petvas

Виділення (афінаж) платини -як це краще зробити?

2 повідомлення у цій темі

Шановні знавці, прошу пораду в наступному питанні. Маю декілька штук відпрацьованих паливних елементів (ПЕ), які містять платину. Тут безперечно є специ з афінажу., які мають знання і досвід в цьому питанні.

Ці ПЕ ще часів СРСР. Вони мали зовнішній пластиковий корпус, всередині якого поміщались два елементи з 2 штуцерами у кожного. Зараз цей пластиковий корпус розбитий. Самі ПЕ утворені двома пластинами з  нікелю, завреними по периметру. На внутрішній поверхні цих пластин закріплена сітка з тонкого нікелевого дроту. Комірки сітки заповнені фторопластом з домішкою порошка платини (див. ескіз будови в розрізі). Між цими двома протилежними сітками є пластиковий сепаратор (на фото він білого кольору). Можна було б здати ці вироби в скупку, але тип цих батарей невідомий (можливо хтось знає і пікаже?), а отже скільки вони містять платини дізнатись по довідникам також не можливо. Тому виникло бажання провести виділення платини з цих елементів. Але як це краще зробити?

В інтернеті багато публікацій, але все, що вдалось знайти зводиться до такої технології: 1. Розчинити повністю нікель, наприклад в азотній кислоті 2. Все, що залишилось розчинити в царській водці 3. З отриманого розчину платину осадити, наприклад, в вигляді хлорплатинату амонію. 4. З цієї солі відновити метал хімічним способом, або шляхом прокалювання.

Можливо хтось з фахівців запропонує іншу ефективну технологію, яка не потребуватиме розчинення нікелю в кислоті?

Наприклад, електрохімічним способом, чи з використанням селективних комплексоутворювачів, які б дозволили перевести порошок платини в його розчинний комплекс (звичайно, якщо такі комплексоутворювачі існують)? Все показано на фото.

Буду вдячний за вашу думку, особливо фахівцям, що мають знання і практичний досвід в цьому питанні.

Всім миру і добра.

 

DSCN0519.jpg

DSCN0520.jpg

DSCN0526.jpg

DSCN0146.JPG

DSCN0147.JPG

DSCN0149.JPG

ПЕ схема паливного елементу.jpg

Змінено користувачем petvas
доповнення
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Так що, колеги, хтось може дати пораду по суті заданого питання? Можливо хтось із спеціалістів по афінажу напише свою думку в приватне повідомлення?

Змінено користувачем petvas
корегування
0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку