andrysir1

тв16
Вирівнюємо руки, або ще одна епопея з ТВ16.

205 повідомлень у цій темі

, Сергій Лавріненко написав:

Хто вам сказав,що шабровка дає чистоту поверхні ?

Може некрасиво буде виглядати та відповім питанням на питання. А навіщо краща чистота поверхні ніж шабровка? При тому, що все ковзає на масляній плівці. Висота вершинок і так близько 1-1.5мкм. 3 мікрони вже можна побачити на просвіт. 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
В 20.02.2019 в 18:55, Сергій Лавріненко сказал:

Після шабріння треба пришліфовувати.

Однако.все таки шутка (надеюсь)

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Привіт народ. Розбирав шпінлель. 2 довгих вечора!!!????. То торба. Випресовував 16-ою шпилькою. Йшло так туго шо капець. Плече труба метрова, майже половину різиби на шпильці зірвав поки все повипресовував і то постукуючи легенько молоточком в торець шпильки в натягу(робив типу вібрацію)

IMG_20190226_203353.jpg

Оте чудо (блок зірочок Саші-Біди ?) сидів на шпінделі на втулці. Зірки розведені проставними шайбами, були зварені до купи вже на шпінделі. 

IMG_20190226_222858.jpg

Втулка остигла і обжала вал. Ніякої шпонки не було. Нащо шпонка як є зварка. ???.

Передні підшипники теж не хотіли сходити, прийшлося надрізати і розбити одного, другий вже пішов шпилькою.

IMG_20190227_175324.jpg

Стакан в задній опорі був загужонений зверху. Довго шукав його під шпаклівкою. З підшипником разом стакан не виходив, спершу випресував підшипник, а потім стакан. Сам стакан чугунний. Всі підшипники стояли радіальні. Ну і фото всього разом в послідовності розміщення.

IMG_20190227_201327.jpg

Як там на ютубі через деревяну розпорку і шпильку десятку розбирають незнаю, мабуть то вже 10 чи 15-та розборка і всі посадки просаджені. Наразі мені моя "заготовка" ПБ в розібраному стані подобається, далі буду мудрувати як і на яких підшипниках збирати.

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
11 година назад, andrysir1 написав:

Як там на ютубі через деревяну розпорку і шпильку десятку розбирають незнаю ...

 Может и посадки свое дело делают. Я совсем недавно менял подшипники, обошелся 12-й шпилькой. Но гайка только длинная справилась и ВД40 перед выпрессовкой и при сборке. Ну и резьбу шпильки смазывал.

 Из опыта, померяйте длину передней опоры, в моем разница до полумиллиметра была. Страшного ничего нет, крышки только наперекосяк стоять будут. Выравнивал шабаером.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
8 годин назад, Aluma написав:

 Может и посадки свое дело делают. Я совсем недавно менял подшипники, обошелся 12-й шпилькой.

 Из опыта, померяйте длину передней опоры, в моем разница до полумиллиметра была. Страшного ничего нет, крышки только наперекосяк стоять будут. Выравнивал шабаером.

Ви маєте на увазі паралельність торців опор і перпендикулярність їх відносно центральної розточки на 72?

А як Ви вісь обертання визначали на розібраній ПБ? Сам зараз думаю як визначити точно вісь обертання, щоб шабрити площину прилягання ПБ до станини на розібраному шпінделі і опорні торці опор, шоб 2 рази шпіндель не розбирати, якщо прийняти ща увагу, що опорна площина ПБ не соосна з віссю обертання. 

В мене мисля змоделювати в КАД системі передню бабку, враховуючи, що розточка обох опор була за одну установку, і тоді крутити її на комп'ютері, виміряючи перепад висот по індикатору, по реальній заготовці. Виміри робити по низу, боку, і торцю розточки під підшипники. Тоді коли вияниться положення бабки в просторі відносно станини, а на компі відносно горизонталі, програма покаже де і скільки знімати з нижньої площини ПБ, щоб вивести горизонталь. Потім, коли бабка буде паралельна станині( мається на увазі вісь обертання) виміряючи бік виставляєм бабку в паралель по передньому фронту. Аж тоді шабримо опорні площини під кришки, виводячи їх в площину паралельну до поперечки і перпендикулярну до осі обертання шпінделя.

