39 повідомлень у цій темі

Извините что влез в разговор. Как сказал один известный в  своих кругах моделист, а он настоящий мастер своего дела. -Самый лучший 3д принтер, это хреновый 3д фрезер. 

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
16 часов назад, Наливайко сказал:

Зпід лазера отримується дуже шорстка деталь із значним деревом підтримок. Та ж муть що і з друком пластику, не можна просто так взяти і надрукувати бивень мамонта, він весь повинен спиратися на стіл. І постобробку всю не автоматизуєш, це хмара ручної праці і парк звичайних станків. Якщо ви ще цього не зробили, попросіть диллера змоделювати ряд робіт, щоб отримати друком арку і/або спіральну арку із гарною поверхнею. 

Потім, сам 3д друк це термообробка, всі крупні деталі після остигання крутить. І порошки таки дорогі. Є ще альтернативний друк, не лазером а пастами, потім виріб спікається в печі, там трохи краща картина із температурними деформаціями. Але теж є нюанси.

В кінці можна мати вироби з унікальною внутрішньою структурою, але високою ціною. І ця унікальна структура потрібна дуже мало кому. Тому не маючи видимого попиту не варто брати другий принтер, зовсім не варто.

Стосовно самого тех процесу, то я з ним дуже добре знайомий.
Протягом останніх 5 років працював в напрямку металевого друку в Естонії та Німеччині. Зараз повернувся в Україну.
На жаль так, автоматизувати видалення підтримок ще не вдалося нікому. Але для цього не потрібен кваліфікований спеціаліст.
До речі бачив нижче по гілці посилання на відео про FireFly. Для них ми наприклад не зможемо нічого запропонувати, так як у них є власні потужності і таке обладнання. З ними спілкувалися)
 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
16 часов назад, Наливайко сказал:

І що сказано про сам процес друку? Натиснув кнопку, вийняв з принтера кістку і вживив пацієнтові? Ту кістку ще мінімум кілька днів до розуму доводили, поки отримали продукт.

Так, треба доводити. Впринципі 2 операції. видалення сапортів (зсередини). і стерилизація. На попередньому місці роботи мали схожий кейс. Друкували 2 рази. перший раз після друку виявилося що потрібно буде видалити ще невеличкий шматочок кістки щоб той імплант підійшов. - змінили модель зробили криволінійну виямку десь 5-7 мм, щоб ідеально став. 
 

17 часов назад, Stanley сказал:

Фаєрфлай круті чуваки. 
В них є таке облажднання і купа додаткового. 
Друкують для своїх внутрішніх потреб. 
Ми ж внутрішніх не маємо.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
16 часов назад, Brobdingnagian сказал:

Вот только эти "единицы"  платят столько, что хватает не только на хлеб с маслом, а и на вертолет, и дом в 1к. кв.м. в конче-заспе. Тема довольно интересная и ниша не загромаждена. Если бюджет позволяет, то однозначно стоит пробовать и вкладывать деньги в маркетинг - красивый сайт, обязательно на англ. языке, так как основной рынок - это, к сожалению, не мы; реклама в гугле с приоритетом территорию сша/канады/европы/ и немного индию/китай и, чтобы я еще прикрутил, так это функцию предварительного просчета стоимости изготовления - для богатых энтузиастов, к примеру, кастомайзеров. Т.е. человек подкрепляет модель, пространство между поверхностями заполняется необходимой сеткой, считывается объем, формируется вес и умножается на стоимость 1г печати. Как-то так ))

Дякую за фідбек.
Також думав про автоматичний прорахунок. Колись говорив з стартапом в Польщі, вони робили щось подібне. Типу як 3Д хабс аде по металу і з автопрорахунком. Агрегатор компанцй які друкують металом на замовлення. 
Китай і сам друкує - аж гай шумить. Європа також доволі забезпечена цими послугами. Одна із цілей цього проекту (як мінімум в моїй голові) - хоч на міліметр віддалити Україну від статусу аграрної держави - експортера зерна. Завезти сучасні технології, спробувати генерувати додаткову вартість. Тому я сподіваюся знайти попит на внутрішньому ринку і задовольнити його.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
15 часов назад, ttnd3d сказал:

Про те чи в кого Stratasys я не  знаю.

Моє перше знайомство з 3Д друком закінчилось эпік фейлом. Треба було зробити модель для відливки силікону. Товариш дав координати свого знайомого, которий працював на конторі де був 3Д принтер, який порошок зкріплював чорнилами чи іншим матеріалом. Порахували вартість. Друк 2 бакси. Запуск принтера 100 баксів. На запитання чи можна мою модель добавити до іншого замовлення на друк категорично відмовилися. Хоча поліграфісти в той час повним ходом практикували при такі варіанти.

