Слава Україні!
Вітаю, шановна спільнота!
Я чомусь не зміг створити нову тему (зависає сайт), саме тому хочу задати питання сюди.
Мова про термічну обробку сталі 30ХГСА.
Маю шестигранник розмір 17 та розмір 22. Треба загартувати до твердості 32...36 HRC.
Подивився довідник терміста, почитав різне. Бачу процес наступним чином.
1-й етап - гартування.
Нагрів заготовок в печі до 500 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 20 хв.
Далі продовження нагріву до 910 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка 25 хв.
Потім в оливу (температура оливи ~ 30 градусів). Охолоджуємо до температури деталей ~ 50 градусів.
2-й етап - низький відпуск.
Нагрів заготовок в печі до 250 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 90 хв.
Далі достаємо заготовки з печі на повітря (без протягів).
Після остигання вимірюємо твердість, яка повинна бути 46...50 HRC. Твердість вимірюємо на глибині ~ 0,8..1,0 мм.
3-й етап - відпуск для отримання необхідної твердості.
Нагрів заготовок в печі до 540 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 90 хв.
Далі достаємо заготовки з печі на повітря (без протягів).
Після остигання вимірюємо твердість, яка повинна бути 34...35 HRC. Твердість вимірюємо на глибині ~ 0,8..1,0 мм.
Обладнання - гартувальна та відпускна печі. Обидві облаштовані блоком керування, тобто є можливість виставляти швидкість нагріву, час витримки.
Буду дуже вдячний за Вашу допомогу!