Всьо то робити буду лише для того, шоб була опорна торцова площина для обойм підшипників, і його не перекосило при установці, бо то призведе до нерівномірного зазору між роликами і обоймами підшипників, а воно в свою чергу не дасть в повній мірі використати точність самих підшипників при регулюванні. 

Я планую крутити шпіндель до 5000 об/хв, і точність в 3-4 сотки мене не влаштовує, бо буде сильна вібрація, яка відобразиться на заготовці.

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Напишу свой (медицинский термин означающий непроизвольное воспроизведение бессвязных отрывков речи),т.е.как бы я доводил это изделие,но у меня есть знакомая координатка и возле нее адекватный мужик.Закрепив вертикально на призме,с уже доведенной плоскостью,обкатываемся по посадке подшипников и ровняем торцы-опоры,проверяем отдельно в центрах шпиндель на вшивость,передние подшипники исключительно конические роликовые,для такого станка упорный дополнительный не считаю необходимым,потом подбираем хороший обычный шариковый на хвост,при повышенных требованиях можно двухрядный или с большим количеством шариков.смотря что можно достать достаточного качества в нужном размере,когда бабка собрана,скалкой ищем остальную геометрию.Мелкий станок должен давать тысячные по точности   ,сколько надо оборотов,5,10 тыс,не важно,главное попадать в режим при миллиметровых диаметрах деталей.И к задней бабке требования одинаковые.Сам на такой мелочи не работал,но наблюдал,как дама средних лет,выточив валик длиной 50мм,максимальным диаметром 5 и меньшими ступеньками до 2,в конце протыкала его одним движением миллиметровым сверлом насквозь,пинолью с рычагом,секунды за две,валик был стальной.я был офигевший.Мужиков туда не пускали,сверла у них ломаются сразу.Обороты на слух(не удивляйтесь,сами поэкспериментируйте) тыщ 10.Швейцарец это был или совковый аналог,не могу сказать.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
3 години назад, andrysir1 написав:

Ви маєте на увазі паралельність торців опор і перпендикулярність їх відносно центральної розточки на 72?

А як Ви вісь обертання визначали на розібраній ПБ?...

 Да, параллельность торцов. А перпендикуляр к оси..., я просто приложил лекальный угольник (мой наверное самый маленький), передний торец более-менее оказался в порядке, по нему подгонял задний.

Подшипник (наружное кольцо) все одно станет по проточке опоры, крышки его не перекосят, скорее резьба на винтах сорвется, имхо.

Но у Вас планы грандиознее моих.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

ПБ покищо відклав, ще не визначився з набором підшипників і способом регулювання. Ставити сальники буду точно.

Займався супортом. Спершу виставив перпендикулярно станині. Виставляв за допомогою рамного рівня, який викатав паралельно станині(одну грань) і прижав струпцинами. Потім довге сверло на 10.6( підбирав щоб плотно зайшло) вставив в отвір під гвинт поперечки, індикаторну стойку пересував по грані рамного рівня , а ірб по сверлу. Виставив і в такому положенні зажав супорт до станини. Перекинув індикатор на другу грань рівня і по ньому зробив 2 маяки на задньому торці супорта. Зняв його і шабрив цю базу на плиті контролюючи і виводячи також перпендикуляр до плоских направляючих поперечки. 

IMG_20190305_090451.jpg

База вийшла ось така

IMG_20190313_181333.jpg

Виправив площину прилягання клина. Далі наклеїв текстолітову накладку на задню сторону. Індикатор на станину і контролюючи по зробленій базі шабрив накладку, а потім і разом з нею і внутрішню направляючу на супорті, шоб обидві добре контактували з станиною. Фініш буде після установки ПБ.

IMG_20190313_181008.jpg

На алмаатинцю внутрішню не підганяв, бо треба було багато знімати з накладки і робити новий клин, і вилізла невеличка проблемка. Коли блокуєш супорт, то поперечка починає тугіше рухатись, добре відчутно на маховичкові.

Приїхав також привід 100 ватний на поперечку і швп 1202. Спасибі @Mr.Mass, і світильник від @Reiter, також дякую. На днях має бути скалка КМ3 від нашого форумчанина. От такі новини наразі.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Давно не відписувався в своїй темі. По трохи рухаюсь далі. 

Зробив всю продольну і поперечку.

IMG_20190504_094524.jpgIMG_20190508_203935.jpg

IMG_20190508_210029.jpg

Контролював рамним рівнем, викатавши в 0 по продольній подачі.

IMG_20190705_183152.jpg

Результат

IMG_20190705_180717.jpgIMG_20190705_180557.jpg

Точніше вже буду можливо виводив коли шпіндель з скалкою буде на своєму місці. Клин повздовжньої зробив з старого, повернувши його на 90 град. На поперечку пришабрював старий клин з алмаатинця, бо він був грубший за рідний. Все катається досить легко на всьому діапазоні руху, проте, якщо піджати регуліровочні гвинти клинів менш як на чверть оберта, то все заклинює мертво. Якщо поперечку вивести на половину з ластохвоста, то можу рукою віджати її на 2 сотки.

Торці ПБ попили крові. Блюдце було глибиною близько міліметра.

IMG_20190530_121554.jpg

Мене хватило лише на те, щоб звести площину до отворів під болти, для того, щоб кришки не деформувались при затяжці.

IMG_20190601_101523.jpg

То певно був совітовський лайфхак. Чим більше деформована кришка, тим менший зазор в шпінделі?.

1

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Складаю передню бабку. Підшипники  в передній опорі поставив такі.

IMG_20190706_183530.jpg

Номера 12507  і 30207, поставив польські. В задній опорі 30206 теж Польща. Задня кришка передньої опори буде фіксувалась мертво, а регулювання зазору через гайгу в хвості шпінделя, яка буде стягувати весь бутерброд. Передня пара в акурат входити по ширині без будь-яких проставок. Прийдеться лише напевно трохи зменшити виступаючий бурт на передній кришці. То вже буду точно підганяти коли повністю зберу і відрегулюю шпіндель. На всі кришки ставлю сальники. Розміра починаючи від патрона: 50*72*10, 35*58*10, 32*52*10, 40*65*10. Трохи фоток 

IMG_20190705_181550.jpg

IMG_20190706_185421.jpg

Зовн. обойму в задній опорі змістив трохи назад через проставочне кільце, щоб при піджимі внутрішньої обойми гайкою сепаратор не діставав ні до торця шпінделя, ні до сальника.

IMG_20190708_115609.jpg

IMG_20190708_115839.jpg

IMG_20190709_114139.jpg

IMG_20190709_115206.jpg

Посадку під внутрішню обойму заднього підш. просадив 0на0 на шпінделі, щоб можна було нормально регулювати. Гайку піджимну буду робити нову, щоб вона по зовн. діам. вийшла 40( в акурат під сальник). Кришка від патрона буде кріпитись на 2 нових отвори. В такому виконанні вона несе лише захисну функцію і в регулюванні участі не бере. 

П.С. Може хто підкаже точно, яка різьба на хвості шпінделя?

 

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

У мого М30х1, але буває, начеб-то М30х0,75.

З такою компоновкою підшипників шпіндель буде "плавати" вздовж вісі як не крути..

"Блюдце" в моїй бабці по торцю передньої опори зсередини бабки всього 1.5мм :10baliv:

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
6 часов назад, andrysir1 сказал:

Складаю передню бабку

А фото заднего подшипника и как он ставиться, плиз...

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
5 годин назад, Stebium1 написав:

А фото заднего подшипника и как он ставиться, плиз...

На останній фотці запресована зовнішня обойма вже в встановлений стакан задньої опори. Внутрішня обойма з легеньким натягом на шпінделі. 

7 годин назад, Fyva написав:

 

З такою компоновкою підшипників шпіндель буде "плавати" вздовж вісі як не крути..

"Блюдце" в моїй бабці по торцю передньої опори зсередини бабки всього 1.5мм :10baliv:

Нічого не плаває. Підшипники по схемі "Х. Лише з різницею, що один в задній опорі, а інший в передній. Шпіндель постійно в натягу. Натяг ( осевий зазор) регулюється гайкою в кінці шпінделя. Передній підшипник приймає лише радіальне навантаження. Осьове лягає на задній підшипник в передній опорі при точінні на патрон, і на підшипник в задній опорі при точінні від патрона. При відрізанні працюють всі 3 підшипника. 

Передній поставив радіальний роликовий через те, що проблематично відрегулювати всі 3 підшипника одною гайкою. А відрегулювати паперовими прокладками під передньою кришкою з гарантованим результатом довго і муторно.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
6 годин назад, Stebium1 написав:

А фото заднего подшипника и как он ставиться, плиз...

Є ще таке, без накрученої гайки і без сальника.

IMG_20190717_005713.jpg

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 часа назад, andrysir1 сказал:

Нічого не плаває. Підшипники по схемі "Х. Лише з різницею, що один в задній опорі, а інший в передній.

Отож і пагано, що в різних. Не буду розписувати теорію, та може бути швидкий знос підшипника задньої опори. Тому цікаво як воно покаже себе практично з часом.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
6 часов назад, andrysir1 сказал:

При відрізанні працюють всі 3 підшипника

Они будут работать и при точении на патрон.

Кроме того что натяг будет осуществлятся подшипниками с разным диаметром, а значит и с разной предельной рабочей нагрузкой, Вы ещё и шпиндель прослабили. Бутерброд на шпинделе не зря стягивается, все втулки шкивы внутри себя вытягивают шпиндель в струну, придавая предварительное осевое напряжение, и делают его жёстче на изгиб.

Кроме того, как теперь обеспечивается натяг переднего подшипника?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 години назад, Stebium1 написав:

Они будут работать и при точении на патрон.

 

Якщо поставити схему радіальноопорних  "Х" в передній опорі, то при точінні на патрон, передній підшипник схеми не буде сприймати осевих навантажень, лише радіальні. Все осеве навантаження ляже на лівий підшипник пари. В мене ідентично получається. Проте гіпотетично в класичній схемі зазор в правому підшипнику пари збільшиться від навантажень, і збільшиться не лише осевий, а й радіальний.(разом з зазором в підшипнику задньої опори), і збільшиться ймовірність вібрації.

2 години назад, Stebium1 написав:

Бутерброд на шпинделе не зря стягивается, все втулки шкивы внутри себя вытягивают шпиндель в струну, 

 

Все й так стягується в струну. Лише бутерброду втуток і шківів нема.

2 години назад, Stebium1 написав:

 

Кроме того, как теперь обеспечивается натяг переднего подшипника?

Передній підшипник радіальний роликовий. Його натяг встановлений виробником, враховуючи зжим чи розжим обойм при запресовці. Він не регулюється.

 

5 годин назад, Fyva написав:

Отож і пагано, що в різних. Не буду розписувати теорію, та може бути швидкий знос підшипника задньої опори. Тому цікаво як воно покаже себе практично з часом.

Теж про це думав. Якщо вже буде вкрай погано, то поставлю розпорні півмісяці між опорами, наблизивши їх до монолітної конструкції. Шків і так буде винесений напевне в кінець шпінделя, хоча точно ще не визначився. Планую серву на привід ставити.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
30 минут назад, andrysir1 сказал:

Все й так стягується в струну

Далеко не с той силой.

32 минуты назад, andrysir1 сказал:

Якщо вже буде вкрай погано, то поставлю розпорні півмісяці між опорами

Жёсткости ПБ хватит, износ заднего подшипника будет за счёт большего преднатяга чем ему нужно.

Но очень=>

6 часов назад, Fyva сказал:

цікаво як воно покаже себе практично з часом.

 

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
9 часов назад, andrysir1 сказал:

Передній поставив радіальний роликовий через те, що проблематично відрегулювати всі 3 підшипника одною гайкою.

 Грандиозное, могу только повторить! 

Тоже интересно как оно будет работать

 

 У мну роликовые впереди, О-схема, натяг регулируется штатными винтами с внутр. шестигранником, не снимая фланца. Просто и без затей, прокладка одна, практически расчетная, регулировка в пределах долей оборота винта и податливости прокладки, с достаточным усилием на ключе.

 За все время (более 5-ти лет) ни разу не видел смазки, вылезшей по шпинделю.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Трохи оновлю темку. Часу мало на станочки, тому як є.

Закінчив з кришками.

Ствердити передню нестав, поки попробую на рідних стяжних болтах кришок.

IMG_20190903_112326.jpg

IMG_20190903_112645.jpg

Пройшовся розгорткою конус шпінделя і попробував виставити ПБ.

Спасибі за скалку @V_adim.  2-х мікронний індикатор по верху скалки показав 1 сотку  несоосності, по боку також. Краще не виходить, бо при обертанні шпінделя в кінці скалки вилазить чуть більше 3 соток. Думаю конус несоосний з віссю шпінделя. Виправляти вже буду, коли запрацює, але спершу по планшайбі ще попробую виставити перпендикуляр осі обертання до поперечки.

Імплантував також КГП на штатне місце. Виточив стаканчики для підшипників.

IMG_20191002_114434.jpg

IMG_20191011_191121.jpg

Підшипники такі, обидва радіальноупорні.

IMG_20191012_165810.jpg

З КГП вийшов казус, купляв як 1306, а по факту виявився двох західним з кроком 12. Сам вал КГП не проточував, а виготовив імпровізовану цангу, яка з одного боку сідає в внутр. обойму, а з іншого обжимає вал.

IMG_20191010_171225.jpg

Так воно виглядає на станку

IMG_20191010_181425.jpg

IMG_20191012_165315.jpg

IMG_20191012_165417.jpg

Задню опору просто розточив до розміру валу. КГП трохи задовге, тому виступає кінець з задньої опори.

Замовив шківи з Китаю, HTD 3M, передача 4:1. Сервопривід стоятиме на 100W. Прийдуть, буду дозбирувати вісь.

 

Питання є до громади. Чи вистачить сервомотора Дельта на 400W 3000об/хв в номіналі для використання в якості привода шпінделя при ремінній редукції 1:1, чи шукати сильніший?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
2 години назад, andrysir1 написав:

Чи вистачить сервомотора Дельта на 400W 3000об/хв в номіналі для використання в якості привода шпінделя при ремінній редукції 1:1, чи шукати сильніший?

Думаю, ні. Він розвиває 400W власне на 3000об/хв, а на низах моменту бракувати буде

Або шукати сильніший, або зробити ще одну ступінь редукції 1:3

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Зробив кріплення мотора продольної осі. Зібрав шківи і ремінь. Виглядає наразі так

IMG_20191216_164257.jpg

IMG_20191216_163819.jpg

IMG_20191216_163806.jpg

Отвори з різьбою використав старі в станині. Натяг ременя здійснюється зміщенням самого кронштейна по розпазованих отворах в ньому.

 

По шпінделю. Вирішив залишити ту серву на 400W, редукцію зроблю 1:2. До двох тисяч крутити шпіндель зможу. Знаю, що мало, але поки буде так. Шківи ще в дорозі. Якщо буде мало сили, то тоді поставлю сильнішу. Наразі фінансів на це виділити не можу. 

Комп старий трохи підкачав. Латенсі дуже високий. Зміг зменшити лише до 220000. Було більше 800000. Спочатку стоїть 8000, а через 3-8сек. скачок. Комп правда не нагружав, і так толку мало з того що є. Шукаю інфу, як можна зменшити затримки. Або комп інший треба шукати.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
6 минут назад, andrysir1 сказал:

Або комп інший треба шукати

а що у вас за дінозавр з таким латенсі?

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
3 часа назад, sardonyx сказал:

по поводу латентности, отключить работу энергосберегающих режимов, acpi и пр.,  

Отключение ACPI не всегда приводит к позитивному результату, несмотря на теорию. Иногда становится быстрее, но стабильность падает. Завист от конкретной платформы.

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

я не розумію в чому питання. на тижні купляв комп. 4 озу, е8400, 250 вінт. за все про все 1500грн. латенсі не перевіряв, бо з мережевою месою буде працювати, але зазвичай така звязка десь до 30к завжди вкладається

0

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!


Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.


Увійти зараз

  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, які переглядають цю сторінку