 

А про те що варто очікувати від надрукованої деталі, я завжди говорю що  самий близький для порівняння метод одержання деталей це литво. Тут і усадка, тут і невеликі спотворення форм. Ну і міжслойна адгезія в випадку друку.

 

Якщо є можливість придбати обладнання, є толкові продажники, то варто влізати в цю тему.

Але й парк техніки, як тут вже не раз  наголошували, буде потрібен.

 

От на фото колектори якісь. В мене на етапі фотографій вже є запитання - а підтримки як з того виколупувати?

Ну і в колекторів є свої посадочні розміри. їх обовязково потрібно обробити. Як отвори, так і площини.

Дякую за фідбек.
Толкових продажників поки немає. 

Я знаю в кого є стратасіс)) 
Хоча ще місяць тому взагалі не знав про укр 3Д ком'юніті нічого...

На фото - це просто ілюстрації з інтернету. 
Стосовно посадочних - так, ви праві. Там хтось із дописувачів вище скинув відео з новин про Фаєрфлай. Там показують готову деталь в якомусь кадрі виготовлену на фаєрфлаї в Дніпрі. Так от. там оброблені лише посадочні місця. Там де всі допуски повинні бути витримані там вони витримані. Додаткова обробка. Де геометрія дозволяє - поверхня максимум піскоструєм оброблена. 
Лиття дає нижчі мех властивості ніж друк, до речі, але ви цілком праві в тому, що їх можна порівняти ідейно - і те і те це не готова до використання деталь. 
 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
 
 
0
 Advanced issue found
 
 
15 часов назад, Smmasterk сказал:

1) лазер не делает идеально четкой линии т.е. по краю спайки порошок не будет надежно закреплен а значит надо это как то убрать в противном случае при работе сустава (или другой части)  оно осыпется и как минимум это вызовет воспаление  а как максимум попадет в кровеносную систему образуя тромб - в результате разрыв сосуда (а занести это может в любую часть организма кровотоком. Последствия непредсказуемые)ъ

3Д друк не панацея. Ви не берете імплант з принтера і відразу вставляєте його в пацієнта))  Припечені і напівсплавлені частинки на периметрі існують. Видаляються піскоструйною обробкою. Всі пари тертя мають або керамічні або пластикові вставки та поліровану поверхню. Тобто закладається якась кількість матеріалу на обробку.

 
 
0
 Advanced issue found
 
 
15 часов назад, Smmasterk сказал:

2) даже если убрать эту осыпь.. то поверхность будет не ровная а иметь волнистость (ее кстати видно на фотографиях печати порошком)  и если это все тот же сустав который будет взаимодействовать с родной костью  то будет эффект напильника....

Все эти поверхности должны иметь постобработку до гладкого состояния (полировку)..  Т.е. самостоятельно такой принтер  ничего серьезного сделать не сможет.. и требуется целый парк станков для полноценной работы в данном направлении.

Необроблена поверхня справді має шорсткість. Але щодо поліровки ви помиляєтеся. Навпаки шорстка поверхна - краще зростається із живою тканиною. А полірована - ні. Немає адгезії. Полірована потрібна лише в парах тертя. Навіть навпаки, для хзбільшення шорсткості і площі поверхні додають трабекулярну структуру. 
Ось лідер світовий виготовлення імплантів.
https://www.stryker.com/us/en/portfolios/orthopaedics/joint-replacement.html
По фото видно де поверхня оброблена, а де навпаки СПЕЦІАЛЬНО зроблена навіть більш шорсткою ніж виходить з принтера. тобто в самій моделі додано нерівності дрібні.

Ось італійська корпорація яка в цьому році поповнила парк своїх машин для 3Д друку на 20!!! шт. Подивіться на фотки трабекулярної структури. Звісно ноухау на сайти ніхто сильно викладати не буде
https://limacorporate.com/aboutus.html?b=technology

Ми хочемо закрити потребу в Українській медицині 1ю машиною. Нагадаю. Зараз більшість імплантів імпортні. 
 

