Bogdan

Порошкова "лакерня", домашня.

12 повідомлень у цій темі

Почну довгеньку але цікаву тему про порошкову малярку. 

Давно хотів її організувати, а тепер - вже потрібно "навчора", тому треба робити, щоб до весни встигнути...

Буду викладати як я роблю і з чого, також - чому. 

Цікаво і послухати інші думки і напрацювання. 

Отже, тему можна поділити на кілька гілок:
- камера
- підвіси

- пістолет
- компресор
- автоматика
- обробка перед фарбуванням
- фарба
- процес фарбування

- і інше

багато всього, тому і не так все просто і прямолінійно... 

Поки коротко про все, а потім детальніше. Часу писати мало, тому буде затянуто... 

Мені потрібно в основному для своїх виробів, тому і робитиму все саме під них.  
Камеру буде чимала (на 3-4 м3), але дно буде підйомним, щоб не гріти зайвого, коли потрібно буде фарбувати мале. Гріти буду в основному газом (керамічна горілка), плюс буде камера з тенами і вентилятором, таки буде з вентилятором але непотужним. 
Автоматика - тут все просто, пізніше промалюю як буду вже робити. 
Пістолет - зупинився на електричному, оці трібо - не дуже практичні, а купити - не дуже і дешевші, хоча зробити нескладно.

Компресор - планую лопастний, є і звичайні, але поки підключу лопастний, а там вже проаналізую практичність. 
Фосфатування - я вважаю обов'язковим перед покраскою. Я був працював "поруч" з такою "лакернею" в Польщі - там все фосфатували, різним методом для різних матеріалів, але це робили завжди. Все, що я вивчав на наших широтах - ніхто цього не робе і тому у них результат через пару років - як клен перед зимою... Потім ще повернусь до цієї теми, бо сам ще не дуже в ній шарю.

4

Поділитися повідомленням

Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

По компресору. 

необхідно (+/-) 0,1-0,7 атм і 150 л/хв.
Я прикупив ось такий двигун (він і вакуумний)

Gast 1023-V131Q-SG608X
Gast 1023-V131Q-SG608X-.jpg

фото не його, але він такий же. Брав вживаний. Ціна на новий - просто коняча... 
Видає десь 0,5-0,7 атм і під 300 л/хв. Десь так і потрібно. А спожива лише 550 ватт.
Коли розібрав для профілактики - так і не зрозумів, за що такі гроші... Там на фотці видно як щілинка зі вставкою - це прищимається фланець двигуна, а щоб робило все рівно - під ту опорну пластину підкладки на "око" підпихаються, щоб не човгикало.., ну і т.п. 
Якщо цей не справлятиметься - є звичайні компресори. 

0

Поділитися повідомленням

Є кілька питань:
Якій пістолет (модель) плануєте використовувати? Тому що, особиста думка, електростати з ціною трібіка - то щоб їх продавати, а не шоб ними фарбувати..
Чому без камери напилення?
Фосфатування (я так розумію залізофосфат з "вбудованим" знежиренням) плануєте використовувати зануренням чи розпиленням (форсунки/мийка високого тиску)? Сушити після фосфатування будете у печі полімеризації?

0

Поділитися повідомленням

15 годин тому, Олек77 написав:

Є кілька

Трібо раніше коштували недорого, так і працюють, стикався з тим, що з ними фарба просто не липла. Зараз ціна на нього 3+тисячі. Таке простіше зробити, приблизно знаю як його робити і є з чого, можна і зробити, але такий апарат не дуже добре працює.

Електричні, з недорогих і скільки не вивчав відзиви - за 7 тис типу Profter - всі хвалять, дуже рідко незадоволенні, але в основному коли до мила його заганяють. З тими, що я стикався і, дійсно, якісні - коштують як Феррарі... Це було в одній з найкращих малярень Європи, там все було найсучаснішим, але з пістолетом і не потрібні такі "висоти"... Поки на Profter зачепився, але ще не точно визначився.

Фосфатування - в основному розпилення і занурення. Там де я працював - була автоматична мийка, було три "відділи" - мийка, сушка, малярка. Деталь підвішувалась, заїздила в мийку - там спочатку водою, потім розчином фосфату... , потім знову водою, хвилин 10 стікало, потім ми перетягували в сушку і при тій же температурі, що і запікали, сушили. Я планую в бочку занурювати, для моїх деталей бочки вистачить, на бочку розчину десь піде 2-4тис грн. Про мийку думав, поки на бочках зупинився. Там ще в планах аквабласт, може якось там приспособлюсь, поки про це не сильно думав, якщо з бочками пройде - то так і буде.

Камера напилення не дуже і потрібна, якщо правильно організувати вентиляцію, то бункери строїти не потрібно. В нас були дві стінки з витяжками, між якими проходила деталь, частина падала на підлогу, те, що намагалось полетіти - витяжка підхоплювала. Все дуже залежить від роботи, я як продивляюсь відео, часто зустрічаю, як з пістолета валять як вогнемета - і все просто розлітається, коли спостерігав за "тими" майстрами - вони вмикали легке напилення і там не було такого ефекту, що вся кімната в фарбі - зачіска - та да - як маляри заходили до нас на обід - ми завжди з них сміялись... 

0

Поділитися повідомленням

Ось знайшов ту фірму, є пару фоток, для наглядності, якщо буде зрозуміло )))

468268232_18050767360952881_2465734798165227303_n.jpg468334426_18050767261952881_1285532316087668046_n.jpg468493790_18050767354952881_5481660100030028600_n.jpg

На одній видно камеру, але там двері завжди були відкриті, я вже про ті двері і забув, бо не сильно їх і бачив... І підвіси були інші - знизу "гребінки" для гаків були.

0

Поділитися повідомленням

Щодо приміщення, то я почав робити невелике але довге приміщення, в "тій" малярці підвішені деталі переміщувались по двом координатам, таким тетрісом можна було переїхати в потрібну зону. Але там масштаби офігенні, нас бувало забирали від своєї роботи і ми тижнями працювали в малярці і нас було багато... Для моїх задач я прикинув, що потрібно робити все в одній "координаті" і на двох рейках (підвісах). Пічка, потім кілька метрів зонна "чекання" і сама малярка, поки малярку планую шторкою відділити, думаю цього вистачить. 

0

Поділитися повідомленням

Ота жовта штука - то не стійка, а ручка для поперечного переміщення, вона одразу брала штук 5 підвісів і переміщувала по зонах 

0

Поділитися повідомленням

Роздивився, ті гребінки зняли, бо по висоті деталь не влазила. 
Зацікавило, бо гребінки - дуже зручна штука, я і собі планую так робити. Пізніше до них повернуся.

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, Bogdan написав:

Камера напилення не дуже і потрібна, якщо правильно організувати вентиляцію, то бункери строїти не потрібно. В нас були дві стінки з витяжками, між якими проходила деталь, частина падала на підлогу, те, що намагалось полетіти - витяжка підхоплювала.

В них там є камера, судячи з усього двохпостава. Притому, попри закриті двері, трохи фарби на підлозі за межами камери видно. Рекомендована швидкість повітря у пройомах камери напилення  0,8м/с, а це не так вже й мало - на камеру з фото дуже

приблизно 8 000м3/год витяжки буде потрібно.

2 години тому, Bogdan написав:

Трібо раніше коштували недорого, так і працюють, стикався з тим, що з ними фарба просто не липла. Зараз ціна на нього 3+тисячі. Таке простіше зробити, приблизно знаю як його робити і є з чого, можна і зробити, але такий апарат не дуже добре працює.

Електричні, з недорогих і скільки не вивчав відзиви - за 7 тис типу Profter - всі хвалять, дуже рідко незадоволенні, але в основному коли до мила його заганяють. З тими, що я стикався і, дійсно, якісні - коштують як Феррарі... Це було в одній з найкращих малярень Європи, там все було найсучаснішим, але з пістолетом і не потрібні такі "висоти"... Поки на Profter зачепився, але ще не точно визначився.

В нас є в роботі і трібо (ТР-2), і електростат (Electron E-coat Pro V2 (MultiColor)). Трібо - добре фарбує заглиблення, електростат - фарбує суттєво швидше та економніше плюс з металіками в нього краще.

0

Поділитися повідомленням

2 години тому, Олек77 написав:

двохпостава

типу на двох операторів?

Я вже призабув як там, сам пост, ніби як відкритий постійно був на три чи чотири сторони, можливо дверей куча на всі сторони... Самих таких кабін дві було, для двох майстрів. Порошок на підлозі завжди був, малювали в основном великі залізяки, часто просто за межами кабіни.

Щодо трібо чи отой дешевий електро - треба ще прикинути, в мене в знайомого покраска - саме цим трібо все робе, йому ніби і вистачає, але часто бракує і валить на сам пістолет. 

Потрібно буде взяти в нього того патомата і пробанути самому.

Якщо витрати пластику будуть тріхи завищенні - то не страшно, я вже (з жадності) закупив причіп порошку, а тратити потрібно буде швидко, то на перший час витрати не будуть важливі.

0

Поділитися повідомленням

Витяжку поки планую як стіну з фільтами, або нішу з фільтрами.

Я був працював в іншій майстерні (там же) і часто працював в малярці, там була "стіна" висотою в метра два, шириною 2,5-3 - як витяжка кухонна на боку, викидала просто все на вулицю (після фільтрів), труба була десь 50-60см діам, і таким же в ній простим вентилятором - можна щось отаке і зробити, вужче і з кількома вентиляторами - дуже проста схема.

0

Поділитися повідомленням

, Bogdan написав:

саме цим трібо все робе, йому ніби і вистачає, але часто бракує і валить на сам пістолет. 

Там фарба заряджається за рахунок тертя, а де тертя - там і зношування. Потрібно своєчасно робити заміну, найперше - втулка інжектора та ствол. Притому, чим рідше міняється втулка інжектора, тим швидше доведеться робити заміну ствола.  

, Bogdan написав:

Витяжку поки планую як стіну з фільтами, або нішу з фільтрами.

Я був працював в іншій майстерні (там же) і часто працював в малярці, там була "стіна" висотою в метра два, шириною 2,5-3 - як витяжка кухонна на боку, викидала просто все на вулицю (після фільтрів), труба була десь 50-60см діам, і таким же в ній простим вентилятором - можна щось отаке і зробити, вужче і з кількома вентиляторами - дуже проста схема.

Не протисне канальний вентилятор нормальні фільтри для порошку. Просто викинуті гроші на щось, що ніби є, але не працює.

За фарбування за межами камери треба бити. Бо те, що таким людям насрати на своїх малярів та якість фарбування то одне, а інше - барани-керівники з інших підприємств понадивлюються отої гімнороботи по ютубам і ходять ниють - "Ну люди ж фарбують!!!".

2

Поділитися повідомленням

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

• Зараз на сторінці   0 користувачів

Немає користувачів, які переглядають цю сторінку