#348567 Опубліковано: 14 січня Вітаю, шановна спільнота! Задача - термічна обробка сталі 30ХГСА. Маю шестигранник розмір 17 та розмір 22. Треба загартувати до твердості 32...36 HRC. Подивився довідник терміста, почитав різне. Бачу процес наступним чином. 1-й етап - гартування. Нагрів заготовок в печі до 500 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 20 хв. Далі продовження нагріву до 910 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка 25 хв. Потім в оливу (температура оливи ~ 30 градусів). Охолоджуємо до температури деталей ~ 50 градусів. 2-й етап - низький відпуск. Нагрів заготовок в печі до 250 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 90 хв. Далі достаємо заготовки з печі на повітря (без протягів). Після остигання вимірюємо твердість, яка повинна бути 46...50 HRC. Твердість вимірюємо на глибині ~ 0,8..1,0 мм. 3-й етап - відпуск для отримання необхідної твердості. Нагрів заготовок в печі до 540 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 90 хв. Далі достаємо заготовки з печі на повітря (без протягів). Після остигання вимірюємо твердість, яка повинна бути 34...35 HRC. Твердість вимірюємо на глибині ~ 0,8..1,0 мм. Обладнання - гартувальна та відпускна печі. Обидві облаштовані блоком керування, тобто є можливість виставляти швидкість нагріву, час витримки. Буду дуже вдячний за Вашу допомогу! 0 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#348587 Опубліковано: 14 січня Ac1 = 760 , Ac3(Acm) = 830 , Ar3(Arcm) = 705 , Ar1 = 670 , Mn = 352 нагрів 860-890, витримка 30 хв. потім в оливу 25-50 градусів і бовтати. Оливи повинно бути з запасом, щоб не перегрівалося. Потім в піч на 500 градусів, на пару годин. В мене зазвичай до ранку охолоджується разом з піччю. Потім на контроль твердоміром. 2 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах
#348769 Опубліковано: 21 січня Добрий день! Можливо комусь допоможе... Зробив термічну обробку шестигранника за наступною схемою: 1-й етап - гартування. Нагрів заготовок в печі до 600 градусів (швидкість ~ 7 гр./хв.) та витримка впродовж 30 хв. Далі продовження нагріву до 890 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка 30 хв. Потім в оливу (температура оливи ~ 30 градусів). Охолоджуємо до температури деталей ~ 50...60 градусів. Як швидко це буде - залежить від об'єму оливи та кількісті деталей. В моєму випадку це зайняло хвилин 25 приблизно. Звісно при опусканні пристосування з деталями в оливу декілька разів їх "бовтанув". Весь час олива в ємності перемішувалась. Потім вимірюємо твердість на глибині ~ 0,8 мм. Отримав 50...53 HRC. 2-й етап - відпуск для отримання необхідної твердості. Нагрів заготовок в печі до 530 градусів (швидкість 5 гр./хв.) та витримка впродовж 120 хв. Далі достаємо заготовки з печі на повітря (без протягів). Після остигання отримав твердість 33...34,5 HRC. Твердість вимірював на глибині ~ 0,8 мм. Якось так. 1 Поділитися повідомленням Посилання на повідомлення Поділитися на інших сайтах