Але я маю таку святу віру що технологія в Україні може пригодитися не тільки в медицині. Після лиття - також потрібна пост обробка, і там доводка не 0,1- 0,2 мм треба. 
Всі технології мають свої обмеження і з ними просто треба працювати. Їх треба знати і з ними працювати. На жаль в ЗМІ 3Д друк завжди подають як технологію яка дає змогу дістати з машини деталь - і зразу в роботу. Це можливо звісно але в дуже обмеженому колі випадків.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Фух, поки всім відповів стільки часу пройшло)

Дякую всім дописувачам, що відгукнулися. Наразі я побачив, що в великої кількості людей є враження що 3Д принтер ПОВИНЕН видавати відразу готову до використання деталь а не лише заготовку яка вимагає додаткової обробки. 
На жаль це не так. Як і будь яка технологія - вона відкриває можливості для виготовлення, а також має свої обмеження.
В деяких випадках її використовувати доцільно, а в деяких - ні. В моїй практиці було кілька випадків коли ми відмовляли замовникам у виготовленні їх деталей. Переконали що це буде дешевше і якісніше зробити не 3Д друком. 
І звісно ж до принтера ми купимо деяку кількість додаткового необхідного обладнання. 

Сорі, я не завжди матиму час оперативно відслідковувати тему. Але можете не соромитись писати мені напряму на пошту [email protected]. Якщо в когось є зацікавлення, чи просто тематичні питання. 

Також, подумав, що якщо є зацікавлення з вашої сторони - то можемо провести щось типу вебінару. Де я міг би розповісти про те
- які є технології (бо по друку металів є не 1 технологія. Є дешевші, є дорожчі і всі вони мають свої обмеження, точність тощо)
- Які обмеження
- Які можливості

- Про можливості які вже є в Україні (про які я знаю)
- Відповісти на запитання в реальному часі
- Вислухати поради та коментарі.
Короче могли б поспілкуватися.

Готовий десь орієнтовно зробити це в кінці наступного тижня або через тиждень,  бо треба ж якійсь матеріали підготувати буде і взвгвлі зараз роботки трохи є.
Хто зацікавлений був би прийняти участь - будь ласка скиньте лист на пошту щось типу "Зацікавлений у вебінарі". [email protected]

Якщо таких людей буде хоч пару штук, то поспілкуємося. Зберу для вас інфу. Якщо ж ні то не витрачатиму час)

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Меньше года назад, тоже придерживался мысли, что 3д принтер это всё (слово на букву "е", она же есть - "у коня") (хотя Ультимейкер по пластику уже был). Но Гановер немного мнение поменял. Теперь тоже "берём" принтер по металу.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
1 година назад, Yaroslav_r320ou написав:

Дякую за ваш фідбек.
Я бачу ви трішки стикалися з темою 3Д в Україні? 

Ні, мені просто все цікаво) І судячи з вашого досвіду мені нічого нового вам розказати про сам друк. Мабуть першим принтером вам справді вдасться закрити попит в Україні по медичному напрямку. Думаю варто тут набити шишок, щоб все вдавалось правильно технічно і організаційно, заявити про себе як про надійного виробника і клієнти підтягнуться. На другий станок варто активно шукати клієнтів ще до його придбання. Я теж хочу, щоб Україна росла технологічно, та технології мають окуплятись.

Не знаю на рахунок вебінару, я хіба б тільки послухав. А на цьому форумі було б гарно якусь просвітницьку тему зробити про сам друк. Бо ми про нього хіба що з пліток знаємо.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Ось такі речі друкували. На першому фото є масштаб а на другому видно до чого призводить помилка в проектуванні і як може "повести" геометрію. 
В 3Д друці, як і всюди левова частка результату залежить від прямоти рук.

На вебінар для всіх тих кому цікаво уже є 2 бажаючих. (і кілька моїх друзів, але їх не рахуємо)
Пишіть на мило [email protected] не соромтесь. Тоді я зможу прислати вам персональне запрошення на мило. як зберуся накінець провести його.

IMG_20181122_131426.jpg

IMG_20181212_132202.jpg

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Якщо комусь буде цікаво послухати вебінар який я грозився організувати місяць тому то ось.
Четвер о 10.30 
Планьорки уже мають закінчитися, а обід ще не почнеться))


Зареєструватися
https://attendee.gotowebinar.com/register/8292054209465151503

На цьому вебінарі ви отримаєте короткий огляд металевого 3Д друку. Коротко про різні технології металевого 3Д друку. Можливості та обмеження технології. Особливості конструювання під дану технологію. Реальні приклади застосування.
Спеціальний гість інженер лабораторії медичного 3Д друку розповість про приклади в їхній практиці коли 3Д друк рятує людські життя.

Доповідачі:
Ярослав Головенько
Світлана Бурбурська

І ссиль на подію у фб.https://www.facebook.com/events/1006471143135116/

3

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
, Yaroslav_r320ou написав:

І ссиль на подію у фб.https://www.facebook.com/events/1006471143135116/

Посилання на пикокнигу не дійсне

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
9 часов назад, Наливайко сказал:

Посилання на пикокнигу не дійсне

 

Так, щойно помітив що видає помилку коли хочу її вставити. Може буде працювати якщо її скопіювати і вставити в браузер

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку