Smmasterk написав:

Принеси мені. Або відправ НП. Контакти/дорогу знаєш.
Ну і сфотографуй що куди було підключено. Бо то я тобі робив...

2

Поділитися повідомленням

, softm написав:

хоч я  і нічого не розумію, перший параметр був як на відео, но другий параметр в мене був 0.5, поставив як на відео 1.68 і замість помилки при вмиканні показує 300.1photo_2026-02-26_15-48-02.jpg

1

Поділитися повідомленням

, Одессит написав:

Принеси мені. Або відправ НП. Контакти/дорогу знаєш.
Ну і сфотографуй що куди було підключено. Бо то я тобі робив...

Дякую! 

0

Поділитися повідомленням

Ну що...
Вітання кімнатним фахівцям в тої справі! А також поціновувачам ШІ, Ютупа та все решта :)
Несправність складалась з двох частин.
1. Плати ПЧ в електропровідний пилюці. Відмив/перелакував.
2. Головним винуватцем виявися шлейф між платою "слаботочки" (загальне керування) та силовою платою. А точніше - його контакти.
Від того глючили показники давачів струму двигуна.
Перебрав/перечухав/перемазав - все грає.
В електроніки головне - механіка (с). Моє
Воно майже п'ять років працювало: невже хтось думає що потрібно розгін/гальмування переналаштувати (або конденсатори дві години заряджати)?
Тримайтесь, якщо... 

0-02-05-ce45ce003bf5d964d611d66fa15b290ae6122e283a96fa988386318d49a22c83_f4f397c27a6d6c27.jpg

1

Поділитися повідомленням

, Smmasterk написав:

замість помилки при вмиканні показує 300.1

На дисплей мною були виведені покажчики обертів шпинделя (зо всіма корекціями). В тебе оберти від 300 до 2000.
Частота ПЧ відповідно від 15 до 95Гц.
Бережи клему PLC! 
Якась вона задрочена...

1

Поділитися повідомленням

Величезне дякую!!!!!!!!!! 

Бо я вже готувався  до найгіршого.

0

Поділитися повідомленням

Щось пішло не так...
На місці воно таки не запрацювало. 
В мене ідеї скінчились. Мабуть бобік такі здох.

1

Поділитися повідомленням

, Одессит написав:

Щось пішло не так...

Є ще останній шанс, я зв'язався з шановним Artem3L який їх продає у нас на форумі, розповів всю сітуацію в подробицях і те що з ЧП робили щоб відремонтувати. І він  мені вислалав  іншу плату керування. Сьогодні її ближче к вечору встановлю і спробую  включити. Якщо помилки не буде то буду якось колупатися з налаштуваннями в меню. А якщо помилка ОС3 так і буде  то тоді вже точно "бобік здох" і треба буде новий ЧП купувати.

0

Поділитися повідомленням

1 година тому, Одессит написав:

Щось пішло не так...

:bcn:

0

Поділитися повідомленням

, Smmasterk написав:

буду якось колупатися з налаштуваннями в меню.

Сашко! Що там налаштовувати? Воно 4+ роки працювало.
ОС3 випадає відразу після включення в мережу. Такого взагалі не має бути, бо команди на запуск двигуна не було.
До того ж тобі доведеться руцями перенести всі налаштування (задіяно зовнішнє керування та все решта). Так просто воно не запрацює.

0

Поділитися повідомленням

, Одессит написав:

Сашко! Що там налаштовувати? Воно 4+ роки працювало.
ОС3 випадає відразу після включення в мережу. Такого взагалі не має бути, бо команди на запуск двигуна не було.
До того ж тобі доведеться руцями перенести всі налаштування (задіяно зовнішнє керування та все решта). Так просто воно не запрацює.

Вибачаюсь, може я не так висловився, чи не так поняв. Но як я зрозумів, налаштування знаходятся в панелі керування, в новій панелі в пам'яті  яку мені вислали  і я сьогодні отримав тих налаштувань немає. Я це мав на увазі. І я розумію, що треба буде руцями переносити всі налаштування в нову плату керування (тому треба виписати ти самі налаштування на бумагу, а головне розуміти які самі). І це все буде необхідно якщо заміна панелі керування взагалі допоможе.

0

Поділитися повідомленням

Заміна панелі керування не допомогла, ОС3 так і залишився при вмиканні.

Ну щож! Негативний результат, також результат!

Тепер принаймні я можу зітхнути спокійно з думкою, що було зроблено абсолютно все що було доступно і шкодувати більше нема про що.

Цей ЧП залишится на запчастини до другого, який працює зараз на токарному, а я тепер зі спокійною душею коледуватиму гроші на новий частотний перетворювач на свердлильний верстат.

У будь-якому випадку я вдячний цьому частотнику, бо він відпрацював вірою і правдою мені в найскладніші часи, коли я тільки починав свій шлях стружкодела. 

І з повагою запакую зараз його в коробку та відправлю на полку. 

saluting-face_1fae1 (1).png

Дякую всім  хто мені допомогав його реанімувати! 

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, Smmasterk написав:

І з повагою запакую зараз його в коробку та відправлю на полку

Я розумію що у всіх свої складнощі в житті. Але: воно не стільки коштує, щоб на нього витратити два робочих дні без результата. Схоже десь якась мікротріщина. А де - холєра знає...

1

Поділитися повідомленням

, Одессит написав:

Я розумію що у всіх свої складнощі в житті. Але: воно не стільки коштує, щоб на нього витратити два робочих дні без результата. Схоже десь якась мікротріщина. А де - холєра знає...

Це можна назвати  моїм "пунктиком" бо я так звикаю до речей що намагаюся до останнього боротися і робити  що можу щоб відремонтувати бо якщо такого не зроблю то потім мене будуть ще роками гристи таргани в голові що я міг це зробити але не зробив а воно моглоб ще працювати. Ну і звичайно питання грошей теж не обходить стороною бо зараз люба копійка важко добувається. 

0

Поділитися повідомленням

23 години тому, Smmasterk написав:

Це можна назвати  моїм "пунктиком"

Все будет.... чтобы вызвать бога всех цыган - я добавил туда фото края моего стола! 1994 год. Я со стипендии купил! 

0

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку