Для шаберної пластини важливий мінімальний радіус РК в процесі роботи, щоб знімати стружку легко = щоб вона була тонка.
У реального шабера кромка все одно не ідеальна бритва, і очевидно радіус менший ніж найтонша стружка яку він може зняти. А щоб той заточка було довго постійною, необхідно щоб зерно не було більшим за радіус.
Висновок - коли вам драти по 5мкм за раз, то згодиться і ВК8, ви просто не відчуєте різницю з більш гострим різцем. А от для високоточного, коли стружка субмікронна, то і радус кромки повинен бути субмікроним.
Для мікросвердел така ж задача - максимальна товщина стружки обмежена міцністю свердла, відповідно припустима подача обмежується вже одиницями мкм, тому і потрібна гострота РК, тому і субмікронні помоли кераміки.
Чим менше кобальта, тим щільніше контактують зерна карбідів, тим жорсткіше тримаються вони одне за одне, і тому менші навантаження на зв’язку(менша втома, менше впливає оголення зерен). Але і чутливість до тріщин більша.
ЗІ. Книжечку почитав, знову прореготав з картинки де ВК6-ОМ в 1.4 рази стійкіший за Сандвік, і в 33 рази стійкиший за ВК8. По суті то висер теоретика в стилі "Гострі різці з твердого та міцного кращі за різці тупі з м’якого та неміцного". "Мойтє рукі с мьілом!".